IK BEN ZORAIDA

Mijn naam is Zoraida, 42 jaar, heb een dochter van 5 jaar en woon en werk als (bewust)Zijnscoach in Haarlem. Mijn moeder wilde graag een kind met eigenlijk maar één echte functie: dienen als bron van bewondering, aandacht en energie, als afvalbak om haar eigen diep verborgen minderwaardigheidsgevoelens in te dumpen. Of juist als het haar zo uitkwam als pronkstuk te dienen.

Deze tegenstrijdige motieven konden zich op één dag achter elkaar afwisselen. De tekorten die zij in haar jeugd had opgelopen moesten door mij worden aangevuld. Als kind wist ik al dat dit niet goed voelde en ontwikkelde ik een reactief karakter, er was veel strijd en boosheid en ik voelde me niet begrepen.

Ik ging me afzetten

Ik ging mijzelf afzetten omdat mijn individualiteit bevochten moest worden. Dat deel was meer zichtbaar in het dagelijks leven en het teruggetrokken deel, waar de afwijzing op zit, was meer op de achtergrond.  

Voor de buitenwereld was mijn moeder de mooie, knappe, charmante en goede vrouw en werd ik gezien als de minderwaardige, lelijke, slechte dochter.  Er kon er immers maar één de leukste zijn. Hiervoor heb ik een hoge prijs betaald. Ik raakte mijn identiteit en mijn eigenwaarde kwijt. Niemand zag dat ik emotioneel verwaarloosd werd.  

Ik wist nooit waar ik aan toe was

Doordat haar aandacht mijdende en aandacht zoekende strategieën elkaar steeds afwisselde voelde het onvoorspelbaar, onbetrouwbaar, onberekenbaar en heel onveilig. Juist omdat ze de ene keer liefdevol leek te zijn en op het andere moment volledig afwijzend was, wist ik nooit waar ik aan toe was.

“Your fear is 100% dependent on you for its survival”― Steve Maraboli

Die onveilige hechting heeft gezorgd voor een onveilige basis. Mijn innerlijk heb ik moeten opsplitsen om te overleven. Doordat mijn natuurlijke zelf niet welkom was, heb ik mij vaak geprobeerd aan te passen en een vorm aan te nemen die wel welkom was. Het valse zelf ontwikkelde zich. 

Ik werd de ideale partner

Dat heeft ervoor gezorgd dat ik in relaties mijzelf heel erg ben gaan aanpassen en is er een strategische zelf ontstaan, om de ideale partner voor de ander te zijn en daarmee verbinding veilig te stellen. Heel hard werken om bestaansrecht te verwerven en om goedkeuring te krijgen en om maar niet verlaten te worden.  

In 2018 kwam ik in aanraking met Zijnsoriëntatie, een combinatie tussen spirituele inzichten, dieptepsychologie en psychotherapie, ben ik langzaamaan begonnen met het helen van mijn moederwond. Ik leerde hoe ik een innerlijke ouder voor mijn innerlijke weeskinderen kon zijn en ontwikkelde meer zelfliefde.  

Ik ben aan het worden wie ik ben

Soms kom ik nog oude pijnstukken tegen, alleen kan ik er nu volledig voor mijzelf zijn. De oude pijn en overbodige ballast voor altijd achter me laten. Ik heb afscheid genomen van veel dingen die niet goed voor me waren, zoals oude patronen en beperkende overtuigingen.  

Elke dag verwonder ik mij weer over de diepe inzichten in blokkades, de heling en de bevrijding die Zijnsoriëntatie biedt, als je bereid bent om de akelige afdaling in de diepe wond te maken en deze te doorvoelen. Niet alleen ikzelf ben steeds meer aan het worden wie ik ben, maar ook mijn coach-cliënten zie ik opbloeien.  

Nu kan ik zeggen; IK BEN. Auteur: Zoraida.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Man on wire

DOCUMENTAIRE – MAN ON WIRE

"Man on Wire," de fascinerende documentaire uit 2008, werpt een ...
Trage Tocht

DE TRAGE TOCHT BIJ DOORNENBURG

Tijdens de Trage Tocht Doornenburg wacht een ware ontdekkingsreis, doordrenkt ...

DOCUMENTAIRE – JIRO DREAMS OF SUSHI

"Jiro Dreams of Sushi" is een mooie documentaire uit 2011 ...
Alpha golven

GENEZENDE ALPHA GOLVEN

Deze muziek met alpha-golven belooft niet alleen een aangename luisterervaring, ...
In the mood for love

IN THE MOOD FOR LOVE – SHIGERU UMEBAYASHI

De betoverende melodieën van Shigeru Umebayashi's "In the Mood for ...
Love is the brigde rumi

LOVE IS THE BRIDGE – RUMI

"Love is the Bridge" van Rumi, de beroemde 13e-eeuwse Perzische ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download