‘IK BEN HET NIET WAARD’

Misschien heb je weleens gehoord van de term codependentie. Codependentie ontstaat als je opgroeit zonder duidelijke grenzen. Bij ons was het vroeger zo als een iemand een emotie ervoer, we daar allemaal in betrokken werden. Eén persoon creëerde de sfeer.

Er is maar weinig privacy

Codependentie kan vaak aanvoelen als een ‘hechte‘ familieband, omdat er weinig privacy is. Maar het is een vals gevoel van betrokkenheid, omdat de echte emotionele connectie er niet is. Als dit herkenbaar voor je klinkt, heb je geleerd om te “pleasen”.

Deze conditionering zie je terug in je verdere relaties. De relaties die je hebt, zijn met anderen die ook geen grenzen hebben. Door jezelf al die jaren weg te cijferen, ben je jezelf verloren. Deze verbinding met jezelf ga je terug zoeken bij een partner. Omdat je niet weet wie je bent, ga je een relatie aan, om zo weer iemand te zijn. Je bent alleen iemand als de ander jou je eigenwaarde geeft en de invulling van je leven is.

Ik ben het niet waard

De meesten van ons zijn extreem gefocust op de angst om verlaten en afgewezen te worden. Dit komt omdat je vroeger emotioneel in de steek gelaten bent. Je cijfert jezelf nog steeds weg, of onderdrukt delen van jezelf, allemaal in de naam der liefde. Je doet alles om die leegte en diepe pijn maar niet te hoeven voelen. Je doet alles om de liefde te kunnen krijgen en behouden.

Dit gedrag komt vanuit het gevoel: “Ik ben het niet waard”. En zo heb je nog veel meer overtuigingen verzamelt. Door het lage zelfbeeld wat dit heeft gecreëerd, ben je altijd op zoek naar iemand buiten jezelf.

Jij bent niet verantwoordelijk

Onthoudt goed: “Jij bent niet verantwoordelijk bent voor de emotionele toestand van een ander” Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen emoties, dus ook een ander heeft geen schuld aan de jouwe. Leer ze zelf te reguleren. En nog iets wat je moet onthouden, is dat wat anderen van jou denken maar een perceptie is. Het heeft niets te maken met wie jij bent en het definieert jou dus ook niet.

Jij bent het waard om van te houden, precies zoals je bent. Je donkere kanten mogen er ook zijn, je bent precies goed zoals je bent. Verwijt je ouders daarom ook niets, zij hebben jou naar hun beste kunnen opgevoed. De delen die ze in jou ontkent hebben, daar waren ze zich niet bewust van. Zie wie ze zijn, zie hun eigen struggles. En zie ook dat deze overtuigingen niet gebaseerd zijn op de waarheid.

Leer je behoeften vervullen

Tot slot, leer je eigen behoeften kennen en vervullen. Geef je wensen en verlangens aan en deel je emoties. Ga niets meer wegduwen of ontkennen, dit maakt het alleen maar erger. Prioriteit geven aan de liefde voor jezelf is een must. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PSOAS

EEN GESPANNEN PSOAS DOOR TRAUMA

De psoas, diep verscholen in je lichaam, wordt vaak beschouwd ...
Drama

DE MAAT VAN JOUW DRAMA

De maat van jouw drama, is de maat van jouw ...
intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download