IK BEN BANG VOOR LIEFDE

Hoe stap je uit de destructieve relatie dynamiek van aantrekken en afstoten, de “hou alsjeblieft van mij” dynamiek. Als eerste is het belangrijk dat je gaat inzien dat je de onderdrukte pijn uit je verleden probeert te genezen, door in de liefde voor dezelfde dynamiek te kiezen die je herkent van je ouders. Diep van binnen ben je bang voor liefde.

“The monsters in my head are scared of love

Alleen al het beseffen dat je hetzelfde doet en precies hetzelfde gevoel voelt, brengt je op de goede weg. Dit helpt om je terug te kunnen trekken uit de dynamiek van dit soort relaties.

Ik zie mijn vader in jou

Stel jezelf de vraag; “probeer ik van mijn afstandelijke, niet bereikbare man een betrokken, liefdevolle, beschermende partner te maken, omdat ik een afwezige vader heb gehad. Een vader die me niet de liefde gaf die ik nodig had?” Of “probeer ik van mijn kritische, afhankelijke vrouw een zelfverzekerde, goedkeurende en liefdevolle partner te maken, omdat ik een kille, afstandelijke moeder heb gehad?”

“You’re not afraid of love. You’re just afraid of not being loved back

Je moet bereid zijn om de relatie te beëindigen en niet langer aan je partner te trekken, of om aandacht te smeken. Jouw grootste angst is dat als je stopt met de ander naar je toe te trekken, de ander niet uit zichzelf naar je toe zal komen. Ik kan je zeggen; als dat zo is, dan is het beter om helemaal niet bij zo’n partner te willen zijn.

Je wil niet dezelfde energie voelen als je bij een van je ouders hebt ervaren. Het werken voor liefde is namelijk uitputtend en is in werkelijkheid geen liefde. Je kunt de ander proberen te manipuleren, door zelf ook te gaan terugtrekken, maar je zult dan nooit geliefd worden gewoon om wie je bent.

Richt alle aandacht op jezelf

Wat je doet is je gedrag telkens zo aanpassen, dat die ander je toch gaat geven wat je zo graag wilt. Wat veel beter is, is alle energie die je in de ander of de relatie zou steken, nu aan jezelf geven. Richt alle aandacht op jezelf en leer contact te maken met wie je werkelijk bent.

Als de ander in je leven wil zijn, dan zal hij of zij er zijn, daar hoef jij niets voor te doen of te laten. Verdiep je ook eens in verlatingsangst, daar zul je waarschijnlijk veel herkenning in vinden.

Kies echt voor de relatie

Nog iets wat je jezelf moet afvragen is; “wil ik echt in deze relatie zijn?” Als het antwoord “nee” is, stop er dan mee. En als het antwoord “ja” is, ga dan aan de slag met leren hoe je liefde kunt geven en ontvangen.

“So many people are scared of being hurt that they close themselves off from being loved

Als je voelt dat je je wil gaan terugtrekken, blijf dan juist staan. Je doet dus het tegenovergestelde, van wat je eigenlijk wil doen. Doorvoel wat er gebeurt. Wat voel je in je lichaam? Welke gedachten gaan er door je heen? Wat maakt dat je dit voelt? Leer jezelf en het gevoel kennen. Zorg dat je leert hoe je veilig kunt zijn bij jezelf, zodat jij je vervolgens ook veilig kunt voelen bij de ander. Ook kun je je verdiepen in bindingsangst, daar zul je jezelf misschien wel in herkennen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

BANG VOOR INTIMITEIT

Een belangrijk onderdeel van een goede relatie is intimiteit. De ...
COMPLEET

MAAK JIJ MIJ COMPLEET?

De meeste van ons zijn niet verbonden met wie ze ...
zelfbeeld

VERGROOT JE ZELFBEELD

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Misschien ben je ...

WAT IS JOUW AANDEEL IN DE RELATIE?

Als je een gezonde relatie wil ontwikkelen, moet je beiden ...
De wijze man

IN GESPREK MET EEN WIJS MAN

Een wijs man zei; "Volg jouw hart en volg jouw ...

HOE JIJ JOUW RELATIE SABOTEERT

Wat herken je? Het (onbewust) saboteren van je relatie is ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download