IJZEREN MAN, LOPEN EN LOUNGEN

Zondagmorgen, heerlijk wakker worden met een opkomende zon. Het beloofd een heerlijke, mooie dag te worden. Wat ga ik doen? Wandelen. Ik heb niet veel tijd dus ga een rondje lopen bij IJzeren man in Vught. Ideaal, een rondje kost je ongeveer een uur.

“Het Gat van Van Haaren”

In de auto vraag ik me af waarom het eigenlijk De IJzeren Man heet. Ik kom erachter dat het niet een romantisch verhaal is, maar de plas genoemd is naar de stoombaggermolen die hem heeft gegraven. De plek bestaat sinds 1890, toen was het een plek waar zandwinning plaatsvond. Deze baggermolen was helemaal niet zo geliefd, de arbeiders waren bang dat ze door deze baggermolen hun baan zouden verliezen. Ze gingen staken en verzonnen de scheldnaam; de IJzeren Man.

“Als je goed kijkt kun je iedere dag iets moois zien”

Het graven ging door en toen het klaar was vulde de put zich met grond-, wel- en regenwater. De aannemer die ervoor zorgde dat het graven doorging en wie bovendien de eigenaar was heette van Haaren. De IJzeren Man werd zo ook wel bekend als “Het Gat van Van Haaren”. Uiteindelijk werd rond 1930 de plas een natuurzwembad en er kwam een hotel aan de oever.

Heerlijk genieten op het terras

Op enkele plaatsen in het midden na is de plas niet veel meer dan 1,5 meter diep, dit komt door verzanding. Het ondiepste punt ligt aan de kant van Cromvoirt waar hij nog slechts veertig tot vijfenzeventig cm diep is. Vroeger waren het 2 meren naast elkaar, daarvan is “de dijk” nog over wat nu een klein eilandje is.

“Hoeveel stappen terug ben jij jezelf voorbij gelopen?”

Er is een fijn terras gemaakt bij de IJzerman, met een zand strandje, waar ik neerplof op een heerlijke loungebank met een verse gember thee. Deze zondag is puur genieten als je het mij vraagt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Chad Lawson

BREATHE – CHAD LAWSON

De pianist en componist Chad Lawson heeft een indrukwekkende lijst ...

‘IK ZAL ALTIJD BIJ JE ZIJN’ – CHRISTOPHER ROBIN

O wat hou ik van Poeh. Zo puur, onschuldig en ...
Tibetan Healing sounds

TIBETAN HEALING SOUND

Om de leringen van Boeddha over te brengen, maken ze ...
bloemen zijn rood

BLOEMEN ZIJN ROOD – GERARD VAN MAASAKKERS

‘n Jungske ging vur ‘t uurst naor schoolHij kreeg ‘n ...
Bart Chabot

TV PROGRAMMA DE KIST – BART CHABOT

Schrijver Bart Chabot sloot jaren geleden een deal met de ...
Mijn vaders hand

MIJN VADERS HAND – BART CHABOT

‘Ik heb kostbare jaren en talent verspild aan tromgeroffel en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download