HOOVERING, EEN VORM VAN MISBRUIK

Hoovering is een misbruik tactiek die wordt gebruikt door mensen die worstelen met narcistische, borderline, antisociale en theatrale persoonlijkheidsstoornissen. Deze tactiek is vernoemd naar de Hoover-stofzuiger, met deze tactiek wordt je weer terug “gezogen” in een relatie. Als je een tijd geen contact hebt gehad, komt de misbruiker weer terug. Door manipulatie technieken die gericht zijn op je zwakke plekken, wordt geprobeerd om de controle over je terug te krijgen. 

De misbruiker wil iets van je, bijvoorbeeld aandacht, validatie, geld of seks. Maar de echte reden is omdat ze leeg zijn van binnen, ze zijn eigenlijk doodsbang om alleen te zijn. Ze doen er alles aan om de leegte te vullen en het valse zelfbeeld in stand te houden.

Welke zinnen zetten ze in?

 • “Ik vind het jammer dat het voorbij is, je weet hoeveel je voor mij betekent”.
 • “Hoe is het met je vader? Ondanks dat wij problemen hebben, mis ik hem nog steeds. Doe je hem de groeten van me?”
 • “Ga je naar het feestje van Miranda zaterdag? Ik ga er alleen heen als je het goed vindt, ik wil je niet verdrietig maken.”
 • “Een rustperiode gun ik je, zodat je na kunt nadenken over hoe je met me verder wil.”
 • “Ik ben verdrietig over hoe het gelopen is tussen ons. Ik neem even afstand om alles op een rijtje te zetten”.

Er wordt op je geweten ingespeeld, omdat ze weten hoe ze jou op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. In je hart verlang je weer naar de mooie momenten die jullie samen hadden.

Voorbeelden van hoovering

 • Doen alsof de relatie niet voorbij is. Je wil het contact verbreken, maar de ander negeert dat. Hij of zij blijft berichten sturen en komt gewoon langs bij je huis of op je werk. De ander doet ook of er niets aan de hand is.
 • De liefde verklaren. Het uitspreken van hun onvoorwaardelijke liefde voor jou, is de meest voorkomende hoover tactiek. De liefde wordt gebruikt als krachtigste emotie ingezet om je weer terug te winnen. “Jij bent mijn soulmate”, “we zijn voor elkaar gemaakt”, of “jij bent de enige van wie ik echt gehouden heb”. Ze zeggen echt alles om weer met je in contact te zijn.
 • Ongevraagd cadeaus geven. De misbruiker stuurt je cadeaus, bloemen, kaartjes en nodigt je uit ongevraagd uit voor feestjes of etentjes. Je wordt overspoeld met zogenaamde liefde.
 • “Excuses” voor hun gedrag. Ze erkennen hun fout, bieden excuses aan en reageren onderdanig om je te verleiden tot liefde. Omdat alles zo overtuigend klinkt, is het lastig om het te doorzien.
 • Kwetsbaarheid faken en om hulp vragen. Omdat je een groot medeleven hebt naar anderen, werkt de vraag om hulp bij jou goed. De ander zit bijvoorbeeld in de problemen, of dreigt zelfs met zelfmoord willen plegen.
 • Indirecte manipulatie. Als je niet rechtstreeks bereikbaar bent, proberen ze je te bereiken via je vrienden, je kinderen of andere familieleden. Ze sturen berichten of verspreiden leugens en slechte dingen over je.

Wat kun je er aan doen, als je het doorhebt?

Hoovering wordt gebruikt om je te misleiden, je emotionele kanten worden bespeeld. De ander weet hoe jij te manipuleren bent en verpakt het in een mooi, liefdevol jasje. Het beste wat je kunt doen is het contact verbreken en de ander totaal negeren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download