HOOGGEVOELIGHEID EN CODEPENDENTIE, WAT IS DE LINK?

Als je ouders zelf geen sterke, persoonlijke grenzen hadden, als ze emotioneel niet beschikbaar waren, of onopgeloste pijn bij zich droegen, was dat voor jou een onveilige omgeving om op te groeien. Er werd niet voorzien in jouw behoeften, wat maakt dat je (doods)angsten hebt ervaren. Om jezelf veilig te kunnen stellen en te kunnen overleven, zijn je zintuigen over-ontwikkeld. Je scant situaties en leest (onbewust) mensen. Je bent hooggevoelig geworden en weet wat er om je heen gebeurt. Je hebt je ook leren afstemmen op de behoeften van je ouders en ging je aanpassen. Zo heb je al vroeg codependentie ontwikkeld en ben je hooggevoelig geworden. Misschien heb je zelfs (onbewust) de rol van de ouder op je genomen en ben je getraind in altijd ‘aan’ staan.

Je bent gaan geloven dat het wel en wee van je ouders met jou te maken had en dat hun innerlijke wereld de jouwe was. Je bent je gaan aanpassen door liever, gehoorzamer of stiller te zijn en beter je best te doen.

Codependentie

Het kan ook zo zijn dat de pijn, zorgen of angst van je ouders zo echt aanvoelde dat je bent gaan denken dat het jouw gevoel was. Je manier om deze emoties niet te voelen, was door te proberen je ouders te helpen. Zo ontwikkelt codependentie zich. Je ging voor je ouders te zorgen en hield alles (onbewust) in de gaten. Zodra je moeder bijvoorbeeld thuis kwam, stemde jij je af op haar energie. Je past je eigen energie aan, om de emoties van je moeder niet te hoeven voelen.

“Self care is how you take your power back”

Dit is het moment waarop je het contact met je eigen gevoel en innerlijke wereld verloren bent. Het ging niet om wat je nodig had, maar om hoe je ouders zich voelde. Hieruit ontwikkelde je pleasegedrag.

Wat zijn jouw behoeften?

Je bent zo getraind in de focus leggen op wat een ander nodig heeft en wil dat je je eigen behoeften vergeet of niet kent. Voor je eigenwaarde ben je gericht op de buitenwereld. Je zoekt daar bevestiging om je leegte op te vullen. Als je als kind niet geleerd hebt met je emoties om te gaan, dan is de kans groot dat je blijft zoeken naar bevestiging. Op het moment dat je het contact met jezelf en je waarheid verloor, was er geen contact meer met je ware zelf.

De leegte in jouw vervangen

Om de leegte te vullen, ging je als kind al op zoek naar liefde bij anderen. Nu in je volwassen leven zijn liefdesrelaties emotioneel intens. Je hunkert ernaar om door iemand gezien en geliefd te worden. Je wil alsnog ervaren wat je als kind nooit hebt gekregen. Je denkt dat je alles uit liefde doet in je relaties. Je zorgt er ook altijd voor dat die ander zich goed voelt, maar nog voel je je leeg en niet gezien. Wat je nog niet ziet, is dat de oplossing in jezelf zit. Wat je in relaties tegenkomt, is een spiegel van jezelf.

Compenseer mijn leegte

Ook kun je de leegte proberen te vullen door bijvoorbeeld veel winkelen, gokken, seks, gamen of verslavingen. Dit kan betekenen dat je geen contact hebt met jezelf. Als codependent kun je proberen de leegte die je voelt te compenseren, maar ik kan je zeggen; “niets van buiten gaat het opvullen”. Sterker nog, het zal je gevoel van leegte en eenzaamheid alleen maar versterken.

“She tries to smile, to feel happy. But she just feels so empty”

Uiteindelijk kan het zo ver gaan dat in ongezonde relaties blijft hangen, want dat is tenslotte de enige liefde die je als kind kende. Als je merkt dat je in een destructieve relatie blijft zitten, laat dit dan een waarschuwingssignaal zijn. Keer naar binnen en maak contact met jezelf. 

Doorbreek de emotionele pijn

Als je weer contact wil hebben met jezelf, is de eerste stap dat je de emoties gaat voelen, die het gevolg zijn van het verlies van het contact met jezelf. Het betekent dat je gaat zitten met het gevoel van verlatenheid, afgewezen zijn of niet gezien worden. Je gaat naar de plek in je die niet werd gehoord, gezien of gewaardeerd. Die pijn heeft al je liefde nodig en die mag jij nu jezelf gaan geven. Het kan behoorlijk zwaar zijn om dit alleen aan te gaan. Als je het niet alleen red schakel dan hulp in, van vrienden, een coach, psycholoog of therapeut.

“The more you let go, the faster you will go ahead”

De emotionele pijn die in je lichaam zit mag je leren loslaten. Als je het loslaat kan er weer ruimte komen om liefde te ontvangen. De pijn kun je alleen loslaten door er echt bij aanwezig te zijn. Geef je pijn aandacht en compassie en het zal minder worden. Geef jezelf nu wat je ouders je niet hebben kunnen geven. Doorbreek de cirkel en zorg dat je het niet doorgeeft aan je kinderen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

DE KERN VAN EMOTIES

DE KERN VAN EMOTIES EN FYSIEKE BALANS

Diep in je lichaam, verscholen achter je buikspieren en heupgewrichten, ...
Parentificatie en codependentie

PARENTIFICATIE EN CODEPENDENTIE

Parentificatie en codependentie zijn beide concepten die betrekking hebben op ...
Schuldig voelen

JE SCHULDIG VOELEN

Nee zeggen, en je vervolgensschuldig voelen, gebeurt vaakbij mensen die ...
kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download