HOOGGEVOELIGHEID EN CODEPENDENTIE, WAT IS DE LINK?

Leestijd: 4 minuten. Als je als hooggevoelig kind jezelf hebt afgestemd op de energie van je ouders en je ging aanpassen, kan het zijn dat je al vroeg codependentie hebt ontwikkeld. Als empathisch kind was het makkelijk om (onbewust) de rol van de ouder op je te nemen. Vooral als je ouders zelf geen sterke, persoonlijke grenzen hadden, als ze emotioneel niet beschikbaar waren, of onopgeloste pijn bij zich droegen.

Je bent gaan geloven dat het wel en wee van je ouders met je te maken had dat hun innerlijke wereld de jouwe was. Je bent je gaan aanpassen door liever, gehoorzamer of stiller te zijn en beter je best te doen.

Codependentie

Het kan ook zo zijn dat de pijn, zorgen of angst van je ouders zo echt aanvoelde dat je bent gaan denken dat het je gevoel was. Je manier om deze emoties niet te voelen, was door te proberen je ouders te helpen. Zo ontwikkelt codependentie zich. Je ging voor je ouders te zorgen en hield alles (onbewust) in de gaten. Zodra je moeder bijvoorbeeld thuis kwam, stemde jij je af op haar energie. Je past je eigen energie aan, om de emoties van je moeder niet te hoeven voelen.

“Self care is how you take your power back”

Dit is het moment waarop je het contact met je eigen gevoel en innerlijke wereld verloren bent. Het ging niet om wat je nodig had, maar om hoe je ouders zich voelde. Hieruit ontwikkelde je pleasegedrag.

Wat zijn jouw behoeften?

Je bent zo getraind in de focus leggen op wat een ander nodig heeft en wil dat je je eigen behoeften vergeet of niet kent. Voor je eigenwaarde ben je gericht op de buitenwereld. Je zoekt daar bevestiging om je leegte op te vullen. Als je als kind niet geleerd hebt met je emoties om te gaan, dan is de kans groot dat je blijft zoeken naar bevestiging. Op het moment dat je het contact met jezelf en je waarheid verloor, was er geen contact meer met je ware zelf.

De leegte in jouw vervangen

Om de leegte te vullen, ging je als kind al op zoek naar liefde bij anderen. Nu in je volwassen leven zijn liefdesrelaties emotioneel intens. Je hunkert ernaar om door iemand gezien en geliefd te worden. Je wil alsnog ervaren wat je als kind nooit hebt gekregen. Je denkt dat je alles uit liefde doet in je relaties. Je zorgt er ook altijd voor dat die ander zich goed voelt, maar nog voel je je leeg en niet gezien. Wat je nog niet ziet, is dat de oplossing in jezelf zit. Wat je in relaties tegenkomt, is een spiegel van jezelf.

Compenseer mijn leegte

Ook kun je de leegte proberen te vullen door bijvoorbeeld veel winkelen, gokken, seks, gamen of verslavingen. Dit kan betekenen dat je geen contact hebt met jezelf. Als codependent kun je proberen de leegte die je voelt te compenseren, maar ik kan je zeggen; “niets van buiten gaat het opvullen”. Sterker nog, het zal je gevoel van leegte en eenzaamheid alleen maar versterken.

“She tries to smile, to feel happy. But she just feels so empty”

Uiteindelijk kan het zo ver gaan dat in ongezonde relaties blijft hangen, want dat is tenslotte de enige liefde die je als kind kende. Als je merkt dat je in een destructieve relatie blijft zitten, laat dit dan een waarschuwingssignaal zijn. Keer naar binnen en maak contact met jezelf. 

Doorbreek de emotionele pijn

Als je weer contact wil hebben met jezelf, is de eerste stap dat je de emoties gaat voelen, die het gevolg zijn van het verlies van het contact met jezelf. Het betekent dat je gaat zitten met het gevoel van verlatenheid, afgewezen zijn of niet gezien worden. Je gaat naar de plek in je die niet werd gehoord, gezien of gewaardeerd. Die pijn heeft al je liefde nodig en die mag jij nu jezelf gaan geven. Het kan behoorlijk zwaar zijn om dit alleen aan te gaan. Als je het niet alleen red schakel dan hulp in, van vrienden, een coach, psycholoog of therapeut.

“The more you let go, the faster you will go ahead”

De emotionele pijn die in je lichaam zit mag je leren loslaten. Als je het loslaat kan er weer ruimte komen om liefde te ontvangen. De pijn kun je alleen loslaten door er echt bij aanwezig te zijn. Geef je pijn aandacht en compassie en het zal minder worden. Geef jezelf nu wat je ouders je niet hebben kunnen geven. Doorbreek de cirkel en zorg dat je het niet doorgeeft aan je kinderen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...
Ik ervaar een trigger

HELP, IK ERVAAR EEN TRIGGER

Elke ervaring en alles wat je hebt meegemaakt wordt opgeslagen. ...

WAAROM BLIJF JE WROK VOELEN?

Een sterk, maar negatief gevoel is wrok. Wrok is eigenlijk ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download