HOOGGEVOELIGHEID EN CODEPENDENTIE, WAT IS DE LINK?

Leestijd: 4 minuten. Als jij je als hooggevoelig kind jezelf hebt afgestemd op de energie van je ouders en je ging aanpassen, kan het zijn dat je al heel vroeg codependentie hebt ontwikkelt. Als empathisch kind was het heel makkelijk om (onbewust) de rol van de ouder op je te nemen. Vooral als je ouders zelf geen sterke, persoonlijke grenzen hadden, als ze emotioneel niet beschikbaar waren, of onopgeloste pijn bij zich droegen.

Je bent gaan geloven dat het wel en wee van van je ouders met jou te maken had, dat hun innerlijke wereld de jouwe was. Je bent je gaan aanpassen door liever, gehoorzamer of stiller te zijn en beter je best te doen.

Codependentie

Het kan ook zo zijn dat de pijn, zorgen of angst van je ouders zo echt aanvoelde, dat je bent gaan denken dat het jouw gevoel was. Jouw manier om deze emoties niet te voelen, was door te proberen je ouders te helpen. Zo ontwikkelt codependentie zich. Je ging voor je ouders te zorgen en hield alles (onbewust) in de gaten. Zodra je moeder bijvoorbeeld thuis kwam, stemde jij je af op haar energie. Je past jouw eigen energie aan, om de emoties van je moeder niet te hoeven voelen.

“Self care is how you take your power back”

Dit is het moment waarop je het contact met je eigen gevoel en innerlijke wereld verloren bent. Het ging niet om wat jij nodig had, maar om hoe jouw ouders zich voelde. Hieruit ontwikkelde je pleasegedrag.

Wat zijn jouw behoeften?

Je bent zo getraind in de focus leggen op wat een ander nodig heeft en wil, dat je jouw eigen behoeften vergeet of niet kent. Voor jouw eigenwaarde ben je gericht op de buitenwereld. Je zoekt daar bevestiging om jouw leegte op te vullen. Als je als kind niet geleerd hebt met jouw emoties om te gaan, dan is de kans groot dat je blijft zoeken naar bevestiging. Op het moment dat je het contact met jezelf en jouw waarheid verloor, was er geen contact meer met je ware zelf.

De leegte in jouw vervangen

Om de leegte te vullen, ging je als kind al op zoek naar liefde bij anderen. Nu in je volwassen leven zijn liefdesrelaties vaak zeer emotioneel intens. Je hunkert ernaar om door iemand gezien en geliefd te worden. Je wil alsnog ervaren wat je als kind nooit hebt gekregen. Je denkt dat je alles uit liefde doet in je relaties. Je zorgt er immers altijd voor dat die ander zich goed voelt, maar nog voel jij je leeg en niet gezien. Wat je misschien nog niet ziet is dat de oplossing in jezelf zit. Alles wat je in relaties tegenkomt, is een spiegel van jezelf.

Compenseer mijn leegte

Ook kun je de leegte proberen te vullen door bijvoorbeeld veel winkelen, gokken, seks, gamen of verslavingen. Dit kan betekenen dat je geen contact hebt met jezelf. Als codependent kun je proberen de leegte die je voelt te compenseren, maar ik kan je zeggen; “niets van buiten gaat het opvullen”. Sterker nog, het zal jouw gevoel van leegte en eenzaamheid alleen maar versterken.

“She tries to smile, to feel happy. But she just feels so empty”

Uiteindelijk kan het zo ver gaan dat in ongezonde relaties blijft hangen, want dat is tenslotte de enige liefde die je als kind kende. Als je merkt dat je in een destructieve relatie blijft zitten, laat dit dan een waarschuwingssignaal zijn. Keer naar binnen en maak contact met jezelf. 

Doorbreek de emotionele pijn

Als je weer contact wil hebben met jezelf, is de eerste stap dat je de emoties gaat voelen, die het gevolg zijn van het verlies van het contact met jezelf. Het betekent dat je gaat zitten met het gevoel van verlatenheid, afgewezen zijn of niet gezien worden. Je gaat naar de plek in jou die niet werd gehoord, gezien of gewaardeerd. Die pijn heeft al jouw liefde nodig en die mag jij nu jezelf gaan geven. Het kan behoorlijk zwaar zijn om dit alleen aan te gaan. Als je het niet alleen red schakel dan hulp in, van vrienden, een coach, psycholoog of therapeut.

“The more you let go, the faster you will go ahead”

De emotionele pijn die in je lichaam zit mag je leren loslaten. Als je het loslaat kan er weer ruimte komen om liefde te ontvangen. De pijn kun je alleen loslaten door er echt bij aanwezig te zijn. Geef jouw pijn aandacht en compassie en het zal minder worden. Geef jezelf nu wat je ouders je niet hebben kunnen geven. Doorbreek de cirkel en zorg dat je het niet doorgeeft aan jouw kinderen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIONEEL ONTHECHTEN, IK VOEL NIKS MEER

Onthechten kennen we op verschillende manieren. Je kunt geestelijk of ...
vader

PAPA, HOU VAN MIJ

Als meisje had je een vader die geen emotionele band ...
controle

JE HEBT GEEN CONTROLE

Ik heb heel lang geprobeerd om alles onder controle te ...

FYSIEKE ONTHECHTING, LAAT ME MET RUST!

Fysieke onthechting betekent dat angst en stress ervoor zorgen dat ...
emotionele verwaarlozing

EMOTIONELE VERWAARLOZING, WAT IS DAT?

Ik begon me volledig bewust te worden van de emotionele ...

LACH OM JE ANGSTEN

Hoe hard je ook je best doet, soms lijkt het ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download