HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en het begrijpen van deze relatie is essentieel voor effectieve behandeling en herstel. Hier zijn enkele inzichten over hoe depressie en trauma met elkaar verweven kunnen zijn:

  • Diepgewortelde emotionele pijn. Traumatische ervaringen, vooral die in de kindertijd, kunnen diepgewortelde emotionele pijn veroorzaken. Deze onverwerkte emoties kunnen bijdragen aan het ontstaan en de voortdurende symptomen van depressie.

Emotieregulatie

  • Veranderde hersenchemie. Trauma kan de chemie van de hersenen veranderen, met name de gebieden die betrokken zijn bij emotieregulatie. Dit kan leiden tot verstoringen in de neurotransmitters, zoals serotonine, die een rol spelen bij stemming en welzijn.
  • Negatief zelfbeeld en schuldgevoelens. Traumatische ervaringen kunnen bijdragen aan een negatief zelfbeeld en schuldgevoelens. Deze zelfvernietigende gedachten zijn vaak kenmerkend voor depressie.
  • Verminderd vermogen tot zelfregulatie. Trauma kan het vermogen van een persoon om emoties te reguleren verminderen. Dit gebrek aan emotionele zelfregulatie kan bijdragen aan de ernst van depressieve symptomen.

Herbeleven van trauma

  • Sociale terugtrekking. Trauma kan leiden tot een patroon van sociale terugtrekking, waarbij iemand moeite heeft met het opbouwen van gezonde relaties. Het gebrek aan sociaal ondersteuningsnetwerk kan depressieve gevoelens versterken.
  • Herbeleving van traumatische gebeurtenissen. Mensen met depressie en trauma kunnen last hebben van herbeleving van de traumatische gebeurtenissen. Deze terugkerende herinneringen kunnen een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid.
  • Behandeling en herstel. Een geïntegreerde aanpak is vaak het meest effectief bij de behandeling van depressie en trauma. Therapieën zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en andere lichaamsgerichte benaderingen kunnen helpen bij het verwerken van traumatische herinneringen en het verminderen van depressieve symptomen.

Depressie en trauma

Depressie en trauma kunnen complex zijn, maar met de juiste steun en behandeling is herstel mogelijk. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download