HOE WERKT PROJECTIE?

Soms gedragen we ons op een manier die anderen niet kunnen begrijpen. We trekken mensen aan die ons zowel bewonderen als afwijzen, en we voelen ons als marionetten in een emotioneel toneelstuk. Dit fenomeen wordt projectie genoemd, een psychologisch mechanisme dat diep in onze menselijke interacties is geworteld. Maar hoe werkt projectie nu eigenlijk?

Projectie is als een spiegel die ons onthult wie we werkelijk zijn, maar het is meestal geen fijne reflectie. Het is alsof we delen van onszelf op anderen projecteren, waardoor we een chaos van emoties en interacties veroorzaken. Maar hoe werkt dit mechanisme precies?

Hoe werkt projectie?

Vaak ontstaat projectie doordat we eigenschappen, zowel positieve als negatieve, in onszelf ontkennen of onderdrukken. Stel je voor dat je een getalenteerd persoon bent, maar je hebt dit talent altijd ontkend. Dit kan resulteren in gevoelens van onverschilligheid en zelfs apathie. De gebieden van je persoonlijkheid die deze talenten vertegenwoordigen, blijven onbenut en verdrongen.

Het bijzondere aan het mechanisme van projectie, is dat het niet discrimineert. Het werkt even sterk met positieve als met negatieve eigenschappen. Als je een eigenschap bij iemand anders opmerkt die je bij jezelf hebt onderdrukt, kan dit tot intense aantrekking leiden. Dit kan leiden tot idealisering en zelfs verliefdheid, omdat je de kans ziet om weer “heel” te worden.

Wat ontbreekt in mij?

Stel je voor dat je een deel van jezelf afwijst dat staat voor onbezorgdheid en spontaniteit. Wanneer je dit deel in iemand anders ziet, kun je geneigd zijn die persoon als inspirerend en aantrekkelijk te beschouwen. Het lijkt op een kans om een ontbrekend stuk van jezelf te omarmen.

Het klinkt misschien alsof we op zoek zijn naar onze ontbrekende puzzelstukjes in anderen, maar er schuilt een diepere laag in dit spel van projectie. De afgewezen delen van onszelf vormen onze blinde vlekken; we kunnen ze niet duidelijk waarnemen. Aan de andere kant kunnen anderen deze delen in ons herkennen.

De ander is de spiegel

Het belangrijkste om te onthouden is dat projectie een onmisbare stap is in de reis van zelfontdekking. Het laat je bewust worden van de diep begraven schatten en demonen in je. Om jezelf duidelijk te zien, moet je eerst begrijpen hoe je anderen ziet. Het is een voortdurende reis naar bewustwording en groei, waarbij elk gevoel, positief of negatief, een kans biedt om dieper in jezelf te graven.

Dus, de volgende keer dat je merkt dat je sterke emoties of bewondering voor iemand anders voelt, vraag jezelf dan af wat dit over jezelf onthult. Je interacties met anderen dienen als spiegels voor je ziel. Je kunt pas echt begrijpen wie je bent als je je innerlijke reflecties durft te omarmen. Projectie is geen spel om te winnen of te verliezen, maar een kans om jezelf en anderen beter te begrijpen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Drama

DE MAAT VAN JOUW DRAMA

De maat van jouw drama, is de maat van jouw ...
intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...
Depressie en het ego

DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO

Depressie en het ego, de kleine ik, zijn met elkaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download