HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar hoe werkt emotionele chantage? Emotionele chantage is een manipulatieve tactiek waarbij iemand probeert om de gevoelens, gedachten of gedrag van een ander te controleren door schuldgevoelens, angst of verplichtingen op te wekken. Het werkt als volgt:

  • Dreigen met negatieve gevolgen. De chanteur dreigt met bepaalde negatieve gevolgen als de ander niet aan zijn of haar eisen voldoet. Deze gevolgen kunnen variëren van het verbreken van de relatie tot het dreigen met zelfbeschadiging.
  • Intensivering van emoties. De chanteur kan proberen de emoties van de ander te intensiveren, zoals angst, schuldgevoelens of verdriet. Ze kunnen dramatische scènes creëren om de ander onder druk te zetten.
  • Doelen stellen. De chanteur stelt specifieke doelen of eisen voorop die de ander moet bereiken om aan de chantage te ontsnappen. Deze doelen zijn vaak onredelijk of buitensporig.
  • Schuldgevoelens opwekken. De chanteur kan proberen schuldgevoelens bij de ander op te wekken door hen verantwoordelijk te houden voor de gevolgen van hun acties, zelfs als die gevolgen buiten hun controle liggen.
  • Herhaling. Emotionele chantage kan een herhalend patroon worden, waarbij de chanteur steeds opnieuw dreigt en manipuleert om de ander te beïnvloeden.

Het doel van emotionele chantage is om de ander te dwingen om te gehoorzamen aan de wensen van de chanteur, zelfs als dit in strijd is met hun eigen behoeften en verlangens. Het kan leiden tot een ongezonde dynamiek in relaties en schadelijk zijn voor het welzijn van de persoon die wordt gechanteerd.

Het is belangrijk om emotionele chantage te herkennen en er effectief mee om te gaan, zoals het stellen van grenzen en communiceren over gezonde manieren om conflicten op te lossen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download