Als klein meisje leerde ik dat ik stukken van mezelf moest onderdrukken, om goedkeuring en liefde te krijgen, je gaat jezelf verliezen. Mijn behoeften stopte ik ver weg, want ik moest voldoen aan de behoeften van mijn ouders. Mezelf verraden werd hierdoor een copingmechanisme.
Jezelf verliezen
Ik leerde dat liefde betekent dat bepaalde kanten van me niet aanvaardbaar waren. Die kanten van mij zijn niet goed en ik ben dus niet goed genoeg. Tegen de tijd dat ik twintig was, had ik dus al een rugzak vol met overtuigingen als: “je bent te fel”, “je kunt geen kunstenaar worden, die verdienen niets”, “er komt niets van je terecht, je maakt nooit iets af”, of “je bent een grote fantast, met al je drama”. Al deze boodschappen samen zijn mijn conditionering geworden, hier verloor ik mijn ware ik.
Omdat je als kind moest overleven en alleen je ouders hebt, kies je altijd voor de liefde en erbij horen, boven je eigen authentieke ik. Zo kun je namelijk overleven. Op latere leeftijd begon het bij me te knagen, wie ben ik? Wat doe ik hier? Waarom voelt alles zo zinloos? Je snapt nu dat deze vragen kwamen omdat ik mezelf jarenlang heb verraden.
Leer jezelf kennen
Ik had mijn echte ik al zo jong moeten loskoppelen en een masker opgezet. Ik wist niet meer hoe nu verder, wat wil ik? Wie ben ik? Toen ik niet dieper kon en de bodem had geraakt, kwam ik op het pad van bewustwording.
Stap voor stap leerde ik mezelf kennen, met vallen en opstaan. Ik zag in dat ik grenzeloos was, mezelf had verraden en totaal niet meer in contact was met wie ik werkelijk ben. Ik werd me bewust van mijn copingmechanismen, mijn maskers, gedrag en conditionering.
Pleasen voor liefde
Ik zag in hoe ik allerlei trucjes had geleerd om mezelf zeker te stellen van liefde. Hoe ik ging pleasen om alles naar mijn hand te zetten, wat een pijnlijke openbaring. Als je het pad van bewustwording opgaat, is dat zeker niet zonder pijn.
Ook komt er schaamte bij kijken, intens verdriet en rouw. Rouw om wie je dacht te zijn, maar dus helemaal niet bent. Het inzicht dat je jezelf verraden hebt voor de liefde en nog. Het kan intens zwaar zijn, om alle stukken van jezelf aan te kijken en te integreren. Om in te zien wat je anderen hebt aangedaan en wat je jezelf hebt laten aandoen.
Jezelf emotioneel opvoeden
Je gaat de stappen zetten die nodig zijn, om jezelf opnieuw emotioneel op te voeden. Om grenzen te stellen en om weer contact te maken met jezelf en je lichaam. Het is ook belangrijk om je behoeften te leren kennen en te zorgen dat je er zelf in gaat voorzien. Zo loop je langzaam het pad naar emotionele volwassenheid en stap je uit je kindpijn. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!