HOE VERGEEF JE?

We weten allemaal dat vergeven belangrijk is, maar hoe vergeef je ander? Ten eerste is het goed om te weten dat je vergeeft voor jezelf. Je vergeeft om de emotionele gehechtheid aan wat er is gebeurd te verbreken. In het verleden blijven hangen heeft geen zin, je wil vooruit. Als die ander wel in het verleden wil blijven hangen is dat prima, jij vergeeft voor jezelf zodat je weer verder kunt.

Erken je aandeel

De eerste stap naar vergeving is, je verantwoordelijkheid nemen. Er gebeuren veel dingen, die niet volledig alleen komen door de ander, maar ook door jou. En natuurlijk verdien je geen vreselijke dingen, maar ook je gedrag en acties spelen een rol in de dynamiek van de relatie. Als je naar je eigen aandeel kunt kijken werkt dat bevrijdend, niemand is perfect. Creëer rust voor jezelf om je stuk in te zien en misschien wil je wel een excuus aanbieden.

“The price of greatness is responsibility”

De tweede stap naar vergeving is, laat de controle los. Je wilt controle hebben en dat kan ertoe leiden dat je boos blijft. Je wil bepalen hoe anderen met je omgaan en hoe ze je zien. Ook kan het zijn dat ervaringen uit het verleden nog meespelen, waardoor loslaten nog moeilijker wordt.

Ook kan het invloed hebben op hoe die ander dan weer over je gaat denken, waardoor je nog meer het gevoel aan controle verliest. Om toch een soort van controle te houden, kun je boos blijven op de ander. Slim is het alleen niet want boosheid is een energie vragende emotie, van waaruit het je ook niet zal lukken om te vergeven.

Laat de controle los

Als je er bewust voor kiest om het los te laten, hoe de ander je ziet, dan heeft de ander geen invloed meer op je. Dan kun je de ander vergeven en het laten gaan. Leer inzien dat je geen controle hebt over dingen buiten jezelf, niet over het gedrag van de ander en ook niet over hoe ze je zien. Gebruik dit om situaties te vergeven, waarin je zou willen dat dingen op jouw manier waren gegaan.

“Only you can control your happiness”

En tot slot de derde stap is, onthoudt dat de ander het beste deed naar zijn of haar kunnen. Echt iedereen doet het beste wat hij kan, met wat hij nu heeft.

Iedereen die je op een of andere manier heeft verraden, deed zijn of haar best. Ze hadden op dat moment even geen compassie en kozen er voor om gemeen te zijn, of ze zaten niet lekker in hun vel, waardoor de compassie was verdwenen.

Accepteer dat ze het beste deden

Als je dat als de realiteit ziet, kun je zien dat ze niets anders konden op dat moment en kun jij ze makkelijker vergeven. Leer om anderen te vergeven, juist degenen die je veel pijn hebben gedaan.

“Never stop being a good person because of bad people”

Vergeving levert je respect van de ander, waardoor het je relatie ten goede zal komen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...
Seks in de relatie

DE SEKS IS VERDWENEN

Ik krijg regelmatig berichten van mannen en vrouwen dat ze ...
Codependent en de narcist

DE CODEPENDENT EN DE NARCIST

De codependent en de narcist hebben een complexe relatie die ...
Verlos me van codependentie

VERLOS ME VAN MIJN CODEPENDENTIE

Jaren geleden kostten mijn relaties zoveel energie dat het soms ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download