HOE OVERLEEF JE DONKERE TIJDEN?

Ken je dat gevoel dat je de tranen voelt branden, de spanning door je lichaam raast en je niet weet waar je met dit nare gevoel naartoe moet? Niemand begrijpt je en kan voelen wat jij nu voelt. Zelfs al heb je familie en vrienden, toch voel jij je alleen. Misschien is er zelfs niet veel meer waar je nog echt blij van wordt, het zijn voor jou donkere tijden.

Donkere tijden

Wat een intense pijn, een gevoel van leegte en puur verdriet. Soms voelt het zelfs ondraaglijk. Als je innerlijke strijd voert, voel je een leeg zwart gat, ondanks wie je in je leven hebt. Je realiseert je dat ook al doen ze zo hun best, ze kunnen nooit echt volledig begrijpen wat voor pijn je doormaakt.

De gevechten, emoties en pijn zul je alleen moeten doormaken. Denk aan liefdesverdriet, depressie, overlijden van geliefde, verslavingen, eenzaamheid of een chronische ziekte. En nee, het is zeker niet makkelijk om dit alleen te doorstaan, maar het kan niet anders. De andere kant ervan is dat het je tegelijk ook sterker maakt.

Wat kun je doen om sombere tijden te doorstaan?

  • Doe het stap voor stap. Het verleden bestaat niet meer en de toekomst is er nog niet, concentreer je daarom alleen op het nu. Neem elke dag een kleine stap, houd je aan een belofte met jezelf en ga rustig door. Dit zal je helpen om te focussen en te versterken. Begin met het beoefenen van meditatie. Train jezelf stap voor stap naar meer aanwezig zijn in het nu.
  • Schreeuw. Als je nog in het donkere zit, de overlevingsmodus, dan kan alles even wachten en is het belangrijk om even terug te gaan naar je primaire emoties. Een van de beste manieren om weer helemaal in je “ik” te komen is schreeuwen. Ga naar het bos, of ga een eind rijden in de auto en schreeuw zo hard als je kunt. Neem een krachtige houding aan en laat je helemaal gaan. Denk niet aan anderen of wat ze ervan vinden. Voel de pijn, de energie en kracht door je lichaam gaan. Deze kracht ga je gebruiken om vooruit te komen. Doe dit zo vaak als nodig is, zelfs al is dat elke dag, neem je power terug.
  • Zet je slachtofferschap aan de kant. Als je een slachtoffer bent dan heb je voortdurend ruzie met het leven. Als slachtoffer leef je vooral in het verleden en geloof je dat je hulpeloos bent. Neem de controle over je leven weer terug door uit deze rol te stappen. Hoewel de slachtoffermentaliteit verslavend is, is in je kracht staan op de lange termijn veel sterker. Zodra je jezelf als een krachtig persoon begint te zien, voel je je gesterkt om vooruit te blijven gaan, wat er ook gebeurt.
  • Ademen. Als het je allemaal teveel wordt, adem dan rustig. Als je overspoeld wordt door emoties zeg dan “stop” tegen jezelf en focus op je adem. Adem in en uit en voel hoe de lucht langs je neus naar buiten gaat. Er bestaat even niets anders meer om je heen, alleen je adem. Observeer het stijgen en dalen van je buik terwijl je ademhaalt. Waarom werkt dit? Omdat focussen op de ademhaling je helpt te aarden en je uit je hoofd haalt.
  • Stel een doel. Het gaat er niet om dat het groot of klein is. Juist als je in een donkere periode zit kan er iets ontstaan om anderen te helpen, kunst te maken, te schrijven of iets anders te gaan leren wat ontstaat uit je worsteling. Zorg ervoor dat elk doel dat je jezelf stelt, je er ook aan kunt houden.
  • Welke les leer je hieruit? Wat probeert het leven je te vertellen? Het klinkt misschien raar, maar toen ik ging opschrijven wat ik doormaakte, heeft dat veel geholpen. Misschien is de les het ontwikkelen van innerlijke kracht, of het leren waarderen van de kleine dingen in het leven. Welke les mag jij leren? Zie de donkere tijd als een cadeau en ontdek wat het je aan waardevols brengt.
  • Zorg voor je basisbehoeften. Dit lijkt voor de hand liggend, maar als we ons slechter voelen, zijn dit dingen die we laten verslonzen. Zorg dat je voldoende slaapt, drink voldoende water, doe aan lichaamsbeweging en eet gezonde voeding. Als je geen doelen hebt omdat je het lastig vindt om die in sombere tijden te stellen, maak dit dan je doel.
  • Deel je gevoelens. Zoek steun als het te zwaar wordt. Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van kracht. Mocht je er met vrienden niet uitkomen overweeg dan een therapeut, coach, hulpgroep of iets online.
  • Luister naar muziek. Iets wat goed kan helpen in sombere tijden, is het luisteren naar muziek. Soms kies je voor iets wat je opbeurt, maar het is ook niet verkeerd om juist de diepte in te gaan met muziek. Laat je emoties stromen, laat alles er zijn zoals het komt.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

erbij horen

IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
DE BASIC EXERCISE

DE BASIC EXERCISE

In de wereld van welzijn en therapieën duikt af en ...
stilte

DE STILTE VINDEN

De stilte vinden kan een verlangen zijn, maar in ons ...
als het zwaar wordt

IK BEN BIJ JE, ALS HET ZWAAR WORDT

Eens, in een klein dorp aan de rand van de ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download