HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op zich. Het vereist niet alleen de bereidheid om naar de ander te luisteren, maar ook de capaciteit om de feedback op een objectieve manier te benaderen. Vaak worstelen we met de neiging om feedback persoonlijk op te vatten, en hier komt het concept van projectie om de hoek kijken.

Projectie is een psychologisch fenomeen waarbij we onze eigen onverwerkte emoties, verlangens of kenmerken op anderen projecteren. Dit kan ook van toepassing zijn bij het ontvangen van feedback. Als iemand kritiek heeft op een specifiek aspect van ons werk of gedrag, kunnen we de neiging hebben om dit persoonlijk op te vatten, alsof het een aanval is op ons als persoon.

Hoe ontvang je feedback?

Het begrijpen van projectie is cruciaal bij het aannemen van feedback. Wanneer we feedback ontvangen, is het belangrijk om even pauze te nemen en onszelf af te vragen: “In hoeverre ben ik geneigd mijn eigen onzekerheden of angsten op deze situatie te projecteren?” Het vergt zelfreflectie en eerlijkheid om dit onder ogen te zien.

Hier zijn een paar stappen die kunnen helpen bij het effectief aannemen van feedback zonder het direct op onszelf te betrekken:

  • Adempauze. Neem even de tijd voordat je reageert op feedback. Vermijd een directe emotionele reactie en creëer ruimte om de informatie te laten bezinken.
  • Objectieve analyse. Kijk naar de specifieke punten in de feedback. Zijn ze feitelijk of bevatten ze algemene oordelen? Probeer de feedback te ontleden en te begrijpen wat er precies wordt gezegd.
  • Herken projectie. Vraag jezelf af of je geneigd bent je eigen gevoelens, twijfels of angsten op de situatie te projecteren. Bewustwording van projectie is de eerste stap naar objectiviteit.
  • Vraag om opheldering. Als bepaalde punten van de feedback niet duidelijk zijn, aarzel dan niet om verduidelijking te vragen. Soms kan het beter begrijpen van de context helpen om het nirt persoonlijk op te vatten.
  • Focus op groei. Zie feedback als een kans voor groei in plaats van als een aanval. Hoe kun je deze informatie gebruiken om jezelf te verbeteren of te ontwikkelen?

Door deze stappen te volgen, kunnen we feedback aannemen zonder het meteen op onszelf te betrekken. Het vraagt om een bewuste keuze om feedback te zien iets waardevols in plaats van als een bedreiging voor ons zelfbeeld. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download