HOE ONTSTAAT EEN KERNOVERTUIGING?

Leestijd: 2 minuten. In je eerste levensjaren neem je alles als een spons in je op, hoe jij je moet gedragen en hoe je verbindt met je ouders. Wat er gezegd wordt, neem jij aan als de waarheid, er is geen enkele twijfel. Je denkt dat wat er gezegd wordt, gaat over wie jij bent.

Wat is er mis met mij?

Als je jong bent, ben je egoïstisch en denk je dat alles over jou gaat en wat er gebeurt, komt door jou. Je begrijpt nog niet dat er ook andere redenen kunnen zijn voor het gedrag van een ander. Ik hoorde bijvoorbeeld: “wat ben je fel“, waardoor ik ging denken dat er iets mis met me was. Ook werd er verteld dat ik goed moest studeren, voor een goede baan, maar er werd niet gevraagd wat ik echt wilde.

“The choices you make are descendants of your conditioning” – Dr. Jacinta Mpalyenkana

Alle conditioneringen die je meekrijgt hebben ervoor gezorgd dat je nu de overtuiging hebt: “mijn waarheid doet er niet toe, ik doe er niet toe“. Om dat je voor je overleving afhankelijk was van je ouders, heb je daarom delen van jezelf afgewezen, ontkent of onderdrukt. Als je niet gezien of gehoord bent en je geen onvoorwaardelijke liefde kreeg, dan heb jij nu de kernovertuiging: “ik ben niet goed genoeg“.

KERNOVERTUIGING

Jouw schaduwkant

Een kernovertuiging is lang niet altijd bewust, sommige zitten diep weggestopt, het is je schaduwkant. Als je ontdekt welke kernovertuiging je hebt, kun je dus nog flink verrast zijn. Het is belangrijk om ze te weten te komen, omdat het je behoorlijk (onbewust) kan beïnvloeden. En nog belangrijker is de ontdekking dat ze dus ook helemaal niet waar zijn.

“Ook al heb je veel gedaan aan heling en zelfreflectie, zolang je lijdt wil dit zeggen dat je nog dieper moeten graven, of nog door de donkere stukken heen moet”

Je kernovertuigingen kunnen totaal anders zijn dan die van je buurvrouw of partner, we hebben allemaal onze eigen conditionering. Om achter je overtuigingen te komen, geven we je hier alvast wat voorbeelden;

 • Ik ben het geluk niet waard
 • Niemand houdt van mij
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben dom
 • Ik word alleen oud
 • Ik verlies altijd
 • Ik ben te zwak
 • Ik verdien geen geluk
 • Ik ben saai
 • Ik doe er niet toe
 • Ik ben lelijk
 • Ik ga de liefde nooit vinden

Welke van de bovenstaande kernovertuigingen raken je? Of komen er andere overtuigingen boven terwijl je dit rijtje doorleest? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Patronen doorzien

JE GEDRAG EN PATRONEN DOORZIEN

Het maakte me niet uit op dat moment of ik ...
Dissociatie

NIET MEER AANWEZIG DOOR DISSOCIATIE

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee, maar wanneer ...
Ergens in jou

ERGENS IN JOU

Ergens in jou is er een klein meisje met haar ...
Traumareactie

WAT IS EEN TRAUMAREACTIE?

Trauma gaat niet alleen over wat er gebeurde op dat ...
Samen omgaan met triggers?

HOE GA JE SAMEN OM MET TRIGGERS?

Wanneer je nog volledig je kleine ‘ik’ bent, is het ...
manipulatie

DE IMPACT VAN ONBEWUSTE MANIPULATIE

Onze wereld zit vol met frustratie en pijn, hoe komt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download