HOE ONTSTAAT CODEPENDENTIE?

Veel mensen herkennen zichzelf in een codependentie conditionering, maar hoe ontwikkel je dit? Als je klein bent en in de spiegel kijkt, zie je jouw eigen fysieke reflectie. Op die manier leer je jouw lichaam kennen. Om jezelf vanbinnen te leren kennen, gebruik je mensen in de buitenwereld. Wat de buitenwereld jou vertelt, ben je gaan geloven. Stel iemand zegt; ‘waarom reageer je altijd zo fel?‘ Dan ga je denken dat je een opstandig persoon bent. En als mensen je vertellen dat je erg lief bent, ga je jezelf zien als een mooi persoon.

Reflectie van je ouders

Hoe anderen op ons reageren, zien we als een weerspiegeling van wie we werkelijk zijn. Toen je nog klein was twijfelde je nooit aan die reflectie. Je twijfelde niet aan de nauwkeurigheid van de spiegel, in plaats daarvan nam je het aan. Hierdoor is jouw binnenwereld gelijk geworden aan de buitenwereld.

Als je een moeder had die eigenlijk geen zin en tijd had om voor je te zorgen, omdat ze vooral druk was met zichzelf, dan is deze spiegel niet een heel nauwkeurige spiegel geweest. Wat ze aan je liet zien was; ‘ik heb geen tijd voor je, ik vind je niet belangrijk‘. Ze heeft dan niet gereflecteerd dat je waardevol bent.

Of stel je had een vader die niet met jouw emoties overweg kon. Hij zei bijvoorbeeld; ‘stel je niet zo aan’, of ‘je maakt een drama over niks’. Hierdoor ben je gaan twijfelen aan jouw waarneming en waarheid, het was immers niet waar wat jij daar ervoer.

“Mirrors lie. They don’t show you what’s inside”

Wat jij zag in de spiegel, was dat je ongewenst en tot last bent. Wat je zag, is dat jouw waarneming en waarheid niet klopt. En omdat je niet twijfelde aan de spiegel, heb je het als waarheid aangenomen en ben je jezelf gaan zien als waardeloos en onbelangrijk. Je bent de verbinding met jezelf verloren.

Codependentie

En omdat we allemaal op zoek zijn naar liefde, ben jij je gedrag gaan aanpassen, om het toch ergens op de een of andere manier te krijgen. Je bent gaan geloven dat je geen liefde en verbinding kunt krijgen, gewoon om wie jij bent. De persoon die je werkelijk bent is namelijk niet goed genoeg. Hierdoor ben je codependentie gaan ontwikkelen, om zo toch te kunnen krijgen waar je zo naar verlangde. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download