HOE OEFEN JE MET EMOTIONEEL VOLWASSEN WORDEN?

Jaren geleden toen ik noodgedwongen aan mijn pad van bewustwording begon, kwam het besef dat ik een klein meisje was, in een volwassen lichaam. Ik worstelde met mijn emoties en mijn leven leek wel een emotionele achtbaan. Wat betekenden ze eigenlijk? Ik vond het lastig dat ik verschillende emoties over hetzelfde kon ervaren. Ik was bijvoorbeeld woest op mijn vader, maar hield tegelijk ook veel van hem. Emotioneel volwassen worden, was de helende beweging.

Als je emotioneel niet volwassen bent, heb je de neiging om zwart – wit te denken. Je hebt een gebrek aan tolerantie, waardoor oordelen over jezelf en anderen heel normaal is. Hierdoor is het bijna onmogelijk om jezelf lief te hebben, gewoon zoals je bent.

Emotioneel volwassen worden betekend dat je:

  • Snapt en erkent dat er meerdere werkelijkheden en perspectieven zijn. 
  • Weet dat jouw waarheid er mag zijn, net als die van ieder ander. 
  • Kunt kiezen hoe je met anderen omgaat. Je bent niet meer stuurloos en reactief op alles wat er gebeurt.
  • Je eigen gedachten en overtuigingen hebt, ook als anderen het er niet mee eens zijn. Ook ben je in staat om anderen hun gedachten en overtuigingen te laten hebben.
  • Je kunt jouw eigen betekenis of verhaal creëren, over wat je ervaart. 

Waar sta jij, als je deze rijtjes zo bekijkt? 

EMOTIONEEL VOLWASSEN WORDEN

Wat kun je doen om emotioneel volwassen te worden?

  • Leer aanwezig te zijn in een gesprek. Luister met al je aandacht, nieuwsgierig, naar wat mensen zeggen zonder je standpunt te interpreteren, of te onderbreken.
  • Observeer jezelf als je kritiek hebt op iemands mening, of deze onderuit haalt. Als je emotioneel nog niet volwassen bent, zul je mensen bekritiseren of uitdagen, als je het ergens niet mee eens bent.
  • Als je overweldigd raakt in een gesprek, neem dan een pauze. Ga weg uit de situatie en reguleer je emoties. Door jezelf pauze te geven leer je om je grenzen te kennen, in plaats vanuit reactief te zijn.
  • Druk uit hoe je je voelt, zonder de ervaring van de ander te beschamen. Dat is compassie.
  • Merk op hoe je ouders op je emoties reageren. Herken je bijvoorbeeld een zin als: ‘Kop op, het komt echt wel weer goed‘. Ontkrachten ze je gevoelens? Of proberen ze je gevoelens te ‘repareren?’ Zo leer je stap voor stap inzien waar je conditionering is ontstaan.
  • Vier je successen en overwinningen, hoe klein ook. Praat vriendelijk tegen jezelf en vergeef jezelf voor dingen die je niet zo handig deed en doet. Het gevoel om geen fouten te mogen maken, perfectionisme, komt vanuit emotioneel niet volwassen zijn.
  • Let op wanneer je de emoties van de ander probeert te veranderen, omdat je je er ongemakkelijk door voelt. Oefen met het vasthouden van ruimte en blijf aanwezig bij de emoties die de ander ervaart. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Grenzen

GRENZEN LEREN STELLEN

Het leren stellen van grenzen is een proces dat tijd, ...
Cranio sacraal therapie

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN BLOKKADES

Cranio sacraal therapie biedt een unieke benadering om emotionele blokkades ...
WhatsApp

BRENGT WHATSAPP STRESS OF GEMAK?

Het bestaan van WhatsApp, brengt het gemak of juist stress? ...
Darwin

IK BEN MEER VAN DARWIN

Ik ben meer van Darwin. Het begon met een kleine ...
Darmen

WEETJES OVER JE DARMEN

De darm-hersen-as is een communicatie tussen je darmen, je hersenen ...
Anselm Grün

DE HELDERE KIJK VAN ANSELM GRUN

Anselm Grün is een Benedictijnse monnik en auteur die bekend ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download