HOE LIEG JIJ TEGEN JEZELF?

Heb je door dat je soms tegen jezelf liegt? Het lijkt natuurlijk niet logisch om dat te doen, want liegen is geen fraaie eigenschap. Maar er zijn toch redenen waarom we dit soms doen.

4 redenen waarom je zou liegen tegen jezelf

  • Het is comfortabel, je hoeft de harde waarheid dan niet onder ogen te zien.
  • Het is handig, want je kunt blijven doen alsof en hoeft jezelf of de situatie niet te veranderen.
  • Je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen daden.
  • Het zorgt ervoor dat jij je goed blijft voelen over jezelf, omdat je niet naar de eventuele mindere kanten van jezelf hoeft te kijken.

Een voorbeeld; stel je bent vreemdgegaan, maar wil daar liever niet de verantwoordelijkheid voor dragen, dan zeg je; “mijn partner had me meer aandacht en liefde moeten geven”. Dit is natuurlijk een vorm van liegen tegen jezelf, omdat je niet wil erkennen wat je hebt gedaan. Zo hou je de overtuiging dat je goed en trouw bent.

Om het echt goed duidelijk te maken en je meer inzicht te geven, bespreken we hieronder nog een aantal voorbeelden. Herken jij dingen in jezelf?

Hoe lieg jij tegen jezelf?

  • Je hebt een hele drukke, goed betaalde baan maar het is niet helemaal je ding. Na maanden begint het zweet je uit te breken, je bent vermoeid en gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wijt het aan te druk zijn en een hoop bijzaken, waardoor je ontkent dat je opgebrand raakt van je baan, die eigenlijk niet goed voor je is.
  • Je hebt echt het gevoel dat je een relatie hebt met je soulmate, je hebt alles over voor de relatie. Je partner daarentegen heeft al meerdere keren gedreigd om te vertrekken en de relatie levert veel stress. Op dit moment lieg je tegen jezelf en is het belangrijk om in te zien wat hieronder zit.
  • Je moet eigenlijk studeren voor een belangrijk examen of iets doen voor een cursus, maar je blijft het voor je uitschuiven. Je blijft tegen jezelf zeggen; “ik ben niet in de stemming om te leren nu”. De echte reden waarom je het uitstelt, is omdat je bang bent om het niet te halen en die druk je teveel is.
  • Stel je droomt ervan om te gaan reizen, je wil niets liever dan de boel achter je laten. Het kan zijn dat de echte reden is dat alles teveel is in je leven en je wil ontsnappen aan een innerlijk gevoel van leegte.
  • Als ondernemer krijg je veel kansen om je bedrijf uit te breiden, maar jij wijst alles af. Je zegt dat je het te druk hebt, je hebt echt geen tijd en ruimte. Maar de eerlijke reden van geen tijd hebben, kan zijn dat je vanwege te weinig zelfvertrouwen bang bent voor “groot” worden.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...
Pijnlichaam

PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat ...
Neuroceptie

EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde ...
voornemens

WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar ...
Erbij horen

ERBIJ HOREN OF GEÏSOLEERD ZIJN?

Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download