HOE LIEG JIJ TEGEN JEZELF?

Heb je door dat je soms tegen jezelf liegt? Het lijkt natuurlijk niet logisch om dat te doen, want liegen is geen fraaie eigenschap. Maar er zijn toch redenen waarom we dit soms doen.

4 redenen waarom je zou liegen tegen jezelf

  • Het is comfortabel, je hoeft de harde waarheid dan niet onder ogen te zien.
  • Het is handig, want je kunt blijven doen alsof en hoeft jezelf of de situatie niet te veranderen.
  • Je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen daden.
  • Het zorgt ervoor dat jij je goed blijft voelen over jezelf, omdat je niet naar de eventuele mindere kanten van jezelf hoeft te kijken.

Een voorbeeld; stel je bent vreemdgegaan, maar wil daar liever niet de verantwoordelijkheid voor dragen, dan zeg je; “mijn partner had me meer aandacht en liefde moeten geven”. Dit is natuurlijk een vorm van liegen tegen jezelf, omdat je niet wil erkennen wat je hebt gedaan. Zo hou je de overtuiging dat je goed en trouw bent.

Om het echt goed duidelijk te maken en je meer inzicht te geven, bespreken we hieronder nog een aantal voorbeelden. Herken jij dingen in jezelf?

Hoe lieg jij tegen jezelf?

  • Je hebt een hele drukke, goed betaalde baan maar het is niet helemaal je ding. Na maanden begint het zweet je uit te breken, je bent vermoeid en gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wijt het aan te druk zijn en een hoop bijzaken, waardoor je ontkent dat je opgebrand raakt van je baan, die eigenlijk niet goed voor je is.
  • Je hebt echt het gevoel dat je een relatie hebt met je soulmate, je hebt alles over voor de relatie. Je partner daarentegen heeft al meerdere keren gedreigd om te vertrekken en de relatie levert veel stress. Op dit moment lieg je tegen jezelf en is het belangrijk om in te zien wat hieronder zit.
  • Je moet eigenlijk studeren voor een belangrijk examen of iets doen voor een cursus, maar je blijft het voor je uitschuiven. Je blijft tegen jezelf zeggen; “ik ben niet in de stemming om te leren nu”. De echte reden waarom je het uitstelt, is omdat je bang bent om het niet te halen en die druk je teveel is.
  • Stel je droomt ervan om te gaan reizen, je wil niets liever dan de boel achter je laten. Het kan zijn dat de echte reden is dat alles teveel is in je leven en je wil ontsnappen aan een innerlijk gevoel van leegte.
  • Als ondernemer krijg je veel kansen om je bedrijf uit te breiden, maar jij wijst alles af. Je zegt dat je het te druk hebt, je hebt echt geen tijd en ruimte. Maar de eerlijke reden van geen tijd hebben, kan zijn dat je vanwege te weinig zelfvertrouwen bang bent voor “groot” worden.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download