HOE KOMT HET DAT DE RELATIE TUSSEN OUDER EN KIND JE TOEKOMSTIGE RELATIES VORMT?

De liefdes partners die jij in je volwassen leven aantrekt, zijn weerspiegelingen van je vroegste gehechtheden. Ze spiegelen de energie die je kent uit je jeugd met je ouders. De relatie met je ouders vormt dus je toekomstige relatie. In het ideale plaatje konden je ouders je veiligheid geven. Denk hierbij aan:

  • Voorspelbaar gedrag.
  • Erop kunnen vertrouwen dat ze aan jouw behoeften voldoen.
  • Leren om je emoties te reguleren als je je bang, boos, of verdrietig voelt.

Veilige hechting

Veilige hechting in je kindertijd geeft je een hoge eigenwaarde en zorgt ervoor dat je anderen en jezelf vertrouwt. Als je onveilige gehecht bent, wil dat zeggen dat je ouders onvoorspelbaar, chaotisch, angstig, of emotioneel niet beschikbaar waren. Ze konden niet aan je behoeften voldoen en hebben je niet geleerd hoe je je emoties reguleert.

Onveilige hechting maakt dat je volwassen relaties aantrekt die ook onvoorspelbaar zijn en niet voldoen aan je behoeften. Je voelt je waardeloos en gaat werken voor de liefde. Onveilige hechting kan ertoe leiden dat je lichamelijk verslaafd raakt aan een ander. Je wordt helemaal in beslag genomen door de relatie en bent bang als die ander niet bij je is. Of het zorgt er juist voor dat je de liefde en intimiteit eng vindt en gaat vermijden.

Grenzen zijn essentieel in gezonde relaties. Als je ouders geen grenzen hadden zul je moeite hebben om je eigen grenzen te stellen en te behouden. Ook het respecteren van de grenzen van een ander vind je moeilijk.

Toekomstige relatie onveilig

Als je ontdekt dat je ouders niet in jouw behoeften kunnen voorzien, word je vaak ‘behoeftig‘ in volwassen relaties. Dit is een poging om in deze onvervulde behoeften te voorzien. Ironisch genoeg kan dit druk uitoefenen op beide partners en ervoor zorgen dat beiden uit verbinding gaan. Als je jeugd onveilig was, ben je minder vergevingsgezind en kritischer tegenover je partner. Je kunt ook de baas zijn en de controle willen, omdat je een diepe angst ervaart om verlaten te worden.

Je zoekt onbewust naar een partner die dezelfde eigenschappen heeft als de ouder met wie je de meest conflicterende relatie had. Dit om zo je wond alsnog te kunnen helen. De ‘chemie’ of fysieke aantrekkingskracht is hoog in relaties waarin de ander jouw wond uit je jeugd activeert. Stabiele, gezond gehechte partners worden ervaren als saai. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download