HOE JIJ JOUW RELATIE SABOTEERT

Wat herken je?

Het (onbewust) saboteren van je relatie is verbonden met jouw hechtingsstijl, je gaat namelijk de patronen uit je jeugd herhalen. De chaos en negativiteit is voor jouw veilig, waardoor je te lang in destructieve dynamieken blijft. Herken jij jezelf in onderstaande gedragingen?

 • Geen aandacht besteden aan negatieve emoties. Een grote rode vlag is negatieve emoties hebben over je partner of de relatie, maar ze niet aanpakken. Dat je soms angst, woede, frustratie of twijfel voelt in je relatie is heel normaal. Maar weigeren hierover te praten met je partner, geeft aan dat je niet geïnteresseerd bent in het oplossen van de problemen of het onderhouden van de relatie. Op dit moment ben jij de relatie zelf aan het saboteren.
 • Extreem achterdochtig zijn. Je verdenkt je partner van alles en probeert bewijs te verzamelen, overal zie je aanwijzingen en bevestigingen van je eigen onzekerheid. Als je bang bent dat je partner je gaat verlaten zul je overal spoken zien en in een voortdurende angst leven, waardoor je je partner onder druk zet. Je bent zo bang dat de ander je verlaat dat je dit op je partner gaat projecteren. En vaak zie je dat dit uiteindelijk door je eigen gedrag ook gebeurt. 

Jij jaagt mij weg

 • Kritiek leveren op je partner. In goede relaties geven we opbouwende kritiek, maar als jij je partner altijd bekritiseert kan dit ook een teken zijn van zelfsabotage. Je partner bekritiseren als hij of zij het eigenlijk niet verdient, kan betekenen dat je onbewust probeert een wig te creëren, of de ander weg jaagt.
 • Controlerend en bepalend gedrag. Je stelt zulke hoge eisen, dat niemand je ooit gelukkig zal maken. Niemand kan simpelweg aan jouw verwachtingen voldoen, waardoor je vermoedens bevestigd worden. Het is dus een “self fulfilling prophecy”.
 • Je hebt problemen met echte intimiteit. Door jouw ongezonde hechtingsstijl krijg je het benauwd als de ander te dichtbij komt, of je bent bang als de ander lijkt te vertrekken. Beide is een angst voor Intimiteit. Je wil heel graag een relatie maar saboteert het met jouw angst.
 • Ongezond gedrag. Je zou hier misschien niet direct aan denken maar slecht eten, overmatig drinken, roken en over het algemeen niet voor jezelf zorgen, kan een teken zijn van zelfsabotage in een relatie. Dit negatieve gedrag kan dienen als een coping-mechanisme, voor als je ongelukkig bent in je relatie. Je weet niet hoe je met de emoties moet omgaan en krijgt de problemen niet opgelost, dus je gaat jezelf dempen.

Ik voel wrok

 • Wrok koesteren. Iedereen voelt weleens wrok, maar als je constant geïrriteerd bent door kleine dingen die je partner doet en je kunt die boosheid niet loslaten, dan kan dit een teken zijn van zelfsabotage. Vaak leidt wrok hebben tot slechte communicatie, omdat je dingen voor je houdt en opstapelt.
 • Energie steken in alles behalve in je relatie. Nog een teken van zelfsabotage is als jij je zorgen maakt over je relatie, maar er geen tijd aan besteedt om het te verbeteren. Als je al je tijd richt op je werk, hobby’s of anderen, probeer je hiermee jezelf misschien te overtuigen dat je geen tijd hebt om iets aan de relatie te doen. Vraag jezelf eens af; “is mij relatie een prioriteit?”
 • Onrealistische verwachtingen. Het is best lastig wat je van elkaar verwacht in een relatie. Als je regelmatig van streek bent, omdat je partner niet aan je verwachtingen voldoet, maar je jouw teleurstelling niet communiceert, dan kan het zijn dat je je partner al afgeschreven hebt in je hoofd. Jouw relatie is het niet meer waard om voor te vechten is jouw overtuiging.
 • Beloftes niet nakomen. Het maakt niet uit of het grote of kleine beloftes zijn. Als je regelmatig beloftes verbreekt over hoe laat je thuis bent, of wanneer jij en je partner samen tijd doorbrengen, kan dit betekenen dat je je partner (onbewust) redenen geeft om teleurgesteld te zijn in je.

Jij bent niet perfect

 • Focus op de imperfecties van jouw partner. Als je het goede niet kunt zien in je partner of de relatie en in plaats daarvan alleen kunt focussen op alle imperfecties, dan kan dit een teken zijn dat je probeert om een wig te drijven.
 • De “stilte behandeling”. Een van de grootste tekenen van zelfsabotage is een slechte communicatie, of een gebrek daaraan. De stilte behandeling, of weigeren om iets uit te praten om de ander een ​​lesje te leren, is een uiterst giftige vorm van communicatie die zeer schadelijk is voor elke relatie.
 • Please gedrag. Je denkt dat je partner alleen van je zal houden als je meegaand bent, niet zeurt, veel doet en zeker geen drama’s veroorzaakt. Dit heeft een averechts effect en is een vorm van manipulatie. Zeker als je jouw emoties niet uit en alles maar blijft opkroppen, tot je ontploft.
 • Je bent 100% zeker dat het aan je partner ligt. Je besteedt uren aan het analyseren van het gedrag van je partner en klaagt veel. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel binnen de relatie doe je niet.
 • Je test constant de liefde van je partner. Je bent overdreven behoeftig en bezitterig en begint de ander te testen. Van alles verzin je om te testen of de liefde er nog wel is en aan al je verwachtingen voldoet. De ander moet je constant bevestigen en eigenlijk is dit ook nooit genoeg. Auteur: Madeleine van Mourik

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

liefde onder voorwaarden

LIEFDE KRIJG JE ALLEEN ONDER VOORWAARDEN

Velen van ons hebben ervaren dat liefde onder voorwaarden werd ...
soulmate

ZOEK JIJ JOUW SOULMATE?

Wil je niets liever dan begrepen worden door je partner? ...
Afgestemd op de ander

WAT IS VAN MIJ EN WAT IS VAN DE ANDER?

Codependentie wil zeggen dat je bent losgekoppeld van jezelf en ...

ALS JE DIT VOOR MIJ DOET, VOEL IK LIEFDE

Zoals je in het artikel; "wat is jouw liefdestaal" kon ...

“HOU ALSJEBLIEFT VAN MIJ”

Veel relaties zijn gebaseerd op afhankelijkheid "hou van mij", in ...
HSP test

DOE DE HSP TEST

Zo’n 20% van de mensen wordt geboren met HSP. De ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download