HOE BELANGRIJK IS INHOUDELIJK REAGEREN?

In een wereld waarin we steeds sneller en vluchtiger communiceren, ontstaat er vaak een gevoel van gebrek aan verbinding. Dit wordt nog extra versterkt als er niet inhoudelijk gereageerd wordt op je boodschap. Dit gaat veel dieper dan alleen elkaars woorden niet horen.

Woorden zonder betekenis

Een gesprek waarin de ander niet inhoudelijk reageert, kan aanvoelen als een reeks woorden zonder betekenis. Het is alsof de boodschap niet wordt begrepen, of zelfs wordt genegeerd. Hierdoor gaat de waarde van de uitwisseling verloren.

Inhoudelijke reacties geven een blijk van erkenning. Wanneer deze erkenning ontbreekt, ontstaat er een gevoel van onzichtbaarheid, waarbij je je niet gehoord en begrepen voelt. Een gesprek zonder echte inhoudelijke reacties, verliest zijn diepgang. Diepgaande, verbindende gesprekken gaan over het delen van gedachten, ideeën en gevoelens. Het ontbreken hiervan maakt dat het oppervlakkig, of zelfs afstotend, wordt.

INHOUDELIJK REAGEREN

Inhoudelijk reageren

Ook draagt inhoudelijk reageren bij aan een gesprek waarin ideeën worden uitgewisseld en standpunten worden besproken. Wanneer dit ontbreekt, wordt het gesprek eerder een monoloog. Een eenzijdig verhaal, ofwel eenrichtingsverkeer. Ook verliezen we de emotionele verbinding wanneer er geen reactie komt op de emoties en ervaringen die we delen. Het gevoel van afstand kan groeien, omdat er geen connectie voelbaar is.

Inhoudelijke reacties zijn niet slechts woorden; ze zijn een uiting van betrokkenheid. Ze tonen aan dat de ander actief deelneemt aan het gesprek en zich inzet om het gedeelde te begrijpen. Deze betrokkenheid is essentieel voor het bouwen van echte connectie. Als dit er niet is, geeft het aan dat de ander het niet alleen niet hoort, maar ook niet de moeite neemt om het te begrijpen.

Essentie van verbinden

Inhoudelijk reageren en echt aanwezig zijn bij de ander is een gesprek, gaat dus niet alleen over luisteren naar de woorden. Het gaat over het willen begrijpen en erkennen van de diepere lagen van wat er wordt gedeeld. Alleen dan kan een gesprek van oppervlakkigheid naar een waardevolle uitwisseling gaan. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

OVEREENKOMSTEN VAN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

OVEREENKOMSTEN TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De psoas en de nervus vagus zijn beide cruciale elementen ...
WAAROM IS GRENZEN STELLEN MOEILIJK?

WAAROM IS GRENZEN STELLEN MOEILIJK?

Het is belangrijk om te erkennen dat het stellen van ...
compassie

JEZELF HELEN VRAAGT OM COMPASSIE

Voor degene die de verantwoordelijkheid neemt om zichzelf te helen ...

GEBREK AAN LUISTEREN HEEFT IMPACT OP DE VERBINDING

In onze drukke wereld is het een kunst op zich ...
REPARENTING

REPARENTING, VOED JEZELF OPNIEUW OP

Als je opgroeit, is het de bedoeling dat je van ...
Parasympathische zenuwstelsel

HET PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

In onze hectische wereld, waar stress en spanning vaak aan ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download