HET TRAUMA VAN JE MOEDER

De relatie die de meeste impact heeft, is de relatie met je moeder. Van haar leer je hoe je van jezelf houdt. Dus hoe ze over zichzelf denkt, wordt hoe je over jezelf denkt. En hoe je over jezelf denkt, laat zien hoe anderen met je omgaan en wat je aantrekt.

Ik ben opgegroeid met een moeder die niet van zichzelf hield. Ze had geen idee hoe, het was ook haar niet voorgedaan. Ik heb nooit gezien dat ze voor zichzelf koos of grenzen stelde.

Er zijn een paar dingen die ik nu pas begrijp;

  • Hoeveel pijn mijn moeder had.
  • Hoe ze zichzelf al die jaren verraden heeft.
  • Ik van haar leerde hoe ik van mezelf zou moeten houden.

Het is fijn als je moeder emotioneel beschikbaar is en voorziet in je behoeften, maar helaas is dat meestal niet het geval. Door haar eigen wonden is ze niet in staat om je te zien en heb je geen veilige basis gehad. Je moeder heeft geen idee hoe je emoties moet reguleren, of hoe je ermee omgaat. Ook kent ze geen zelfliefde en heeft ze je niet geleerd hoe je gezond grenzen stelt.

Onbewuste projectie

Ze heeft je alle liefde gegeven die ze in zich had en je opgevoed naar haar beste kunnen. Ze kon je niet meer bewust opvoeden, dan waar ze zelf staat. Onbewust heeft ze haar pijn op je geprojecteerd en gaf het zo door. Nu is het tijd om zelf te gaan genezen. Het is tijd om naar binnen te keren en de patronen en conditionering in te zien.

Moeder

Als ik terugkijk, zie ik dat ook ik mezelf verwaarloosd heb. Ik dronk te veel, sliep te weinig, rookte, ervaarde veel stress en heb over mijn grenzen laten gaan. Ook herken ik dezelfde dynamiek in mijn relaties, codependent met pieken en dalen. Ik was niet verbonden met wie ik werkelijk ben, ik wist helemaal niet wie ik was. En hoe kun je van jezelf houden, als je jezelf niet kent?

Trauma wordt doorgegeven

Het trauma dat je moeder opliep van haar moeder, heeft ze doorgegeven aan je. Van haar zou je moeten leren hoe je van jezelf houdt, hoe je grenzen stelt en wat je waard bent. Als je dit niet hebt geleerd, mag je dit nu alsnog gaan doen en dat kost tijd. Het is iets waar je dagelijks mee oefent, want er is geen quick fix of wonderpil, het is een proces. Je kunt niet zeggen hier begint het en als ik dit en dit doe dan ben ik klaar. Het is een innerlijke reis, met veel ups en downs.

Zodra jij jezelf emotioneel gaat opvoeden, kun je haar zien voor wie ze echt is. Een prachtige vrouw met haar eigen verwondingen. Of heb je nog steeds het verlangen dat ze iets anders voor je zou kunnen zijn? En hoop je nog steeds dat ze je meer zou geven, dan waar ze toe in staat is?

Elke dag kun je beginnen met; “Vandaag kies ik om iets te doen, hoe klein ook, uit liefde voor mezelf”. Ga aan de slag met jezelf en word je eigen liefste moeder. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download