HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, bestaande uit het sympathische en parasympathische systeem. Deze twee systemen werken als een perfecte dynamiek, die de balans in ons lichaam reguleren.

  • Het sympathische zenuwstelsel. Dit is je ‘vlucht-of-vecht’-systeem. Het komt in actie bij stressvolle situaties, waarin het lichaam klaar wordt gemaakt om te vechten of te vluchten. Het versnelt de hartslag, verhoogt de bloeddruk en verscherpt de zintuigen. Kortom, het bereidt het lichaam voor op actie en waakzaamheid.
  • Het parasympathische zenuwstelsel. Aan de andere kant hebben we het ‘rust-en-herstel’-systeem. Dit systeem komt in actie wanneer je ontspant, rust of geniet van een goede maaltijd. Het werkt om het lichaam te kalmeren, de hartslag te vertragen en de spijsvertering te bevorderen. Het parasympathische zenuwstelsel brengt je in een staat van ontspanning en herstel.

Het sympathische en parasympathische zenuwstelsel vullen elkaar aan.

Nu is hier de clou: een gezond lichaam en een evenwichtige geest gedijen op een goed gecoördineerde dynamiek tussen deze twee systemen. Het verloopt in harmonie dat het sympathische en parasympathische zenuwstelsel elkaar aanvullen.

  • Wat gebeurt er bij onbalans? Stel je voor dat het sympathische systeem de overhand heeft; dan ben je constant in een staat van stress en waakzaamheid. Dat kan leiden tot uitputting, angst en andere gezondheidsproblemen. Aan de andere kant, als het parasympathische systeem te dominant is, kan het leiden tot apathie, vermoeidheid en een gebrek aan motivatie.
  • De kracht van balans. Begrijpen hoe deze twee systemen samenwerken, opent de deur naar zelfregulatie. Door bewuste ademhaling, meditatie, cranio sacraal therapie en andere ontspanningstechnieken kun je de balans herstellen. Dit is waar het parasympathische systeem voor gebruikt wordt; het geeft je de kracht om te kalmeren, te herstellen en in harmonie te leven.

Evenwicht te bewaren tussen actie en rust

Dus verdiep je eens in de kennis van je ingenieuze zenuwstelsel. En ontdek hoe je het evenwicht kunt bewaren tussen actie en rust, waakzaamheid en ontspanning. Het is een reis naar een gezond en evenwichtig leven. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

erbij horen

IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
DE BASIC EXERCISE

DE BASIC EXERCISE

In de wereld van welzijn en therapieën duikt af en ...
stilte

DE STILTE VINDEN

De stilte vinden kan een verlangen zijn, maar in ons ...
als het zwaar wordt

IK BEN BIJ JE, ALS HET ZWAAR WORDT

Eens, in een klein dorp aan de rand van de ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download