HET RAADSEL VAN DE LEGE SCHAAL

Er was eens een koning die jarenlang de wijze lessen van een oude meester ontving. Toen de oude wijze het hof voorgoed wilde verlaten, vroeg de koning hem te blijven als hij een wens voor hem zou vervullen.

De wijze man greep in de diepe zak van zijn gewaad en haalde een prachtig blinkende schaal tevoorschijn. Hij vroeg de koning deze met iets waardevols te vullen. “Dat is gemakkelijk”, zei de koning. Maar zijn verbazing was groot, toen hij zag dat de schaal niet voller werd. Hij had er namelijk al een zak goud in geleegd.

De lege schaal

De koning had zelfs de indruk dat de schaal leger werd, naarmate hij er meer goudstukken in deed. Hij was teleurgesteld en schaamde zich, omdat hij de eenvoudige wens van de oude, wijze man niet kon vervullen. De oude man zei: “Als je de schaal niet kunt vullen zoals je beloofd hebt, zeg het dan maar, dan zal ik haar weer in mijn zak doen en je voorgoed verlaten.”

Hoe kan dit?

Peinzend keek de koning naar de wijze man. Hoe was het mogelijk dat hij ondanks zijn rijkdom en zijn vrijgevigheid de schaal niet kon vullen? “Hoe kan dit“? Vroeg de koning. “Vertel me het geheim van je schaal“.
Het is inderdaad een bijzondere schaal” zei de wijze man. Ze heeft net als het menselijk hart twee eigenschappen.

De eerste eigenschap is ontevredenheid, of een nooit te bevredigen verlangen. Je kunt die vullen waarmee je wilt, met rijkdom, schoonheid, liefde, kennis, macht of aanzien. Met levenslust of genot, met wat er bestaat, maar het zal nooit vol worden. Het wil steeds meer.

De volheid van leegte

Omdat de mens dit geheim van zijn aardse leven niet kent of vergeten is, leeft hij in een verlangen zonder onderbreking. En hoe meer een mens ontvangt, des te meer wil hij. Dat is de schaal van het verlangen. De tweede eigenschap van de mooie, blinkende schaal is leegte. Wanneer er maar een lichtstraal het midden van de lege schaal treft, weerspiegelt de hele schaal het licht. Dan is ze tot boven toe vervuld met de glans van het licht. Dan is het hart werkelijk vol. Auteur: Onbekend.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Gevoelens mogen er zijn

EMOTIES EN GEVOELENS MOGEN ER ZIJN

Als je mijn artikelen leest, zal zijn opgevallen dat ‘alles ...
Waarachtig zijn

WAARACHTIG ZIJN

Wat betekent waarachtig zijn? Kies voor dankbaarheid en nederigheidNiet om ...
Boeddha

DE MAN DIE OP BOEDDHA SPUUGT

Boeddha zat onder een boom te praten tot zijn leerlingen. ...

‘ONTWAKEN’, WAT IS HET EIGENLIJK?

Wat is dat nu eigenlijk, spiritueel ontwaken? Wanneer je spiritueel ...
verbinding

6 MANIEREN OM MET JEZELF TE VERBINDEN

Maak contact met je lichaam. Begin dagelijkse met een bodyscan. ...
Vader

KUN JIJ JE VADER ECHT ZIEN?

Het was voor mij behoorlijk pijnlijk en traumatisch, dat ik ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download