HET IS NOOIT GOED GENOEG

Het is nooit goed genoeg. Hoe hard we ook werken, hoe hard we ons best ook doen, er is altijd wel iemand die het op een andere manier wil, of het bij iemand anders beter vindt. Er is altijd wel iemand die geen zin of behoefte heeft aan wie jij bent, of wat jij hebt gedaan.

Nog beter je best doen

En elke keer als we zo ons best hebben gedaan voor iemand, en diegene reageert niet blij, niet dankbaar, of tevreden, zijn we weer teleurgesteld en verdrietig. Wanhopig gaan we nog harder ons best doen. Of gaan we nog beter nadenken over hoe we het anders, of beter, zouden kunnen doen. Om vervolgens weer teleurgesteld te raken als het weer niet lukt. Als het weer niet perfect is.

En het zal nooit volledig lukken. Want het is ook nooit volledig goed en het zal niet altijd goed genoeg zijn. Hoe hard we ook aan het werk zijn om het tegendeel te bewijzen, het lukt niet. En waarom niet? Omdat we al dit werk doen vanuit de ‘verkeerde’ intentie. We doen het namelijk onbewust om iets te bereiken. Om iets te ontvangen. Wij geloven namelijk diep van binnen dat als we het goed doen, en iemand is tevreden en keurt ons goed, we dan iets waard zijn. Dan wordt er van ons gehouden. Dan hebben we bestaansrecht. We mogen er zijn.

Nooit goed genoeg

En we geloven eigenlijk iets dat niet waar is. Namelijk het feit dat onze waarde en liefde afhangt van of we het goed doen. Alsof het afhangt van de mate waarin we een ander tevreden kunnen stellen. Maar nee, er zal altijd iemand beter, mooier, liever, slimmer of leuker zijn. En zo voelen wij dat vooral zelf.

Nooit goed genoeg

Ik ben niet goed genoeg

Diep van binnen wordt ons namelijk steeds weer gespiegeld door de buitenwereld wat we diep van binnen geloven; ‘Ik ben niet goed genoeg’. ‘Ik moet harder mijn best doen dan wordt er van mij gehouden’. Dan doe ik ertoe. We zijn op zoek naar perfectie. Want elke vorm van tekortschieten, zal ons een gevoel van falen geven. En dan is er toch altijd weer iemand anders beter. ‘O’ nee, ik ben niet goed genoeg’. En als ik niet goed genoeg ben, wordt er niet van mij gehouden. Dus het moet perfect. Ook al lukt het bereiken van die perfectie nooit. Hoe frustrerend.

Hoe vaak hebben we als kind vroeger niet gemerkt dat bepaald gedrag zorgde voor positieve aandacht, en dat bepaald gedrag ervoor zorgde dat we werden genegeerd of afgekeurd. Mede door dit soort situaties zijn we gaan geloven dat we ons best zouden moeten doen om geliefd en waardevol te zijn. Later in ons verdere leven ging dit op deze manier verder. Onze continue zoektocht naar liefde en waarde.

Voel maar

Als bovenstaande herkenbaar is, is het allereerst belangrijk om je hier bewust van te zijn. Voel maar wat het inzicht met je doet. Voel eens hoe het voelt als je het kleine meisje, of jongen, zo hard zijn of haar best ziet doen. En het lukt maar niet. Steeds weer die teleurstelling. Het is nooit goed genoeg. Wat moet ik nog doen?

Tot je erachter komt dat je niets meer hoeft te doen. Je hoeft alleen maar te voelen, hoe het voelt als je ermee stopt. Wat is het dan dat je niet meer ontvangt? Wat loop je mis? Wat dacht je nodig te hebben? Voel je je niet geliefd? Minderwaardig? Voel dat maar. Dit voelen van lastige gevoelens brengt je aandacht naar binnen en verdiept de verbinding met jezelf.

Leven vanuit je hart

Om uiteindelijk steeds meer vanuit je hart te kunnen leven. En om er vanuit je hart voor een ander te kunnen zijn. Onvoorwaardelijk. Je hoeft er niets voor terug dus je kunt ook niet worden teleurgesteld. Berust in het feit dat het oke is zoals het nu is. Jij mag er Zijn met alles dat je bent. En soms is dat misschien wel eens niet goed genoeg. Voor jezelf of anderen. En dat is oké. Het leven is alles. Liefde ontvangt alles en niet alleen het beste of de perfectie. Auteur: Mirella Suurhoff.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download