HET HELEN VAN DE MOEDERWOND – BETHANY WEBSTER

De Amerikaanse psychologe Bethany Webster schrijft in haar boek “Het helen van de moederwond”, dat we worden opgevoed volgens bepaalde stigma’s, als vrouw moet je jezelf bewijzen tegenover de man. En de man mag niet kwetsbaar zijn. Eigenlijk kan niemand echt zichzelf zijn.

Als we het hebben over de vrouwen dan zien we dat veel vrouwen zichzelf wegcijferen. Of dat nou voor hun gezin is, hun partner of op het werk. Veel vrouwen houden zich klein en onopvallend. Ook zeggen ze veel te vaak “Ja”, tegen dingen waar zij zelf niet beter van worden. Misschien ben jij zelf ook wel bekent met pleasegedrag?

Generatie op generatie doorgegeven

Het is niet iets van deze tijd, vrouwen zijn generatie op generatie onderdrukt en de man staat al vele jaren boven de vrouw. We kennen allemaal het cliché dat de man sterk is en de vrouw zwak. In dit inspirerende boek beschrijft Bethany Webster de oorsprong van het trauma van vrouwen en geeft hier de naam “De moederwond” aan.

“Your Inner Mother is a source of wisdom and power within you that you can call upon in any moment” – Bethany Webster

Het is een cyclus van verwonde moeders die maar doorgaat. De schadelijke (onbewuste) overtuigingen worden van oma, op moeder, op dochter doorgegeven. Als dochter leer je niet om te verbinden met wie je werkelijk bent en ook de veiligheid in jezelf ontbreekt. En meestal zie je dat er dan problemen in het leven ontstaan.

Tekenen van een moederwond

  • Moeite met grenzen stellen en behouden. Doordat je niet gezien bent en je geconditioneerd bent om je aan te passen, laat jij je makkelijk beïnvloeden door een partner of de mensen om je heen.
  • Je hebt een heel diep gevoel dat er iets mis is met je. Misschien heb je ook wel last van faalangst. Je durft jezelf niet te zijn, omdat je denkt dat anderen je dan niet leuk vinden.
  • Door het gewend zijn aan emotionele chaos, heb je een hogere tolerantie voor slecht gedrag en zie je teveel door de vingers. Je stapt makkelijk over zaken heen, zelfs als deze schadelijk zijn.
  • Telkens jezelf maar weer vergelijken met anderen. Je bent onzeker en hebt als (onbewuste) overtuiging; “Ik ben niet goed genoeg“. Ook heb je moeite met keuzes maken, omdat je nooit weet wat echt het juiste is om voor jezelf te kiezen.
  • Je hebt veel kritiek op jezelf en je hebt steeds het gevoel dat je anderen tekort doet. Je ervaart vaak een schuldgevoel.
  • Door jouw onzekerheid kun je competitie voelen met andere vrouwen. Misschien ben je zelfs wel jaloers op vrouwen waarvan jij denkt dat ze er beter uitzien of meer kunnen.
  • Je vind het lastig om op eigen benen te staan en je eigen leven op te bouwen. Je zorgt liever voor een ander, het liefst een partner, zodat je de interne worsteling niet hoeft te ervaren.
  • Er zijn veel situaties waarin je maar blijft uitstellen. Je bent bang om voluit te stralen en succesvol te zijn, dat is meer voor anderen.

Herken je jezelf in bovenstaande? Dan is het boek “Het helen van de moederwond” een verhelderend boek om te lezen. Schrijfster Webster laat je de relatie die je met je moeder hebt onderzoeken en je krijgt praktische handvaten, om te ontdekken wat er speelt in je leven. En je krijgt tips om aan de slag te gaan met het helen van je moederwond.

Helen van de moederwond

Je leert om weer in verbinding te komen met je innerlijke kind, dat is belangrijk om uiteindelijk te kunnen genezen van het trauma. En ja, het is zwaar. Het is een rouwproces. Je mag gaan rouwen om de moeder die je zo hard nodig had, maar nooit hebt gekregen.

Ze deed niets fout

Je moeder was de eerste persoon waar je mee verbonden was. Ze is zorgzaam, lief en heeft alles naar haar beste kunnen gedaan. Als dochter leerde je van haar hoe je van jezelf moet houden. En nu zul je begrijpen dat een moeder die dat zelf niet geleerd heeft, dit onmogelijk kan doorgeven. Je kunt je kind niet bewuster opvoeden, dan je zelf bent. Ze heeft het niet verkeerd gedaan, ze was zich gewoon niet bewust van haar eigen verwonding.

“When we don’t trust mom, there is a part of us that does’t trust ourselves and our bodies, and that can subconsciously affect our fertility” – Rev Chelle

Wat je van haar had moeten krijgen, maar hebt gemist, mag je nu aan jezelf gaan geven. Door nu zelf de beste innerlijke moeder te worden, die je innerlijke kind alsnog geeft wat ze nodig had. Als je bereidt bent om het innerlijke werk te doen, dan creëer je een goede basis voor je kinderen en kleinkinderen. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier.

Het helen van de moederwond is verkrijgbaar onder andere bij Bol.com, voor 26,50.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

DOCUMENTAIRE – JIRO DREAMS OF SUSHI

"Jiro Dreams of Sushi" is een mooie documentaire uit 2011 ...
Alpha golven

GENEZENDE ALPHA GOLVEN

Deze muziek met alpha-golven belooft niet alleen een aangename luisterervaring, ...
In the mood for love

IN THE MOOD FOR LOVE – SHIGERU UMEBAYASHI

De betoverende melodieën van Shigeru Umebayashi's "In the Mood for ...
Love is the brigde rumi

LOVE IS THE BRIDGE – RUMI

"Love is the Bridge" van Rumi, de beroemde 13e-eeuwse Perzische ...
Identity

KORTE FILM – IDENTITY

In onze wereld, waar velen maskers dragen door een gebrek ...
Ben je oké?

KORTE FILM – BEN JE OKE?

Het animatiefilmproject 'Ben je oké?' heeft op het Los Angeles ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download