HET COLLECTIEVE TRAUMA VAN EMOTIONELE VERWAARLOZING

We leven in een samenleving van mensen die niet weten hoe ze zich voelen, moeilijk of geen verbinding kunnen maken en zich waardeloos voelen. Een samenleving vol mensen die van mensen om zich heen houden, maar zich tegelijkertijd alleen en vervreemd voelen.

Veel ouders zijn gestrest

We leren niet omgaan met emoties, of gezonde grenzen stellen. Veel ouders zijn zelf gestrest, moe, opgebrand en chronisch afgeleid. Ook zijn er steeds meer mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen. En dat is niet iets alleen van deze tijd, het collectieve trauma gaat al generaties terug.

Mijn ouders wisten niet hoe ze aanwezig en bewust kunnen zijn. Hoe ze lastige gesprekken kunnen voeren, of hoe ze hun emoties kunnen reguleren. Hierdoor hebben ze ook mij niet geleerd om mijn gevoelens te aanschouwen en te verwerken.

Het collectieve trauma

Ik hield mijn emoties voor mezelf en deed vaak alsof alles goed was. Ondertussen was ik bang om te gaan slapen en voelde me eenzaam en alleen. Ik ben opgegroeid in een gezin met emotionele verwaarlozing en kom het bij veel coachees tegen. En het is echt niet zo dat je ouders niet van je houden, dat doen ze zeker wel.

Collectieve trauma

Toch is er bij veel mensen een diep gevoel van leegte en nutteloosheid. Je niet goed genoeg voelen lijkt eerder een collectief gevoel, dan uitzondering. En door dit gevoel van leegte ontwikkelen veel mensen een verslaving en destructieve copingmechanismen.

Veel mensen die ik coach zeggen; “Er is me eigenlijk niets ergs overkomen, waarom doe ik dan toch deze dingen? “Waarom voel ik me zo vreselijk?” Of: “Waarom trek ik telkens destructieve/ongezonde relaties aan?”

Het collectieve trauma van emotionele verwaarlozing bij kinderen is een weggestopt trauma, waardoor velen van ons nu met innerlijke worstelingen leven. Je kunt hiervan genezen. Begin met het ontdekken van je behoeften. Begrijp je verlangens en leer ze duidelijk te communiceren. Laat alle emoties en gevoelens er zijn, onderdruk niets. Leer om jezelf kwetsbaar op te stellen en weer contact te maken met je lichaam. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...
Pijnlichaam

PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat ...
Neuroceptie

EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde ...
voornemens

WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar ...
Erbij horen

ERBIJ HOREN OF GEÏSOLEERD ZIJN?

Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download