HERSENGOLVEN – WAT VERTELLEN ZE ONS

Om te begrijpen hoe binaural beats je kunnen helpen bij ontspanning, je gemoedstoestand, mentale prestaties en slaap, moet je wat meer weten over hersengolven en wat ze aangeven. Hersengolven worden gecreëerd uit de pulsen van elektrische activiteit die onze neuronen vertonen terwijl ze met elkaar communiceren.

Hoe voel jij je?

Jouw gedachten, gevoelens en acties komen allemaal tot uiting via deze constante neurale communicatie. Dus jouw hersengolven geven aan hoe jij je voelt en wat je op elk moment kunt doen.

Waarom helpt het om bijvoorbeeld beter te kunnen slapen en ontspannen? De wetenschap toont aan dat blootstelling aan binaural beats veranderingen kan veroorzaken in de mate van opwinding van de hersenen. Als je luistert naar geluiden die een laagfrequente toon creëren, triggert dat een vertraging van de hersengolfactiviteit. Die vertraging helpt je ontspannen. Maar het helpt ook om je angst te verminderen en het zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt.

Vijf verschillende hersengolven, die elk te gebruiken zijn voor iets anders.

Delta. Delta-hersengolven zijn langzame, luide hersengolven. Het is een lage frequentie die diep doordringt, zoals een drumslag. Ze zijn aanwezig in de diepste meditatie en droomloze slaap. Deltagolven maken het externe bewustzijn weer schoon en zijn de bron van empathie. In deze diepe herstellende slaap ontstaat het genezingsproces en regeneratie.

Thèta. Deze hersengolven komen het vaakst voor tijdens de slaap, maar zijn ook aanwezig bij diepe een meditatie. Thèta is onze toegangspoort tot leren, geheugen en intuïtie. In thèta worden je zintuigen teruggetrokken uit de buitenwereld en gefocust op signalen die van binnenuit komen. Het is de toestand die je normaal gesproken alleen snel ervaart als je wakker wordt of in slaap valt. In thèta zijn we in een droom. Je hebt levendige beelden, intuïtie en informatie buiten je normale bewuste bewustzijn. Het is de plek waar je angsten en nachtmerries bewaard worden.

Alfa. Alfa-hersengolven zijn dominant tijdens rustig stromende gedachten, en in sommige meditatieve toestanden. Heb je je aandacht op iets gericht en ben je vanbinnen rustig? Dan produceer je alfagolven. Alfa is “de kracht van nu”. Alpha is de rusttoestand voor de hersenen.

Bèta. Deze hersengolven worden geassocieerd met een hoge mate van alertheid en opwinding, maar ook met angst. Als je in bèta-hersengolf patronen bent, ben je klaar om je te concentreren, om beslissingen te nemen en analytisch te denken. Wanneer je een probleem analyseert, bevindt je je dus in een bèta-dominante toestand. Bèta golven zijn snel, met een hogere frequentie tussen 15-40 hertz.

Gamma. Gamma-golven zijn eigenlijk hoge bètagolven. Bij deze frequentie is er veel mentale activiteit en een hoge staat van bewustzijn. Je bent waakzaam en hebt een heldere waarneming. Maar ook tijdens stress of geweld zijn er gammagolven.

In onderstaande video een voorbeeld van de binaural beat brain waves om je goed te kunnen concentreren en te studeren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

KORTE FILM – ALIKE

"Alike" is een korte animatiefilm die de nadruk legt op ...
Loved

KORTE FILM – LOVED

In de hartverwarmende video 'Loved' van BeecherFeature Productions wordt een ...

KORTE FILM – NAPO

In de bekroonde film "NAPO" worden kijkers meegenomen op een ...
arcade

KORTE FILM – CAINE’S ARCADE

"Caine's Arcade" is een korte documentaire die het hartverwarmende verhaal ...
Hans Zimmer

TIME – HANS ZIMMER

Hans Zimmer, de Duitse componist en dirigent, staat bekend om ...
Life in a day

DOCUMENTAIRE – LIFE IN A DAY

'Life in a Day' is een documentaire die de diversiteit ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download