HELP, IK ERVAAR EEN TRIGGER

Elke ervaring en alles wat je hebt meegemaakt wordt opgeslagen. Zowel in je geest, als in je lichaam. Ook jij hebt dingen meegemaakt die een wond hebben achtergelaten. De diepste wonden die je meedraagt zijn die van emotionele verlatenheid, verraad en schaamte.

Elk trauma is voor iedereen anders

Als je in het hier-en-nu iets meemaakt wat je (onbewust) aan zo’n wond herinnert, word je emotie systeem geactiveerd. Dat ziet er voor jou misschien anders uit dan voor je broer, je zus, of je partner. Iedereen heeft andere dingen meegemaakt en voor iedereen is en was de beleving anders.

Als je emotionele systeem afgaat, noemen we dat ook wel getriggerd zijn. Je voelt hartslag omhoog gaan en je voelt opwinding. Ook iets wat automatisch gebeurt, is het niet meer kunnen beoordelen van de situatie en het oplossingsgericht reageren. Dit deel van je hersenen dat daar toegang tot heeft, wordt uitgeschakeld.

Ik ervaar een trigger

Hierdoor lijkt de reactie erg overdreven en dramatisch. Misschien denk je zelfs wel dat diegene volledig gedissocieerd raakt. Je ziet dan een te heftige reactie, voor wat er eigenlijk gebeurde in het hier-en-nu. Als het mij overkomt, voelt het alsof ik ‘overgenomen‘ wordt. En achteraf denk ik dan: “Wat gebeurde er, waarom kon ik niet normaal reageren, waar was mijn controle en beheersing?

Je emotiesysteem

Je emoties en dit emotiesysteem zijn er niet voor niets, ze hebben je al die jaren beschermd. Het heeft je gebracht tot waar je nu bent en daar mag je trots op zijn. Door je emoties met respect te behandelen en te leren integreren, kun je er mee leren omgaan. Veroordeel ze dus niet, want op die manier kun je ook met begrip leren kijken naar de emoties en het emotiesysteem van anderen.

Als je het gaat herkennen, je bewust gaat worden, kun je leren anders te reageren. Waar ik vroeger volledig uit mijn plaat ging, kan ik nu opmerken dat het systeem geraakt wordt en rustig gaan zitten. Ik kan gaan zitten met de trigger, naar binnen keren, ademhalen en zien wat er gebeurt. Door dit telkens weer te oefenen maak je nieuwe paden aan van neuronen, waardoor je lichaam ook op nieuwe manieren kan reageren.

Leer je triggers kennen

Het is dus belangrijk om je triggers te leren kennen. Wanneer wordt bij jou dit systeem geactiveerd, welke wonden draag jij met je mee? Door je emoties te leren kennen creëer je vertrouwen. En door erop te vertrouwen dat je jezelf er op een goede manier doorheen kunt begeleiden geeft rust. En zo leer je ook om dit bij de ander te zien en kun je er respect voor opbrengen. Je gaat er op een andere manier mee om, in plaats van er bijvoorbeeld tegenin te gaan.

We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen emoties. We hebben allemaal wonden dus laten we op deze manier leren om ze zelf te dragen en de ander te steunen, als we het zien gebeuren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download