En dan ineens sta je net zo naar je kind te schreeuwen als je moeder vroeger naar jou deed. ‘Nee toch‘, denk je. Ben ik nou echt zoveel op mijn moeder gaan lijken? Of misschien werd jij vroeger thuis mishandeld en ben je bang om dit aan jouw kinderen door te geven. Je doet er alles aan om niet op je ouders te lijken.
“Life doesn’t come with a manual, it comes with a mother”
Als kind ben je heel loyaal aan je ouders en neem je veel normen en waarden van ze over. Je ziet daarom in je volwassen leven vaak dezelfde patronen terug, die je herkent uit je jeugd. Ben jij je bewust van je eigen patronen? Want misschien passen de patronen van je vader of moeder wel helemaal niet bij wie jij werkelijk bent. Het is dus belangrijk om te gaan ontdekken welke core commitments je wil ombuigen. Welke passen wel bij jou en welke van je ouders wil je overnemen?
Ik lijk op mijn ouders
Als je hiermee aan de slag gaat, kan je dus best schrikken van je eigen ongewenste gedragingen. Gedragingen die je herinneren aan het gedrag van je vader of moeder. Ten eerste is het natuurlijk onmogelijk om echt compleet op je moeder te lijken, we zijn namelijk allemaal ons unieke zelf.
“If you want to change attitudes, start with a change in behaviors”
Maar hoe ga je hier nou het beste mee om? Denk eens aan je moeder, hoe zie jij haar? Jouw moeder is ook maar gewoon een mens en heeft dus zeker ook haar fouten en gebreken. En zij is weer een product, van haar eigen geschiedenis en haar ouders. Je moeder dacht echt niet toen jij geboren werd: ‘laat ik hem of haar eens fijn mishandelen, of kleineren’. Elke moeder wil liefdevol, warm en zorgzaam zijn en het wellicht beter doen dan haar eigen moeder.
Ik wil niet zo zijn!
Maar misschien ken je dat gevoel wel, dat je eigenlijk nooit iets goed kon doen voor haar. En nu wil je absoluut niet dat jouw kinderen ditzelfde gevoel moeten ervaren, hoe vreselijk was dat. De grap is alleen dat je het jezelf nog zo kan voornemen, de kans is groot dat ook jij toch snauwt en je kinderen het vaak echt niet goed kunnen doen bij je. Ineens besef je, dat ook jij vast zit aan bepaalde regels, controle, vermoeidheid en alle trekjes die je juist niet wilde overnemen van je moeder. Nu wil je natuurlijk weten of je hier vanaf kan komen?
“Most bad behavior comes from insecurity”
Het kan wel, maar is niet zo makkelijk. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij kinderen die zijn opgegroeid in een gezin met mishandeling en geweld. Deze kinderen nemen zich stellig voor om het later allemaal anders te doen. Maar heel vaak zie je dat ze toch zelf ook mishandelen, of een partner kiezen die mishandelt. Je kiest ditzelfde patroon, omdat dit de manier is hoe je met emoties hebt leren omgaan. Als jij dus ergens geraakt wordt, moe bent, of overprikkeld, reageer je vanuit die basis.
Een voorbeeld uit mijn eigen jeugd is het ‘alles op tafel gooien‘. Van kinds af aan is mij geleerd, om alles eruit te gooien wat dwars zat en daarna was het klaar en zand erover. Dit patroon heeft mijn moeder weer geleerd van haar ouders. En zo geef je het misschien wel generaties door. Ik schroom dus meestal niet om te zeggen wat ik denk, als ik ‘aangevallen‘ wordt.
Terugval
Misschien lukt het je inmiddels al aardig, om jezelf te corrigeren of het gedrag voor te zijn. Maar als je moe bent of overprikkeld, is het waarschijnlijk lastiger en merk je dat je het toch weer op dezelfde manier doet. Wat kun je hier nou concreet aan doen? Voor mij begint alles met bewustwording. Probeer dus te begrijpen waarom je ouders op deze manier hebben gehandeld. Dit kun je zelf bedenken, maar misschien kun je het ook nog wel aan ze vragen.
Jij bent verantwoordelijk
Zorg er in ieder geval voor dat je niemand iets verwijt. Jij bent nu namelijk volwassen en zelf verantwoordelijk voor jouw emoties en gedrag. Deel kwetsbaar je emoties en stel vragen aan je vader of moeder, bijvoorbeeld: ‘Ik heb vaak zo’n kort lontje als ik de controle verlies, herken jij dat? Heb jij dat ook en heb je enig idee hoe dat komt? Hoe deed oma dat, heb jij dat bij haar ook zo ervaren?‘
Met zo’n gesprek maak je echte verbinding en kun je stappen zetten, naar het ombuigen van dit patroon. Door je te verdiepen in jouw geschiedenis, kun je beter begrijpen wat de redenen waren achter dit gedrag of de emoties. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Trauma
|EEN GESPANNEN PSOAS DOOR TRAUMA
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!