HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een uitdaging zijn om dicht bij jezelf te blijven en in bewustzijn te leven. Hier zijn enkele praktische stappen om te voorkomen dat je wordt meegesleept in alles wat moet, en om in verbinding te blijven met je innerlijke rust.

  • Begin de dag met stilte. Neem ‘s ochtends de tijd voor stilte. Dit kan een paar minuten meditatie, ademhalingsoefeningen of gewoon genieten van een rustig ontbijt zijn. Creëer een moment voor jezelf voordat de drukte begint.
  • Prioriteiten stellen. Maak een lijst van je taken en kijk wel de belangrijkste zijn. Focus op wat echt moet worden gedaan en geef jezelf toestemming om andere zaken opzij te zetten. Het draait om kwaliteit boven kwantiteit.

Haal adem

  • Ademhaling als anker. Wanneer de stress toeneemt, keer dan terug naar je ademhaling. Neem af en toe diepe ademhalingen om jezelf te centreren. Bewuste ademhaling helpt om het zenuwstelsel te kalmeren en geeft je een moment van helderheid.
  • Creëer adempauzes. Tussen vergaderingen, taken en verantwoordelijkheden, creëer bewuste adempauzes. Loop even naar buiten, haal diep adem en observeer je omgeving. Het doorbreekt de sleur en helpt je weer in het moment te komen. Het haalt je uit de hectiek van alledag.

Zeg ‘nee’, in de hectiek van alle dag

  • Zeg nee tegen overbodige verplichtingen. Het is oké om nee te zeggen. Als je voelt dat je overweldigd raakt, wees dan selectief in het aannemen van nieuwe verplichtingen. Prioriteer je eigen welzijn boven de verwachtingen van anderen.
  • Richt je op een taak tegelijk. Multitasking kan je aandacht versnipperen en stress verhogen. Richt je op één taak tegelijk en geef het je volledige aandacht. Dit verhoogt niet alleen de effectiviteit, maar geeft ook een gevoel van voldoening.
  • Stel grenzen voor technologie. Scherm- en app-notificaties kunnen bijdragen aan constante afleiding. Stel grenzen voor het gebruik van technologie en reserveer specifieke tijden om e-mails en meldingen te bekijken. Laat je niet overweldigen door constante connectiviteit.

Zorg voor jezelf

  • Reflecteer. Neem ‘s avonds de tijd om te reflecteren op je dag. Wat ging goed? Wat zou je anders willen doen? Deze reflectie helpt niet alleen om lessen te leren, maar helpt ook om af te sluiten en je voor te bereiden op een rustige avond.
  • Zelfzorg. Zorg voor jezelf is geen luxe maar een noodzaak. Reserveer tijd voor activiteiten die je energie geven en je welzijn bevorderen. Dit kan variëren van een wandeling tot het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek.

Door deze praktische stappen toe te passen, kun je bewust blijven te midden van de hectiek. Het draait niet om het vermijden van verantwoordelijkheden, maar om het cultiveren van een bewuste benadering om effectiever en met meer vreugde door het dagelijks leven te navigeren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download