HECHTING, WIL JIJ AFSTAND OF NABIJHEID?

Leestijd: 3 minuten. Je manier van hechten leer je tot ongeveer je zesde jaar. Daar houdt het alleen niet op, je kunt er je hele leven flink last van hebben. Relaties lopen niet zo makkelijk en zijn vaak destructief, als je een onveilig gehecht bent. Maar ook depressies of middelenmisbruik kunnen een gevolg zijn.

Jeugd herhalen

Onbewust kies je voor een partner die op je ouder lijkt, zo creĆ«er je opnieuw jouw jeugd, om het deze keer “goed” te doen. Als het je deze keer wel lukt, om liefde te ontvangen, dan heb je bewezen dat je als kind goed genoeg was. Je bent je alleen totaal niet bewust van dit gedrag en deze keuze. En we kunnen je ook vast vertellen, het gaat je natuurlijk nooit lukken. Je partner is niet verantwoordelijk voor jouw wond of jouw geluk, daar mag je zelf mee aan de slag. En let op, als je dit niet gaat inzien, geef je deze wond door aan jouw kinderen, je kunt ze namelijk niet bewuster opvoeden dan jij zelf bent.

Symptomen onveilige hechting:

 • Problemen met emotieregulatie
 • Gedragsproblemen
 • Een laag zelfbeeld
 • Gebrek aan empathie 
 • Reactief
 • Moeite met relaties
 • Impulsiviteit
 • Negatief en provocerend gedrag
 • Oppervlakkige plezier
 • Depressie
 • Woede
 • Gevoelens van leegte en eenzaamheid
 • Verslaving
 • Behoefte aan controle
 • Hulpeloosheid
 • Gebrek aan verantwoordelijkheid
 • Gebrek aan vertrouwen
 • Weerstand en angst tegen liefde

Woede in mij

Als je bent opgegroeid met een kille moeder, een afwezige vader, of ouders die emotioneel niet beschikbaar waren, dan heb je daar trauma’s van opgelopen. Ook ik droeg onbewust erg veel woede met me mee, ik hoorde vaak dat ik rebels, opstandig en fel was, die bijt wel van zich af.

Het bleek niet meer dan een coping-mechanisme, een interne woede en onmacht. Ik had geen vertrouwen als iemand iets aardigs tegen me zei en ook met complimenten krijgen had ik moeite. Ik heb me vaak eenzaam en alleen gevoeld.

Hechtingsstijlen

Volgens Bowlby leren we een manier van hechten aan in onze jeugd, we kennen vier verschillende stijlen. Je kunt inzicht krijgen in je hechtingsstijl en deze ombuigen, als hij onveilig is. Als je jouw stijl van hechting kent, is het makkelijker om met een partner in zee te gaan die voor jou veilig is. Als je met het tegenovergestelde gehechtheidstype een relatie aangaat, zal dit veel emotionele chaos geven. We denken dat het een tegenovergesteld probleem is, maar in basis is het dezelfde angst; verlatingsangst en bindingsangst. Het is de spiegel die je aantrekt, zodat je dit stuk in jezelf mag en kunt genezen.

Vermijdend – afwijzend

Als vermijdende volwassene heb je geleerd je van anderen los te maken. Doordat je ouders afstandelijk of kritisch waren, heb jij je dit patroon eigen gemaakt. Je kon er als kind niet op vertrouwen, dat je ouders in jouw behoeften zouden voorzien. Wat je leerde is die behoeften te onderdrukken, weg te stoppen, of te negeren. Jouw behoeften duidelijk maken heb je niet geleerd, waardoor je afhankelijkheid beschouwt als hulpeloosheid.

Als een ander te dichtbij komt ervaar je dat als verstikking of beklemming, wat je bang maakt voor een relatie. Je ziet de ander (onbewust) als onbetrouwbaar, of je ziet jezelf (onbewust) als “te goed” voor de ander. Eigenlijk ben je ook bang om verlaten te worden en wil je dat voor zijn, door je niet te binden. Een relatie voelt een bedreiging van je onafhankelijkheid, alsof er een controle op je komt, die de ander niet waard lijkt. 

Angstig – ambivalent

Als angstige volwassene ben je overbetrokken en voel jij je vaak ondergewaardeerd. Jouw ouders konden soms warm zijn en dan weer heel koud. Ze konden zonder aanwijsbare reden overschakelen van liefde naar afwijzing. Misschien was een van je ouders zelf emotioneel behoeftig en gaf jou alleen liefde wanneer hij of zij zelf die behoefte had.

Hierdoor wantrouw jij nu relaties, je analyseert obsessief steeds het gedrag van de ander en herhaalt dezelfde dingen. Ook wil je in elke situatie de controle hebben. Je bent heel gevoelig voor afwijzing en hebt de neiging de ander te idealiseren. In een relatie is dit erg zwaar, want je wordt als snel afhankelijk van de ander. Jaloezie, bezitterigheid en emotionele achtbanen zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. 

Dynamiek aantrekken en afstoten

Beide hechtingsstijlen zorgen voor problemen binnen relaties. Deze stijlen samen leveren een dynamiek van aantrekken en afstoten. Alle twee dezelfde angst, alle twee in basis bang voor liefde. De een gaat de binding bij voorbaat al niet aan en de ander kiest juist deze persoon om dan ook niets te hoeven. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

BANG VOOR INTIMITEIT

Een belangrijk onderdeel van een goede relatie is intimiteit. De ...
COMPLEET

MAAK JIJ MIJ COMPLEET?

De meeste van ons zijn niet verbonden met wie ze ...
zelfbeeld

VERGROOT JE ZELFBEELD

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Misschien ben je ...

WAT IS JOUW AANDEEL IN DE RELATIE?

Als je een gezonde relatie wil ontwikkelen, moet je beiden ...
De wijze man

IN GESPREK MET EEN WIJS MAN

Een wijs man zei; "Volg jouw hart en volg jouw ...

HOE JIJ JOUW RELATIE SABOTEERT

Wat herken je? Het (onbewust) saboteren van je relatie is ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download