HECHTING, WIL JIJ AFSTAND OF NABIJHEID?

Leestijd: 3 minuten. Je manier van hechten leer je tot ongeveer je zesde jaar. Daar houdt het alleen niet op, je kunt er je hele leven flink last van hebben. Relaties lopen niet zo makkelijk en zijn destructief, als je een onveilig gehecht bent. Maar ook depressies of middelenmisbruik kunnen een gevolg zijn.

Jeugd herhalen

Onbewust kies je voor een partner die op je ouder lijkt, zo creëer je opnieuw je jeugd, om het deze keer “goed” te doen. Als het je deze keer wel lukt, om liefde te ontvangen, dan heb je bewezen dat je als kind goed genoeg was. Je bent je alleen totaal niet bewust van dit gedrag en deze keuze. En we kunnen je ook vast vertellen, het gaat je natuurlijk nooit lukken. Je partner is niet verantwoordelijk voor je wond of je geluk, daar mag je zelf mee aan de slag. En let op, als je dit niet gaat inzien, geef je deze wond door aan je kinderen, je kunt ze namelijk niet bewuster opvoeden dan je zelf bent.

Symptomen onveilige hechting:

  • Problemen met emotieregulatie
  • Gedragsproblemen
  • Een laag zelfbeeld
  • Gebrek aan empathie 
  • Reactief
  • Moeite met relaties
  • Impulsiviteit
  • Negatief en provocerend gedrag
  • Oppervlakkige plezier
  • Depressie
  • Woede
  • Gevoelens van leegte en eenzaamheid
  • Verslaving
  • Behoefte aan controle
  • Hulpeloosheid
  • Gebrek aan verantwoordelijkheid
  • Gebrek aan vertrouwen
  • Weerstand en angst tegen liefde

Woede in mij

Als je bent opgegroeid met een kille moeder, een afwezige vader, of ouders die emotioneel niet beschikbaar waren, dan heb je daar trauma’s van opgelopen. Ook ik droeg onbewust veel woede met me mee, ik hoorde dat ik rebels, opstandig en fel was, die bijt wel van zich af.

Het bleek niet meer dan een copingmechanisme, een interne woede en onmacht. Ik had geen vertrouwen als iemand iets aardigs tegen me zei en ook met complimenten krijgen had ik moeite. Ik heb me eenzaam en alleen gevoeld.

Hechtingsstijlen

Volgens Bowlby leren we een manier van hechten aan in onze jeugd, we kennen vier verschillende stijlen. Je kunt inzicht krijgen in je hechtingsstijl en deze ombuigen, als hij onveilig is. Als je je stijl van hechting kent, is het makkelijker om met een partner in zee te gaan die voor jou veilig is. Als je met het tegenovergestelde gehechtheidstype een relatie aangaat, zal dit veel emotionele chaos geven. We denken dat het een tegenovergesteld probleem is, maar in basis is het dezelfde angst; verlatingsangst en bindingsangst. Het is de spiegel die je aantrekt, zodat je dit stuk in jezelf mag en kunt genezen.

Vermijdend – afwijzend

Als vermijdende volwassene heb je geleerd je van anderen los te maken. Doordat je ouders afstandelijk of kritisch waren, heb je je dit patroon eigen gemaakt. Je kon er als kind niet op vertrouwen dat je ouders in je behoeften zouden voorzien. Wat je leerde, is die behoeften te onderdrukken, weg te stoppen, of te negeren. Je behoeften duidelijk maken heb je niet geleerd, waardoor je afhankelijkheid beschouwt als hulpeloosheid.

Als een ander te dicht bij komt, ervaar je dat als verstikking of beklemming, wat je bang maakt voor een relatie. Je ziet de ander (onbewust) als onbetrouwbaar, of je ziet jezelf (onbewust) als “te goed” voor de ander. Eigenlijk ben je ook bang om verlaten te worden en wil je dat voor zijn, door je niet te binden. Een relatie voelt een bedreiging van je onafhankelijkheid, alsof er een controle op je komt, die de ander niet waard lijkt. 

Angstig – ambivalent

Als angstige volwassene ben je over betrokken en voel je je ondergewaardeerd. Je ouders konden warm zijn en dan weer koud. Ze konden zonder aanwijsbare reden overschakelen van liefde naar afwijzing. Misschien was een van je ouders zelf emotioneel behoeftig en gaf je alleen liefde wanneer hij of zij zelf die behoefte had.

Hierdoor wantrouw jij nu relaties, je analyseert obsessief steeds het gedrag van de ander en herhaalt dezelfde dingen. Ook wil je in elke situatie de controle hebben. Je bent gevoelig voor afwijzing en hebt de neiging de ander te idealiseren. In een relatie is dit zwaar, want je wordt als snel afhankelijk van de ander. Jaloezie, bezitterigheid en emotionele achtbanen zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. 

Dynamiek aantrekken en afstoten

Beide hechtingsstijlen zorgen voor problemen binnen relaties. Deze stijlen samen leveren een dynamiek van aantrekken en afstoten. Alle twee dezelfde angst, alle twee in basis bang voor liefde. De een gaat de binding bij voorbaat al niet aan en de ander kiest juist deze persoon om dan ook niets te hoeven. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Brief aan mijn hart

BRIEF AAN MIJN HART

Tijdens mijn eerste stilte retraite kreeg ik de opdracht om ...
herinneringen

EEN GOLF VAN HERINNERINGEN

In de stille uren van de nacht, wanneer de wereld ...
Volwassen relaties

VOLWASSEN RELATIES GEVORMD DOOR JE JEUGD

Ontmoet Mark, een 32-jarige man wiens jeugd zijn volwassen relaties ...
Pippi

DE LESSEN VAN PIPPI LANGKOUS

Pippi Langkous, het ondeugende meisje met oranje vlechten en een ...
De kleine zeemeermin

DE KLEINE ZEEMEERMIN EN CODEPENDETIE

In de magische wereld van sprookjes is 'De kleine zeemeermin' ...
beschikbaar worden

EMOTIONEEL BESCHIKBAAR WORDEN

Emotioneel beschikbaar worden is een waardevol streven voor gelijkwaardige en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download