HEB JIJ LAST VAN FAWNING?

Als je bent opgegroeid in een disfunctioneel of gewelddadig gezin, heb je geleerd om je gevoelens, gedachten en behoeften te onderdrukken en te ontkennen. Je weet al jong dat je je ware zelf en natuurlijke impulsen beter niet kunt uitdragen en volgen. We noemen dit ook wel fawning.

Goedkeuring zoeken

Omdat je afhankelijk was van je ouders om te overleven, heb jij jezelf naar hen gevormd. Nog steeds in je volwassen leven ben je gericht op de mensen om je heen. Je bent altijd op zoek naar goedkeuring. Je wil geaccepteerd, gewaardeerd en geliefd worden, om zo een goed zelfbeeld te hebben.

When you say Yes to others make sure you are not saying No to yourself” – Paulo Cohelo

Als je zo bent opgegroeid, heb je last van een codependentie-conditionering en ben je bekend met het mechanisme “fawning”. Je zoekt bij anderen de bevestiging dat je goed genoeg bent en het waard bent om aardig gevonden te worden. Als dit mechanisme zo vertrouwd is geworden, weet je niet meer wat je zelf voelt, denkt, wilt of nodig hebt.

fawning

Conflict vermijden

Als je een fawner bent, probeer je op alle mogelijke manieren conflicten te vermijden. Je ontkent zelfs je eigen waarheid voor mensen van wie je afhankelijk bent, of bang voor bent. Je laat jezelf in de steek, om de vrede te bewaren. Je ziet dan dat je vastloopt, zowel privé als op je werk, omdat je niet meer weet wat belangrijk voor je is, of gezond.

“Even when I detach, I care. You can be separate from a thing and still care about it” – David Levithan

Je bent zo gericht op het zorgen voor de wensen en behoeften van anderen dat je het contact met wie je werkelijk bent, bent kwijtgeraakt. Uiteindelijk voel je je uitgeput en boos, zonder je te beseffen waar het door komt. Omdat je jezelf niet als geliefd hebt ervaren door je ouders toen je jong was, heb je je leven opgeofferd om voor anderen te zorgen, om zo te bewijzen dat je wel waardevol bent. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Charlie Chaplin

TOEN IK VAN MEZELF BEGON TE HOUDEN

Toen ik van mezelf begon te houden, zag ik in ...
Relatie met je moeder

DE INVLOED VAN DE RELATIE MET JE MOEDER

De eerste relatie die je hebt met een vrouw, is ...
KRACHT

KRACHT, HEB JIJ HEM WEGGEGEVEN?

We leven in een universum wat gebaseerd is op 'de ...
Soms voelen we ons

SOMS VOELEN WE ONS …

Soms voelen we ons eenzaam, nietomdat we alleen zijn, maar ...
giftige mensen

GIFTIGE MENSEN, HOE HERKEN JE ZE?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term "giftige" ...
Toekomstige relatie

HOE KOMT HET DAT DE RELATIE TUSSEN OUDER EN KIND JE TOEKOMSTIGE RELATIES VORMT?

De liefdes partners die jij in je volwassen leven aantrekt, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download