HEB IK EEN CODEPENDENTIE CONDITIONERING?

Als er in je jeugd geen duidelijke grenzen waren, of jouw grenzen werden geschonden, dan ben je opgegroeid met een codependentie conditionering. Om liefde te ontvangen en goed genoeg gevonden te worden, heb je de verbinding met jezelf verbroken. Je hebt je behoeften aan de kant geschoven, om te kunnen voldoen.

Je bent afhankelijk van anderen

Je zelfbeeld is daardoor afhankelijk geworden van anderen. Hoe anderen jou zien, vertelt jou wie je bent. Dat is de reden dat codependentie leidt tot pleasen, zorgzaam zijn en grenzeloosheid.

Maar niet alleen dat, je ervaart ook wrok. Want als je je eigenwaarde en validatie aan anderen uitbesteedt, zit je in een emotionele achtbaan. Hoe de ander over jou denkt, wordt hoe jij over jezelf denkt. Dit is de illusie van wederzijdse afhankelijkheid, die er voor zorgt dat jij alles en iedereen om je heen (onbewust) onder controle wil houden.

Een codependentie conditionering

Hoe weet je of jij een codependentie conditionering hebt?

  • Je bent in een staat van alertheid. Je bent je constant bewust van wat er gebeurt en hoe anderen jou zien. Als je altijd onder controle hebt wat die ander denkt of zegt, dan heb je het gevoel dat je beschermt bent.
  • Als je bent opgegroeid in een gezin waar geen grenzen waren en je geleerd hebt dat grenzen egoïstisch zijn, dan is grenzen stellen doodeng en ervaar je schuldgevoel en schaamte.
  • Grenzen zie je als verlatenheid.
  • Je ervaart wrok en woede. Maar weet, het zijn boodschappers die jou laten weten dat je grenzen zijn overschreden, of dat jij jezelf hebt verraden.
  • Je voelt je niet goed genoeg en compleet, om liefde te krijgen zonder er iets voor te hoeven doen.

Het gedrag van de ander zegt hoe hij of zij over zichzelf denkt, het is niet de waarheid over wie jij bent. Het is een weerspiegeling van de relatie die zij hebben met zichzelf. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download