HEB IK EEN CODEPENDENTIE CONDITIONERING?

Als er in je jeugd geen duidelijke grenzen waren, of jouw grenzen werden geschonden, dan ben je opgegroeid met een codependentie conditionering. Om liefde te ontvangen en goed genoeg gevonden te worden, heb je de verbinding met jezelf verbroken. Je hebt je behoeften aan de kant geschoven, om te kunnen voldoen.

Je bent afhankelijk van anderen

Je zelfbeeld is daardoor afhankelijk geworden van anderen. Hoe anderen jou zien, vertelt jou wie je bent. Dat is de reden dat codependentie leidt tot pleasen, zorgzaam zijn en grenzeloosheid.

Maar niet alleen dat, je ervaart ook wrok. Want als je je eigenwaarde en validatie aan anderen uitbesteedt, zit je in een emotionele achtbaan. Hoe de ander over jou denkt, wordt hoe jij over jezelf denkt. Dit is de illusie van wederzijdse afhankelijkheid, die er voor zorgt dat jij alles en iedereen om je heen (onbewust) onder controle wil houden.

Een codependentie conditionering

Hoe weet je of jij een codependentie conditionering hebt?

  • Je bent in een staat van alertheid. Je bent je constant bewust van wat er gebeurt en hoe anderen jou zien. Als je altijd onder controle hebt wat die ander denkt of zegt, dan heb je het gevoel dat je beschermt bent.
  • Als je bent opgegroeid in een gezin waar geen grenzen waren en je geleerd hebt dat grenzen egoïstisch zijn, dan is grenzen stellen doodeng en ervaar je schuldgevoel en schaamte.
  • Grenzen zie je als verlatenheid.
  • Je ervaart wrok en woede. Maar weet, het zijn boodschappers die jou laten weten dat je grenzen zijn overschreden, of dat jij jezelf hebt verraden.
  • Je voelt je niet goed genoeg en compleet, om liefde te krijgen zonder er iets voor te hoeven doen.

Het gedrag van de ander zegt hoe hij of zij over zichzelf denkt, het is niet de waarheid over wie jij bent. Het is een weerspiegeling van de relatie die zij hebben met zichzelf. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

versmelten

VERSMELTEN OF EEN GEZONDE RELATIE?

Voel jij je vaak verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen? ...
Charlie Chaplin

TOEN IK VAN MEZELF BEGON TE HOUDEN

Toen ik van mezelf begon te houden, zag ik in ...
Relatie met je moeder

DE INVLOED VAN DE RELATIE MET JE MOEDER

De eerste relatie die je hebt met een vrouw, is ...
KRACHT

KRACHT, HEB JIJ HEM WEGGEGEVEN?

We leven in een universum wat gebaseerd is op 'de ...
Soms voelen we ons

SOMS VOELEN WE ONS …

Soms voelen we ons eenzaam, nietomdat we alleen zijn, maar ...
giftige mensen

GIFTIGE MENSEN, HOE HERKEN JE ZE?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term "giftige" ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download