HART MEDITATIE

Jaren geleden, tijdens een stilte retraite, deden we een hart meditatie. Voor het eerst heb ik daar de energie van mijn hart ervaren. En hoe meer ik er zelf mee ging oefenen, hoe sterker de energie en het gevoel van mijn hart werden.

Steeds meer ben ik me bewust gaan worden van deze liefdevolle, warme energie. Het is een energie die altijd beschikbaar is en waar ik me op elk moment mee kan verbinden. Het hart en de ruimte om je hart heen kunnen pijn, emoties en onopgeloste trauma’s dragen.

Door visualisatie en meditatie kun je veel genezen en losmaken. Als het een nieuwe ervaring voor je is, kun je best overweldigd raken van alle emoties die hiermee los kunnen komen. Het zijn zware, of angstige gedachten die je ervaart, onverwerkte stukken in jezelf.

Hart meditatie

Ga ergens op een plek zitten waar je je veilig en prettig voelt. Richt je op je ademhaling en laat het komen en gaan precies zoals het is. Er hoeft niets te veranderen, alles mag er zijn. Misschien voel je een beklemming, verdriet of een onrust, alles laat je ontstaan zonder oordeel. Door het er te laten zijn, ben je al bezig met het leren reguleren van je emoties, wat genezing brengt.

“You’ll never find peace of mind until you listen to your heart” – George Michael

Als je een constante ademhaling hebt, sluit je je ogen. Nu haal je een keer paar diep adem, in door je neus en uit door je mond. Vlak vervolgens je adem weer wat af en ga in een rustig tempo door met ademen. Nu ga je als nieuwsgierige onderzoeker door je lichaam. Wat voel je in je lichaam? Welke sensaties zijn er? Voel je spanning in je schouders? Zijn je kaken op elkaar gedrukt? Of voel je tintelingen in je borst? Observeer en laat alles er zijn, precies zoals het is.

Hart meditatie

Hoe voelt het daar?

Dan ga je naar je hart en het gebied rondom je hart. Haal enkele keren adem met de focus op je hart, maak er contact mee. Hoe voelt het daar? Is het warm of koud? Voelt het hard of zacht? Welke kleur zie je bij je hart? Er is geen goed of fout, dus aanschouw en voel gewoon zonder oordeel. Neem even echt de tijd om de conditie van je hartenergie te ervaren.

“Let my soul smile through my heart and my heart smile through my eyes, that I may scatter rich smiles in sad hearts” – Paramahansa Yogananda

Dan visualiseer je een helder wit licht om je hart. Je ziet het witte licht op al je pijn, emoties en trauma’s schijnen. Het licht is helder en verwarmend, het voelt liefdevol. Adem dan diep in via je buik en voel hoe de lucht je hart reinigt. Voel hoe de lucht naar je hart stroomt.

Alle negatieve energie vloeit weg

Bij de uitademing voel je hoe negatieve energie en pijn uit je lichaam stromen. Ook vergeef je jezelf bij elke uitademing. Je zegt tegen jezelf in stilte of hard op: “Ik vergeef mezelf en ik vergeef anderen. Mijn hart is open, ik ben liefde”. Dit herhaal je net zolang als voor jou goed voelt.

Open dan je ogen en kom weer langzaam terug in de ruimte. Als je deze hart meditatie dagelijks doet, zul je ervaren dat je steeds meer in verbinding komt met de energie van je hart. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sahasrara

ZELFONDERZOEK NAAR JE KRUINCHAKRA, SAHASRARA

Het kruinchakra, ook bekend als Sahasrara, betekent “duizendbladige” bloemen boven ...
ajna

ZELFONDERZOEK NAAR JE DERDE OOG CHAKRA, AJNA

Het derde oog chakra, Ajna, is het energiecentrum in ons ...
vishuddha

ZELFONDERZOEK NAAR JE KEELCHAKRA, VISHUDDHA

Het keel chakra is het energiecentrum in je lichaam dat ...
anahata

ZELFONDERZOEK NAAR JE HARTCHAKRA, ANAHATA

Wanneer was de laatste keer dat je jezelf open, ontvankelijk, ...
manipura

ZELFONDERZOEK NAAR JE ZONNEVLECHTCHAKRA, MANIPURA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen ...
Svadhisthana

ZELFONDERZOEK NAAR JE SACRALE CHAKRA, SVADHISTHANA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download