GNOSSIENNE 1. – ERIK SATIE

Het nr. ‘Gnossienne 1.’ is een prachtig nummer van Erik Satie. De naam zou zijn afgeleid van het Gnosticisme, wat draait het om het begrijpen van jezelf en de liefde. Het is als een zoektocht, geen zoektocht naar fysieke schatten, maar naar een schat van innerlijke kennis en spirituele verlichting.

In de kern van het gnosticisme ligt het geloof dat ware zelfkennis de sleutel is tot spirituele verlichting en liefde. Het draait allemaal om dat diepe inzicht in jezelf dat je boven de alledaagse aardse beslommeringen kan verheffen.

Dus, wat heeft dit met liefde te maken? Nou, gnostici geloven dat liefde de drijvende kracht is die ons kan bevrijden van de beperkingen van de materiële wereld. Hierbij gaat het niet alleen om romantische liefde, maar eerder om een universele liefde voor alles en iedereen. Het is als een kracht die ons allen met elkaar verbindt, iets dat groter is dan onszelf.

Kosmische gevangenis

Gnostici zien de wereld vaak als een soort kosmische gevangenis, en liefde en spirituele kennis zijn de sleutels tot ontsnapping. Door liefde en begrip voor anderen te cultiveren, kun je diepere verbindingen en betekenissen in je leven ontdekken.

Natuurlijk is dit geen eenvoudige reis. In het begin kan het behoorlijk overweldigend zijn. Je wordt geconfronteerd met gevoelens van ontoereikendheid, eenzaamheid en innerlijke leegte. Maar gnostici leren ons dat het beter is om deze gevoelens te omarmen dan onszelf voortdurend te verraden.

Wat gnosticisme zo bijzonder maakt, is dat het geen vastomlijnd geloofssysteem is. Iedereen volgt zijn eigen pad, zijn eigen unieke reis. Het gaat niet om ‘hoe je zou moeten zijn’ of wat anderen geloven. Het draait allemaal om het ontdekken van jouw eigen waarheid en liefde.

Het is een voortdurende reis die niet stopt, want er is altijd meer te leren en er zijn steeds weer nieuwe lagen van jezelf te ontdekken. Er zullen altijd delen zijn van jezelf waar je moeite mee hebt om van te houden en te accepteren. Dat is wat deze reis zo mooi maakt; je blijft groeien, stap voor stap.

Gnossienne 1.

Satie’s woord ‘gnossienne’ was een van de zeldzame gevallen waarin een componist een nieuwe term gebruikte om een ​​nieuw type compositie aan te duiden. Satie gebruikte veel nieuwe namen voor zijn composities zoals: vexations”, “croquis et agaceries”, en anderen.

‘Gnossienne’ was een woord dat niet bestond voordat Satie het als titel voor een compositie gebruikte. Het woord lijkt afgeleid te zijn van ‘gnosis’. Satie was betrokken bij gnostische sekten en bewegingen op het moment dat hij begon met het componeren van de Gnossiennes. Sommige gepubliceerde versies beweren echter dat het woord is afgeleid van het Kretenzische “knossos” of “gnossus” en de Gnossiennes met elkaar verbindt. nr. 1 naar Theseus, Ariadne en de Minotaurus-mythe.

Luister op Spotify naar de prachtige muziek, of kijk naar de clip op YouTube.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Life in a day

DOCUMENTAIRE – LIFE IN A DAY

'Life in a Day' is een documentaire die de diversiteit ...
Spiegel im Spiegel

SPIEGEL IM SPIEGEL – ARVO PÄRT

Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt is een muzikaal meesterwerk ...
Eurielle Carry me

CARRY ME – EURIELLE

'Carry me' van Eurielle is een prachtig muziekstuk dat je ...
Kitbull

KORTE FILM – KITBULL

Kitbull is geregisseerd door Rosana Sullivan en geproduceerd door Kathryn ...
Adagio for Strings

ADAGIO FOR STRINGS – SAMUEL BARBER

Adagio for Strings van Samuel Barber is een compositie die ...
Free Solo

DOCUMENTAIRE – FREE SOLO

Free Solo uit 2018 vertelt het opmerkelijke verhaal van Alex ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download