GIFTIGE MENSEN, HOE HERKEN JE ZE?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term “giftige” mensen. Maar wat is een giftig persoon? Hoe weet je of je ermee te maken hebt?

Het is uiteraard niet zo dat een persoon giftig is of verkeerd. Het gaat erom dat ze giftig gedrag vertonen, of dat de relatie die je met ze hebt giftig en destructief is. Je kunt natuurlijk ook zelf giftig gedrag laten zien.

Geen verantwoordelijkheid nemen

De ‘giftige’ mensen zijn zelf gewond en getraumatiseerd geraakt. Ze nemen vervolgens geen verantwoordelijkheid voor hun wonden, gevoelens, behoeften en de problemen in het leven die hieruit ontstaan.

“Maybe the weight you need to lose isn’t on your body” 

In plaats daarvan reageren ze vanuit een overlevingsrol. Hierbij kun je denken aan: het slachtoffer, de controlfreak, de communicatie egoïst, de pestkop, de perfectionist, de dramaqueen en zo zijn er nog veel meer. Als je met zo’n rol geïdentificeerd bent, voorzie je op deze ongezonde manier toch in je behoeften.

Voorbeelden van giftig gedrag:

 • Je mening niet respecteren, of je een slecht gevoel geven over jezelf.
 • Je moet de ander constant redden en hun problemen oplossen.
 • Ze krijgen het voor elkaar dat je alles doet om ze te ontlopen.
 • Na een ontmoeting ben je volledig uitgeput.
 • Je boos, verdrietig of depressief laten voelen, als je bij hen in de buurt bent.
 • Ze zorgen ervoor dat je gaat roddelen en/of gemeen wordt naar anderen.
 • Je krijgt het gevoel dat je indruk op ze moet maken.
 • Ze beïnvloeden je met hun drama of problemen.
 • Ze gaan over je grenzen en negeren je behoeften.

Als je iets van het bovenstaande herkent heb je waarschijnlijk te maken met een “giftig” persoon, je herkent vaak wel jouw onderbuikgevoel.

Een aantal giftige mensen zijn:

 • De communicatie egoïst. Ken je iemand die je steeds onderbreekt? Heb je weleens met iemand gepraat die je totaal niet aan het woord liet? Communicatie egoïsten houden ervan om over zichzelf te praten, of zichzelf te horen praten. Ze stellen geen vragen, ze wachten niet tot je een antwoord hebt gegeven en ze zwijgen ook niet. Als je een relatie aangaat met zo’n persoon zal er nooit naar je behoeften worden geluisterd.
 • De controlfreak. Deze controlfreak wil iedereen om zich heen beheersen. Ze willen de leiding over wat je doet, wat je zegt en zelfs wat je denkt. Er ontstaat paniek, als je het niet met ze eens bent. Omdat ze per se gelijk willen hebben zullen ze blijven proberen om je te overtuigen. In een relatie met deze persoon heb je geen ruimte en wordt er constant gezeurd, net zolang tot je doet wat de ander wil, je wordt beroofd van je emotionele en mentale vrijheid.
 • De emotionele zuiger. Een emotionele zuiger kennen we ook wel als de “spirituele vampier”. Ze zuigen alle positiviteit uit je, of laten je emotioneel “leegbloeden”. Dit zijn mensen die altijd iets verdrietigs, negatiefs of zwaars te vertellen hebben. In gesprekken en relaties kunnen ze nooit het positieve zien en hebben ze de neiging om iedereen naar beneden te halen.
 • De dramaqueen. Sommige giftige mensen zijn magneten voor drama. Er is altijd iets aan de hand, altijd en als het ene probleem is opgelost, komt er direct een ander probleem bij. Ze willen je empathie, zorg, medeleven en steun, maar zeker niet je advies. Je biedt hulp en oplossingen aan, maar ze willen niets oplossen, ze klagen liever. In een relatie is de dramaqueen het slachtoffer en houden ze van een crisis, ze voelen zich dan belangrijk.
 • De jaloerse oordeler. Jaloerse mensen zijn ongelooflijk giftig, omdat ze weinig zelfliefde hebben, lukt het ze niet om gelukkig voor je te zijn. Meestal komt de jaloezie naar voren als oordeel, kritiek of roddelen. Op iedereen is wel iets aan te merken. Let op, als ze het over een ander doen, gebeurt het ook achter jouw rug.
 • Het slachtoffer. Slachtoffers zijn wat lastiger te herkennen. In eerste instantie toon je medeleven en vind je hun problemen erg, tot je begint te beseffen dat ze eigenlijk altijd problemen hebben. Slachtoffers schuiven namelijk hun verantwoordelijkheid weg en zien moeilijke tijden niet als kansen om van te leren en te groeien. We kennen allemaal de wijze woorden: “pijn is onvermijdelijk, maar lijden is optioneel.” Je kiest er zelf voor om elke keer weer te lijden.
 • De leugenaar. Leugenaars zijn vermoeiend en ​​giftige om in je leven te hebben. Of het nu om kleine of grote leugens gaat, het is onmogelijk om een ​​leugenaar in een relatie te vertrouwen. Het put je uit als je steeds moet twijfelen aan hun woorden. Als je intuïtie alarmbellen doet rinkelen, kijk dan uit. Je kunt beter vertrekken voor je in het web beland.
 • De stoomwals. Een stoomwals verplettert wat op zijn of haar pad. Ze hebben altijd gelijk, houden geen rekening met je gevoelens of ideeën. Ze staan op de eerste plaats. Ze zijn ongelooflijk arrogant en beschouwen hun mening als feit, dit komt omdat ze denken de slimste te zijn. Als je het gevoel hebt dat je ideeën worden overrompeld, of als jij je niet gerespecteerd voelt, ga dan weg.
 • De achterbakse. Ze doen altijd aardig en vriendelijk, maar als je weg bent wordt er slecht over je gepraat. Van zulke “vrienden” kun je niets op aan, ze overdrijven altijd en liegen. Doordat ze populair willen zijn proberen ze iedereen te plezieren. Ze willen door iedereen leuk en aardig gevonden worden. Hierachter zit onzekerheid, maar daar willen ze niets van weten.

Wat haal je eruit?

Moest je aan iemand denken toen je deze types doorlas? Als je iemand in je leven hebt, die voldoet aan een of meerdere aspecten, dan is het verstandig om eens te bedenken wat je nog uit de relatie haalt.

“At some point you need to realize that some people can stay in your heart but not in your life”

Je leven is te kort om tijd door te brengen met mensen die je niet helpen. Die je niet de energie geven om het beste uit jezelf te halen. Je wil geen mensen om je heen die je niet laten stralen en het geluk met je delen. Je hoeft niet met iedereen bevriend te zijn, of te blijven. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download