GEZONDE WINTERSE WANDELING

Als de winter is aangebroken, wordt wandelen een grotere opgave. In de andere jaargetijde zijn we sneller op pad. Wanneer het buiten grijs, koud en grauw is, hebben we de neiging om lekker op de bank te kruipen met een dekentje. Toch is het verstandig om zo nu en dan eens een flinke winterse wandeling te maken.

Je slaapt beter

Bewegen is natuurlijk gezond, dat weten we allemaal. Eigenlijk zouden we minimaal 2,5 uur per week intensief moeten bewegen. Vooral in de winter zijn we geneigd veel minder te bewegen en gaat alles langzamer. Je pakt veel sneller de auto als het nat is buiten en we verzinnen smoezen om niet naar buiten te hoeven.

“Everywhere is walking distance if you have the time” – Steven Wright

Maar een goede reden om wel lekker buiten te gaan wandelen is dat je veel beter slaapt. Je lichaam ontspant en je bloeddruk daalt tijdens het wandelen en een wandeling zit je veel lekkerder in je vel. De stress in je lichaam neemt af en daar heb je bij het slapen profijt van.

winterse wandeling

Veel rustiger buiten

Nog een groot voordeel van wandelen in de winter, is dat het veel rustiger is buiten. Je hebt veel meer ruimte en je hoeft niet telkens voor iemand aan de kant. Zo lukt het veel beter om je hoofd leeg te maken en te genieten van al dat moois. En alsof het nog niet genoeg voordeel is, de parkeerplaatsen zijn vaak ook heel rustig dus geen parkeerstress.

Onderzoek de winter in de natuur

Zeker als het heeft gesneeuwd, is er niks mooiers dan buiten wandelen. Maar dit Natuurlijk is een mooie witte deken buiten een prachtig gezicht, maar dat is niet altijd wat we krijgen in de winter. Maar ook als er geen sneeuw ligt kun je veel kunstwerken vinden die de natuur je te bieden heeft.

“If every day you practice walking and sitting meditation and generate the energy of mindfulness and concentration and peace, you are a cell in the body of the new Buddha. This is not a dream but is possible today and tomorrow” – Thich Nhat Hanh

Let eens op de waterdruppels op de bladeren, of de ijspegels aan de struiken. Luister naar hoe de dorre bladeren een knisperend geluid maken onder je voeten, of geniet van de winterse zon op je gezicht. Buiten zijn zorgt voor de nodige vitamine.

Vitamine D

In de winter krijgen we veel minder zonnestralen tot ons, dus ook minder aanmaak van vitamine D. Buiten zijn in de winter is dus heel belangrijk omdat je minder aanmaakt in korte tijd. De kou verhoogd ook nog eens je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen. Een frisse neus halen is ook goed als je wat down bent en niet zo lekker in je vel zit. Door de aanmaak van onder andere serotonine, zul je merken dat je opknapt van een lekkere winterse wandeling. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

KORTE FILM – ALIKE

"Alike" is een korte animatiefilm die de nadruk legt op ...
Loved

KORTE FILM – LOVED

In de hartverwarmende video 'Loved' van BeecherFeature Productions wordt een ...

KORTE FILM – NAPO

In de bekroonde film "NAPO" worden kijkers meegenomen op een ...
arcade

KORTE FILM – CAINE’S ARCADE

"Caine's Arcade" is een korte documentaire die het hartverwarmende verhaal ...
Hans Zimmer

TIME – HANS ZIMMER

Hans Zimmer, de Duitse componist en dirigent, staat bekend om ...
Life in a day

DOCUMENTAIRE – LIFE IN A DAY

'Life in a Day' is een documentaire die de diversiteit ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download