GENEES LICHAAMSSCHADE – VERDI’S A

432 Hz, ook wel bekend als Verdi’s A, was de standaard voor het afstemmen van muziek vóór de huidige afstemming van 440 Hz. 432 Hz wordt beschouwd als een superieure stemming die muziek aangenamer maakt om naar te luisteren. Er wordt ook gezegd dat het een positieve invloed heeft op lichaam en geest vanwege de relatie met onze planeet.

Verdi’s A

Verdi plaatste ‘A’ precies op 432 Hz omdat deze stemming ideaal is voor operastemmen. Muziek op basis van 432 Hz brengt helende energie over, omdat het een pure wiskundige toon is die fundamenteel is voor de natuur.

Jamie Buturff, geluidsonderzoeker, ontdekte dat sommige Tibetaanse monniken deze stemming gebruiken in hun handgemaakte instrumenten. Hij stopte een cd met Tibetaanse klankschalen in zijn speler en gebruikte een Korg-tuner om te ontdekken dat de schalen allemaal harmonisch waren met de 432 toonladder. De moderne wereld is deze toon helaas vergeten. In 1885 is besloten dat A op 440 Hz de standaardstemming moest zijn.

Brief van Verdi

Een jaar eerder schreef Verdi een brief gericht aan de Muziekcommissie van de Italiaanse regering. In de brief schrijft hij: ‘Aangezien Frankrijk een standaard pitch hanteert, adviseerde ik om het voorbeeld ook door ons te volgen; en ik heb de orkesten van verschillende steden in Italië, waaronder die van de Scala [Milaan], formeel verzocht de stemvork te laten zakken om te voldoen aan de standaard Franse. Als de door onze regering ingestelde muzikale commissie van mening is, voor wiskundige vereisten, dat we de 435 trillingen van de Franse stemvork moeten verminderen tot 432, dan is het verschil zo klein, bijna onmerkbaar voor het oor, dat ik me hier graag bij aansluit.’ Giuseppe Verdi.

Helaas slaagde de componist niet in zijn poging. De American Federation of Musicians accepteerde de A440 als de standaard toonhoogte in 1917. Rond 1940 introduceerden de Verenigde Staten 440 Hz wereldwijd, en uiteindelijk werd het in 1953 de ISO 16-standaard.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

La Luna

KORTE FILM – LA LUNA

In de wereld van animatiefilms staat Pixar bekend om het ...
The Salt of the Earth

TRAILER – THE SALT OF THE EARTH

"The Salt of the Earth" is een reis door het ...

KORTE FILM – ALIKE

"Alike" is een korte animatiefilm die de nadruk legt op ...
Loved

KORTE FILM – LOVED

In de hartverwarmende video 'Loved' van BeecherFeature Productions wordt een ...

KORTE FILM – NAPO

In de bekroonde film "NAPO" worden kijkers meegenomen op een ...
arcade

KORTE FILM – CAINE’S ARCADE

"Caine's Arcade" is een korte documentaire die het hartverwarmende verhaal ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download