GENEES JEZELF, HOE GAAT HET MET MIJ?

Veel van de aandoeningen en ziektes die we hebben, worden veroorzaakt door of zijn een gevolg van opgestapelde emoties. Als jij structureel je emoties hebt onderdrukt, komt dat een keer naar buiten. Genees jezelf, door contact te maken met je lichaam.

Doordat we zolang in de overlevingsmodus leven, staan we continu aan en zijn we alert, wat lichamelijk veel stress geeft. Je hebt niet geleerd om aanwezig te zijn in je lichaam en te checken hoe het met je gaat. Dat is zonde, want je lichaam heeft alle antwoorden. In je lichaam zitten de antwoorden op je onrust en maalstromen.

“Ik sta even stil, en dat is een hele vooruitgang” – Berthold Brecht

Je hebt misschien lang geprobeerd om de signalen in je lichaam te negeren, maar uiteindelijk werkt dat niet. Neem bijvoorbeeld je spijsvertering, dat is je tweede brein. Wist je dat 95% van de serotonine in je lichaam afkomstig is van het spijsverteringssysteem. Je darmen bepalen dus een groot deel van je humeur.

Genees jezelf

Het is dus van belang dat je gaat leren om naar je lichaam te luisteren, maar waar begin je? Nou, dat is heel simpel, rust jij uit als je moe bent? Als je boos bent, uit je dat dan ook? Ben je benauwd, neem je dan tijd om bewust te ademen? Als je bang bent, besteedt je dan tijd aan het kalmeren van je zenuwstelsel?

Genees jezelf

Vraag jezelf eens af in hoeverre jij echt luistert naar innerlijke zelf. Hoe is het nu in je lichaam? Zijn er sensaties terwijl je dit leest? Heb je alweer kritiek op jezelf, wat direct spanning oplevert? Of roept er iets een emotie bij je op?

Hoe gaat het met mij?

Geef jezelf rustig de tijd om je lichaam te leren kennen en ernaar te luisteren. Check meerdere keren per dag in bij je lichaam. Hoe gaat het met mijn temperatuur? Heb ik het warm of koud? Zijn mijn kaken ontspannen? Hoe staat het met mijn schouders? Zit je al te lang en is een stukje lopen nu goed voor je?

“The human body is the best picture of the human soul” – Tony Robbins

En onthoud, je hoeft niet eens precies te weten wat er in je lichaam gaande is, om hierop te kunnen reageren. Je hoeft niet te weten waarom je ademhaling sneller gaat, of waarom je behoefte hebt om te lachen. Je gaat gewoon jezelf toestaan om te doen waar je lichaam behoefte aan heeft.

Alles mag er zijn

Als je stap voor stap steeds meer vertrouwd raakt met je lichaam, zal het voelen van ongemak, pijn, angst of welk ander gevoel dan ook, makkelijker worden. Je kunt het er gewoon laten zijn.

Dus voor nu, sluit je ogen en geef jezelf een moment om je lichaam te voelen. Welke sensaties zijn er? Hoe voel jij je echt? En denk dan ook even aan de afgelopen dagen, wat heb je beleeft? Waar had je stil moeten staan en naar je lichaam moeten luisteren? Waar ben je stoer doorgegaan, terwijl je eigenlijk te moe was? Ga op ontdekking in jezelf. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download