GELUK, ALS … DAN

We leven in een snelle maatschappij, zelfs zo snel dat ik zelf bijna niets meer voor hoef te doen. Als ik bijvoorbeeld honger heb, kan ik zonder echt te bewegen, toch aan mijn eten komen, door het te laten bezorgen. Of als ik iets wil weten over India, dan kan ik met een druk op de knop, antwoorden vinden op de vragen die ik heb. Sommigen beweren dat deze “snelheid” je lui maakt. Hoe dan ook, ik vind het echt verbazingwekkend hoe snel je kunt krijgen wat je wilt. Toen ik hierover nadacht, kwam ineens de vraag bij me boven; “Waarom stel je geluk dan uit?”

Als… Dan…

Ik ben zoals velen best gedreven en daag mezelf graag uit. Ook stel ik doelen en doe mijn best om ze te behalen. Er is niets mis met ambitieus zijn, alleen is het toch een verkapte boodschap; “Ik ben pas blij als … gebeurtof “Ik ben pas gelukkig, als ik …“. 

Als je een doel stelt, is het toekomstgericht. En als dus je geluk aan dat doel koppelt, wordt automatisch ook dat iets van de toekomst. Herken je de gedachte; “Als ik nu eerst een hoger salaris krijg, dan kan ik”. Eigenlijk is elke ALS… DAN gericht op je beter voelen in de toekomst.

Geluk voor succes

Maar het kan ook anders, je kunt besluiten om geluk te kiezen voor succes. Dit doe je omdat er altijd meer doelen te bereiken zijn. Wees eerlijk, als het doel wat je hebt gesteld behaald is, is er direct een nieuw doel. In het verleden heb ik het eigenlijk nooit gevierd, als ik iets behaalde. Een ander groter en beter doel kwam naar voren en daar dook ik dan weer direct in.

“I never think of the future it comes soon enough”

Kijk eens naar je levensloop. Je begint op de basisschool, daarna de middelbare school en dan ga je studeren of krijgt een baan. Na een tijdje wil je doorgroeien naar een betere baan. Dan koop je een huis en richt jij je op nog meer groei, want je wil misschien wel een groter huis. Wat we doen is werken, harder werken en nog meer en harder werken. Maar waarvoor?

Ben je ook bezig met de “rat race”, om iets te willen, wat je nu nog niet bent of hebt? Je put jezelf uit om dingen te bereiken, terwijl het leven gewoon gaat over “leven”. Je rent naar je beter willen voelen in de toekomst, terwijl je leven NU leeft en jij de essentie dus mist. Een mooie zin die ik ergens tegen kwam, is; “Als er muziek is dan moet je zingen of dansen, terwijl de muziek wordt gespeeld”. Er zal namelijk altijd meer zijn. Meer succes, meer geld, een groter huis of een snellere auto. Je kunt zelf beslissen wanneer je “daar” bent.

“If you are not happy here and now, you will never be”

“Wat als je daar nu al bent”? “Als je al alles al hebt, wat je nodig hebt om tevreden te zijn?”. Wat als je gewoon van je leven nu zou genieten.

geluk

Wat je uitstraalt krijg je terug

Nu kijk je naar de dingen; “ALS we “daar” eenmaal zijn, ALS we dat behaald hebben, DAN zijn we gelukkig, tevreden of vul maar in”. Maar wat als het eigenlijk andersom is?

Wat als je bedenkt dat je NU gelukkig bent, je NU succes hebt? Misschien is het niet de definitie van succes de samenleving, maar het is wel je succes dat je op je eigen voorwaarden stelt.

Focus in the now

De afgelopen maanden ben ik gestart met mijn geluk mijn prioriteit te maken. Ik leef mijn leven, op de manier zoals ik dat wil. Ik doe alleen de dingen die voor mij nu het belangrijkst zijn. Zoals mediteren, wandelen, reizen, schrijven, leren, andere helpen en ga zo maar door. Ik ben gelukkig zoals het nu is. En wat er dan gebeurt, is dat alles gewoon op mijn pad komt. Ineens zijn er automatisch de juiste ervaringen, mensen en kansen die ik in mijn leven wil hebben. Door alleen te doen wat goed voelt, door geluk nu te ervaren, stem ik me af op de juiste mensen en situaties. Het gevoel versterkt, door te beseffen dat ik het allemaal al heb. Ik ben al compleet, ik ben al genoeg. Het maakt niet uit wat voor succes ik in de toekomst bereik, ik voel me nu al goed. Ik dans nu op de muziek in plaats van het uit te stellen. En dat is voor mij succes hebben!

“Success is not in what you have, but in who you are”

Ik heb ontdekt dat de enige reden dat ik een doel wilde bereiken, was omdat ik geloofde dat ik me dan beter zou voelen. Meer geld willen, omwille van meer geld. Ik wilde het gevoel van veiligheid hebben, waarvan ik dacht dat geld me dat zou geven.

We willen een gevoel

Je wil geen snelle auto om de auto. Wat je wil ervaren is het gevoel van plezier wat je hebt tijdens het rijden op snelheid, of geeft die auto je het gevoel een gevoel van status. Je kunt die gevoelens op een veel efficiëntere manier kan ervaren, bijvoorbeeld als ik ga wandelen langs het strand, dan geeft me dat een gevoel van vrijheid. Er zijn zoveel manieren waarop je een bepaald gevoel kunt ervaren, zonder dat er een snelle auto op de oprit staat.

Je wordt niet gelukkiger

En misschien word je wel echt gelukkig van een snelle auto, er is niets mis met het willen van dingen waar je naar verlangt. Het punt wat ik wil maken is dat je de illusie kunt opgeven dat je meer geluk ervaart als je “succesvol” bent en die grotere, snelle auto hebt. Kies nu voor geluk en vraag jezelf af: “waarom wil ik dit?” Welk gevoel krijg ik ervan, als ik bedenk dat ik het gehaald zou hebben? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download