GEEF JIJ JE FOUTEN TOE?

Ik kan met zekerheid zeggen dat jij weleens ruzie hebt met je partner, goed ruzie maken hoort er zelfs gewoon bij. Alleen soms gaat het over dingen die maar terug blijven keren en lijkt niets het te kunnen oplossen. Geef je wel je fouten toe?

“The price of greatness is responsibility” 

We hebben geleerd dat de oplossing van relatieproblemen zit in een goede communicatie. De nadruk ligt op dingen samen kunnen uitpraten. Maar hoeveel we praten, lijkt onze problemen toch niet op te lossen. Wat mij betreft, is er een nog grotere factor, die hierin een rol speelt. Een factor waar je absoluut niet zonder kunt en dat is verantwoordelijkheid.

Fouten zijn soms jouw verantwoordelijkheid

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je emoties, het is jouw gevoel. En ten tweede moet je verantwoordelijkheid nemen voor je bijdrage aan de relatie, goed en slecht. Als je beiden verantwoordelijk bent, kijk je naar het stuk wat jij bij jezelf zou kunnen verbeteren. Je hebt er wel lef voor nodig, om in te zien en er voor uit te komen wat je hebt gedaan. 

“With adulthood comes responsibility”

Als je een gebrek aan verantwoordelijkheid toont, wil dat zeggen dat je je wel verontschuldigt voor wat je hebt gedaan, maar je gedrag niet verandert. Erkennen hoe jij je partner pijn gedaan hebt en wat je kunt verbeteren, is stap een. Het belangrijkste is om daarna ook echt te zorgen dat je gedrag verandert.

Het ene zeggen, het andere doen

Het ene zeggen en het andere doen is een dealbreker. Het schaadt vertrouwen en geeft onzekerheid en als er angsten ontstaan, raak je nog verder van elkaar verwijderd. Een van de uitdagendste dingen in een relatie, is het vinden van de balans tussen “ik” en “wij”. Maar als “ik” vaker wint dan “wij”, is het tijd om daar eens naar te kijken.

Jouw schuld!

Er is niets frustrerender dan met iemand proberen te praten, die weigert verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar acties en gedrag. Wat er dan gebeurt, is dat de schuld bij de ander terecht komt en de verhoudingen uit balans raken. Er ontstaat ruis en zelfs de beste communicatie gaat nu niet helpen.

Wat je doet, is op alle mogelijke manier voorkomen dat jij fout zit. Met andere woorden, je hebt niet het vermogen om de woorden te zeggen: “het is mijn fout”, “ik heb dit veroorzaakt”, “ik neem de volledige verantwoordelijkheid”, “ik heb het mis” of “het spijt me.” Laat staan dat je de gepaste “acties” erop gaat ondernemen. 

“There are only two options; make excuses or make progress”

Mensen die geen verantwoordelijkheid kunnen of willen nemen, missen zelfbewustzijn, volwassenheid en moed. Bij verantwoording nemen is ook het vermogen nodig, om rekening te houden met de ervaring van de ander. En in welke mate kun je volledig emotioneel aanwezig zijn, bij de gevoelens van de ander.

Zelfverdediging

Dit vermogen er voor de ander te zijn, blijkt nog lastig. We voelen ons aangevallen en zitten zelf in een verdediging of aanval terug. De kunst om echt de ander te horen en bij zijn of haar emoties aanwezig te blijven,  noemen we ook wel emotioneel beschikbaar zijn. Je schakelt je eigen gevoel even uit en toont medeleven en sympathie maar ook empathie, naar de ander.

“You break it, you own it”

We hebben geen problemen om verantwoordelijkheid voor de goede dingen te nemen, toch? Dat is makkelijk. Als we iets vriendelijks doen en iemand ons bedankt, zeggen we: “graag gedaan”. Maar de echte helden in het leven zijn de mensen die hun onvolkomenheden beseffen, hun verdriet onder woorden brengen en van hun fouten leren. Als je muren van frustratie tegenkomt in je relatie, sta dan even stil en stel jezelf enkele vragen, over hoe je daar bent gekomen en wat je rol hierin is. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download