GEBREK AAN LUISTEREN HEEFT IMPACT OP DE VERBINDING

In onze drukke wereld is het een kunst op zich om oprecht te luisteren. Het komt steeds vaker voor dat gesprekken worden gedomineerd door mensen die vooral hun eigen verhaal willen vertellen, zonder ruimte te laten voor een echte uitwisseling van gedachten en gevoelens. Dit gebrek aan luisteren en emotionele volwassenheid kan een diepgaande impact hebben op de verbinding tussen mensen.

Impact van emotioneel niet volwassen zijn

  • Eenzijdige conversaties. Wanneer gesprekken een eenzijdig karakter krijgen, waarbij de nadruk ligt op het delen van persoonlijke ervaringen zonder ruimte voor de ander, ontstaat er een disbalans. Het gesprek wordt dan eerder een monoloog dan een dialoog, waarbij de echte betekenis verloren gaat.
  • Gebrek aan empathie. Een belangrijk onderdeel van luisteren is empathie. Het vermogen om je in te leven in de gevoelens van de ander. Wanneer dit ontbreekt en mensen slechts wachten tot ze hun eigen verhaal kunnen delen, gaat de waarde van het gesprek verloren. Er ontstaat een gevoel van onbegrip en gemis aan connectie.
  • Emotionele onvolwassenheid. Het niet kunnen omgaan met andermans emoties en alleen gefocust zijn op het uiten van de eigen gevoelens getuigt van emotionele onvolwassenheid. Een volwassen gesprek impliceert het vermogen om wederzijdse gevoelens te erkennen en te respecteren, wat bijdraagt aan een gezonde interactie.

Gebrek aan luisteren

  • Gebrek aan wederkerigheid. Een waardevol gesprek werkt door wederkerigheid, waarbij beide partijen ruimte krijgen om te spreken en te luisteren. Het gebrek hieraan creëert een onbalans in de dynamiek en kan leiden tot een gevoel van niet gehoord worden.
  • De impact op connectie. Wanneer gesprekken worden gedomineerd door egocentrisch praten, ontstaat er een barrière tussen mensen. Er is geen echte connectie omdat de essentie van het begrijpen en gedeelde ervaringen verloren gaat. Het resultaat is een oppervlakkige interactie die niet bijdraagt aan diepere relaties.
  • Verbinding. Om verbinding te creëren, is het essentieel om bewust te luisteren en ruimte te geven aan anderen om hun gedachten en gevoelens te delen.

In een wereld vol lawaai en afleiding is de kunst van luisteren van onschatbare waarde. Het vereist bewuste aandacht, empathie en het vermogen om open te staan voor de ervaringen van anderen. Alleen dan kunnen we echt verbonden relaties opbouwen, waarin zowel spreken als luisteren even belangrijk zijn. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

erbij horen

IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
DE BASIC EXERCISE

DE BASIC EXERCISE

In de wereld van welzijn en therapieën duikt af en ...
stilte

DE STILTE VINDEN

De stilte vinden kan een verlangen zijn, maar in ons ...
als het zwaar wordt

IK BEN BIJ JE, ALS HET ZWAAR WORDT

Eens, in een klein dorp aan de rand van de ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download