GASLIGHTING, WAT IS DE WAARHEID?

Heb je de term gaslighting weleens gehoord? Gaslighting is het zaaien van twijfel in de geest van de ander. De ander twijfelt aan het eigen gevoel van de waarheid en realiteit. Maar ook je eigen geheugen, oordeel en gevoelens worden niet meer geloofd. Het is iemand ervan overtuigen dat wat hij ziet, hij niet ziet. Wat hij hoort, niet hoort en als hij iets denkt, hij geen reden heeft om dat te voelen en denken.

“Wat erg voor je”

Ik geef je een duw, je valt, je breekt je been en rolt over de vloer van de pijn. Dan ga ik naast je zitten en zeg: “jeetje lieverd, wat gebeurde er? Hoe komt het dat je zoveel pijn hebt, waarom val je ineens om? Ik ga alles regelen en je naar het ziekenhuis brengen, omdat ik zoveel van je hou. We moeten er bij de dokter echt achter zien te komen wat er met je aan de hand is. Want het is niet normaal dat je zomaar omvalt en zonder reden zoveel pijn hebt”. 

Als je zegt dat je pijn hebt omdat ik je een duw gaf, zou ik zeggen; “Dat is toch niet te geloven, na alles wat ik altijd voor je doe, is dit wat je denkt dat er is gebeurd? Echt verschrikkelijk! Misschien moeten we ook gelijk een psycholoog regelen.”

Misschien zit ik fout

Als het proces van gaslighting langer speelt en vooral als je echt van iemand houdt en de ander vertrouwt, kan het zijn dat je begint te twijfelen aan je eigen perceptie. Wat is er gebeurd? Zit ik ernaast? Je gaat twijfelen en bent in verwarring. Ook worden ontkenning, tegenstrijdigheid, verkeerde informatie geven en zelfs ware informatie en feiten omdraaien gebruikt om de ander te hersenspoelen.

“A man can not be comfortable without his own approval” 

Als je zo gaat twijfelen aan je eigen gevoel van gezond verstand en jezelf gaat wantrouwen, gaat je zelfrespect en zelfbeeld gevaarlijk achteruit. Gaslighting is zo schadelijk dat het een mentale en emotionele instorting kan veroorzaken waardoor je echt hulp nodig hebt.

Het is projectie

Degene die gaslighting uitvoert, projecteert zijn eigen stukken op je. Als hij of zij bijvoorbeeld egoïstisch is, zul je uiteindelijk denken dat jij dat bent. Gaslighting kan bewust worden ingezet, maar het komt ook voor dat de ander zich niet bewust is. Dat is geen reden om het goed te keuren.

“Narcissists regularly provoke people and then blame them for the conflict” 

Emoties worden ontkent

Stel; Naar je pijn en emoties werd vroeger niet geluisterd, hiermee is je emotionele waarheid ontkent. Als het later ter sprake kwam, was het antwoord: “Nee hoor, we zijn een hecht gezin en houden veel van elkaar”. Je ouders zijn er echt van overtuigd, ze hebben ook geleerd om emoties te onderdrukken en te ontkennen. Ze hebben geen idee dat het erkennen van emoties de essentie is voor het opbouwen van een gezonde relatie. Als dit het geval is, dan heb je gaslighting ondervonden.

Haaks op elkaar

Soms is het in een relatie moeilijk te herkennen, dus wees voorzichtig met een snelle conclusie. Als jij en je partner twee verschillende percepties van de realiteit hebben, is er altijd het risico van gaslighting. Daarom voelen jullie je beide het slachtoffer van gaslighting. Als de realiteit van de ander haaks staat op die van jou, dan ontstaat de kans dat je gaat twijfelen aan je eigen geest. Zeker als je dit als kind al hebt meegemaakt, dan twijfel je sowieso al aan je eigen gevoel. Zoek het eerst goed uit, voor je stappen onderneemt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download