GASLIGHTING, LET OP DEZE ZINNEN

Iemand zegt iets tegen je en uiteindelijk ging je aan jezelf twijfelen, ken je dat gevoel? De kans bestaat dat je dan slachtoffer bent geweest van gaslighting. Je wordt ergens van beschuldigd, waarvan je zeker weet dat je het niet gedaan hebt.

“I am not what happens to me. I am what I choose to become – Jung

Gaslighting is een vorm van mentaal en emotioneel misbruik, waarbij je herhaaldelijk wordt gemanipuleerd om je te misleiden. Het zorgt ervoor dat je gaat twijfelen aan je geheugen, perceptie en gezonde verstand. Gaslighting is een vorm van mind-control die je bang maakt om te vertrouwen op je eigen ervaring en herinneringen aan een situatie.

“Bowling frog”

Meestal begint het langzaam. Een verhaal wat gebruikt wordt om het uit te leggen, is het verhaal van de kokende kikker. Als je een kikker in gekookt water gooit, zal hij er direct uit willen komen. Maar als je een kikker in koud water legt, terwijl je dat water langzaam opgewarmd. Zal hij dat niet doorhebben en in het water blijven liggen, tot het te laat is en hij verbrand. 

“You can’t change someone who doesn’t see an issue in their actions”

Het begint dus met een kleine leugen, vermengd met wat van de waarheid. Op deze manier blijft het geloofwaardiger en raak je in verwarring. De leugen blijft herhaalt worden en je zult langzaam gehersenspoeld worden. Als je begint te twijfelen aan de waarheid, word je ervan beschuldigd dat je een slecht geheugen hebt. Misschien krijg je als opmerking; “Je vergeet altijd alles”.

Gaslight the movie

In 1944 kwam de film “Gaslight” uit. Het is een psychologische thriller die gaat over Gregory Anton. Een vrouw wordt daarin door haar man net zo lang gemanipuleerd tot ze denkt dat ze hallucineert, terwijl het haar man is die alles veroorzaakt. Hij doet alles, van het verplaatsen van spullen in huis, het flikkeren van gaslampen, tot het maken van geluiden op zolder, zodat ze niet langer kan onderscheiden wat waar is en wat niet. 

“There are wounds that never show on the body that are deeper and more hurtful than anything that bleeds”

Ze is zo aan het twijfelen gebracht dat ze haar eigen waarnemingen niet meer vertrouwt. Als slachtoffer van langdurige gaslighting kun je last krijgen van flashbacks, overdreven angst, obsessieve gedachten, weinig eigenwaarde en mentale verwarring. En in hele ernstige gevallen zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging.

Narcisten

Gaslighting is een manipulatie techniek die veel gebruikt wordt door narcisten. Ze gebruiken het als plan om je beeld van de waarheid te ondermijnen, zo hoeven ze zelf niet verantwoordelijk te zijn voor het misbruik wat ze uitvoeren.

Het stelt narcisten en psychopaten in staat om je volledig uit te putten, tot het punt waarop je niet meer kunt terugvechten. Omdat je het niet door hebt, ben je alleen maar bezig met het terugvinden van je gevoel van zekerheid, in plaats van te vertrekken uit de relatie. Omdat ze geen empathie hebben, kunnen ze deze techniek gebruiken, ze hebben geen grenzen als het gaat om je te terroriseren.

Welke zinnen hoor je vaak

  • Je hebt psychische problemen en je hebt hulp nodig. Wat ze bedoelen is, “ik vind het vervelend om verantwoordelijk te worden gesteld voor mijn foute gedrag”. Ze willen dat je aan jezelf twijfelt en het probleem aan jou ligt. “Zolang jij denkt dat jij hulp nodig hebt, hoef ik geen verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gedrag”.
  • Je bent te gevoelig en reageert overdreven. Wat ze bedoelen is: “je bent niet te gevoelig, maar ik heb geen empathie. Ik geef niets om je emoties, alleen als ik er zelf iets aan heb”.
  • Je moet het loslaten. Waarom breng je dit ter sprake? Er wordt bedoeld dat je niet moet zeuren over al het gruwelijke dat je door hen is aangedaan, laat het gewoon los. Ze willen gewoon doorgaan met hun gedrag, zonder dat er een boete volgt. Vervolgens krijg je weer een lading aan liefde en beloftes, zodat jij denkt dat het nu echt veranderd. “We halen geen oude koeien uit de sloot, want het is niet de bedoeling dat je het doorhebt”. De dalen van het misbruik tegenover de pieken van de liefde maakt dat je verslaafd raakt, waardoor je nooit zult vertrekken.
  • Ik heb dat nooit gezegd of gedaan. Je beeld je dingen in. Wat ze bedoelen is, als ik je laat geloven dat je dingen verzint, begin je je af te vragen of je gek wordt. Hier ben je vervolgens drukker mee, dan bewijs zoeken dat ik een misbruiker ben. Onderzoekers Hasher, Goldstein en Toppino (1997) noemen dit het “illusoire waarheid effect”. Ze ontdekten dat wanneer je dingen die niet waar zijn blijft herhalen, ze eerder als waar worden geïnternaliseerd, dit door het simpele effect van herhaling. Dat is waarom steeds maar weer ontkennen zo effectief kan.
  • Je bent gewoon onzeker en jaloers. Wat ze ermee zeggen is, “ik geniet ervan om je onzeker te maken”. Ik zorg ervoor dat je gaat twijfelen aan je aantrekkelijkheid. En als je mijn flirtgedrag en affaires in twijfel gaat trekken, maar bovenal er iets van vindt, dan zorg ik ervoor dat je bang bent om me kwijt te raken.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download