FYSIEKE ONTHECHTING, LAAT ME MET RUST!


Fysieke onthechting betekent dat angst en stress ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je alleen moet zijn. Het is een van de meest voorkomende manieren om met stress om te gaan, je gaat letterlijk naar huis. Je gaat op de bank liggen en doet even helemaal niets meer.

Je begrijpt me niet

Maar je kunt ook last hebben van emotionele onthechting, je voelt je niet meer op je gemak bij anderen. Door de angst die je voelt, heb je niet het idee dat anderen je begrijpen en snappen wat je doormaakt.

“Just leave me alone. I’m not myself. I’m falling apart, and I don’t want you here”- Daniel Keyes

Alles word je teveel en je kunt je nog maar moeilijk concentreren, ook gesprekken voeren gaat vaak niet meer. De natuurlijke reactie die je hebt, is je terugtrekken. Je hebt tijd en ruimte voor jezelf nodig.

Dit mechanisme kan een probleem vormen, omdat angst invloed heeft op jouw gedachten. Als je jezelf dan terugtrekt, heb je minder kans dit te doorbreken omdat dat te lastig is in je eentje.

Vraag steun

Het is waardevol en helpend om op zo’n moment de helderheid en opbeuring van een ander te ervaren. Ook maakt alleen zijn in deze staat juist ongelukkiger en je vermogen om met stress om te gaan verminderd.

“I don’t want to be alone, I want to be left alone” – Audrey Hepburn

Het is belangrijk om tijd met anderen door te brengen en je niet volledig af te sluiten in moeilijke situaties. Angst verandert echt jouw emoties en denkpatronen dus zorg ervoor dat je actief blijft. Tuurlijk is wat tijd alleen zijn goed, maar maak het in angstige tijden niet te lang. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

VERSLAAFD

WAT MAAKT DAT JE VERSLAAFD RAAKT?

Veel mensen kampen met een verslaving, dat kan van alles ...
Emotionele chaos

WAAROM ERVAAR JE STEEDS WEER EMOTIONELE CHAOS?

Als je wordt geboren kom je terecht in een gezin ...
Ongezond systeem

WAAROM IS ONS SYSTEEM ZO ONGEZOND?

Jaren geleden beleefde ik een donkere nacht van de ziel. ...

HET COLLECTIEVE TRAUMA VAN EMOTIONELE VERWAARLOZING

We leven in een samenleving van mensen die niet weten ...
Te veel uitleggen

WAAROM GA JE TE VEEL UITLEGGEN?

Heb jij ook als kind geleerd dat liefde voorwaardelijk was, ...
Schaamte

SCHAAMTE PROJECTEREN WE OP DE ANDER

De meeste mensen kennen het gevoel van schaamte. Als een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download