FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor mensen die te maken hebben met codependentie. Codependentie, een neiging om buitensporig afhankelijk te zijn van anderen voor zelfwaardering en identiteit, kan van invloed zijn op hoe we feedback ontvangen en interpreteren.

Mensen met codependentie hebben de neiging om feedback persoonlijk op te vatten. Ze kunnen zich snel verantwoordelijk voelen voor de emoties en ervaringen van anderen, waardoor ze alles op zichzelf betrekken. Hier zijn enkele inzichten die kunnen helpen bij het aannemen van feedback zonder het meteen op jezelf te betrekken, vooral als je jezelf herkent in codependentie.

Bewustzijn

  • Bewustwording van codependentie. Herken de patronen van codependentie in jezelf. Ben je snel geneigd om de verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van anderen? Zijn jouw grenzen vaak vaag?
  • Focus op de gever van feedback. In plaats van alles direct op jezelf te betrekken, probeer je je te concentreren op degene die de feedback geeft. Wat zijn hun verwachtingen, behoeften en ervaringen? Zien ze de situatie vanuit hun perspectief?
  • Vraag om context. Als de feedback vaag lijkt, aarzel dan niet om meer context te vragen. Het begrijpen van de specifieke situatie kan helpen voorkomen dat je het persoonlijk maakt.
  • Onderzoek je eigen emoties. Neem even de tijd om te reflecteren op je eigen emoties. Voel je de drang om onmiddellijk te reageren en de situatie op te lossen? Dit kan een teken zijn van codependente patronen.

Waar is de balans?

  • Zoek balans in verantwoordelijkheid. Erken dat je niet verantwoordelijk bent voor de gevoelens en ervaringen van anderen. Zoek naar een gezonde balans tussen zorgzaamheid en het behouden van je eigen grenzen.

Het is belangrijk om feedback te zien als een uitwisseling van informatie, niet als een beoordeling van je eigenwaarde. Door bewust te zijn en je focus te verleggen van zelfkritiek naar begrip van de ander, kun je een gezondere relatie met kritiek ontwikkelen. Het doel is om te leren en te groeien, zonder jezelf volledig te identificeren met dat wat een ander jou wil geven. Je hoeft niet alles als waarheid aan te nemen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...
Depressie en het ego

DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO

Depressie en het ego, de kleine ik, zijn met elkaar ...
Dissociatie

DISSOCIATIE; WAT KUN JE WEL OF NIET ONTHOUDEN?

Dissociatie lijkt een soort mist die de grenzen van je ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download