FAALANGST, KRIJG WEER DURF EN LEF

Je weet echt wel dat falen niets is om je voor te schamen, het hoort bij het leven en je ontkomt er niet aan op de weg naar succes. Misschien hoorde je vroeger ook uitspraken als; “waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker” en “de aanhouder die wint”

Ik denk dat iedereen in zijn of haar jeugd wel gevoelens heeft gekend van faalangst. Het gevoel dat je aan jezelf twijfelde en jezelf ging vergelijkingen met anderen. Je had niet het gevoel dat je net zo slim en getalenteerd was en aan discipline ontbrak het je ook al.

“If you’re afraid to fail, you’ll keep failing forever”

Er is er een verband tussen faalangst en uitstelgedrag, waardoor het vaak een “self fulfilling prophecy” wordt. Hoe meer angst je voelt over het niet halen van je doelen, hoe minder kans je hebt om actie te ondernemen om het te bereiken.

Wat kun je doen om je faalangst te overwinnen? Ten eerste is het niet nuttig om te vertellen dat je moet gewoon positief denken, of dat je assertiever moet zijn. Als het zo makkelijk was, zou je nu niet op Google zitten, om de oplossing te zoeken.

Wat kun je eraan doen?

“The fears we don’t face become our limits”

Uit alle artikelen die ik heb gelezen en video’s die ik heb bekeken, kwam ik op de volgende dingen die je kunt doen om van deze angst af te komen. Ten eerste zie je angst onder ogen. Het is inderdaad voor de hand liggend om hoogtevrees of claustrofobie onder ogen te komen, maar hoe doe je dat met faalangst?

faalangst

Oefening

Een gewaagde oefening die je kunt doen, komt van Jason Comely uit Canada. Zijn vrouw had hem verlaten voor een ander en negen maanden trok hij zich net terug van de wereld, hij had zijn dieptepunt bereikt. Hij ging niet uit en had geen vrienden. Hij ontwikkelde het spel “Rejection Therapy“. De bedoeling is dat je gewoon alles gaat doen en aan iedereen gaat vragen wat je wil. Je kunt de gekste dingen bedenken.

Vraag de krant of ze een gratis artikel van je willen plaatsen. Of vraag je buurvrouw op date, wat je normaal niet zou durven. Solliciteer op de gaafste baan, waar je helemaal geen papieren voor hebt. Ga gewoon overal heen, doe waar je zin en hebt en wordt afgewezen.

“I spent a lot of time feeling alienated and rejected”

Je zult al snel merken dat afgewezen worden oké gaat voelen. En uiteindelijk zelfs meer dan oké, je schijnt je geweldig te gaan voelen. Je leert dat je niets hoeft met de faalangst. Dus wat je leert van deze oefening is opzettelijke afwijzing, waardoor het besef komt dat de angsten niet echt zijn.

Ervaar een afwijzing

Afwijzing is gewoon een verhaal wat je jezelf vertelt en je kunt ervoor kiezen om ermee te stoppen, of het te herhalen. Kies ervoor om te stoppen met luisteren. Jason maakte er het spel van om elke dag één afwijzing te ervaren. Wanneer je aarzelt om een ​​mening of idee te delen, of een potentiële partner aan de haak te slaan, denk aan Rejection Therapy. Het maakt niet uit wie er “nee” tegen je zegt. Begin klein als je het eng vind en laat jezelf dan één keer per week afwijzen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download