FAALANGST, EEN SIMPELE OEFENING

Een goede manier om je faalangst te overwinnen, is je manier van denken en reageren veranderen. Maar soms is het beste wat je kunt doen, het gewoon negeren. Maak je geen zorgen meer, maar denk alleen aan het resultaat en focus jezelf. Kies er bewust voor om aan iets te werken, doe het.

“Ignore the noise and focus on your work”

Schrijf iets, teken iets, maak iets. Het maakt niet uit. Alles waar je zin in hebt, doe het. Vervolgens spreek je er een intentie bij uit. Bijvoorbeeld; “ik doe dit uit liefde voor mezelf”. Begin daarna direct en maak je niet druk over hoe lang je iets doet, dat maakt niet uit. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces.

Oefening “doe het!”

De keuze maken om je faalangst te negeren klinkt een beetje simpel en gek en het is zeker niet het makkelijkst. Je bent namelijk geprogrammeerd om aandacht te besteden aan je angst en zorgen. Stel je voor wat er gebeurd zou zijn, als je voorouders hadden gezegd: “ik ga mijn angst voor die leeuw gewoon negeren en me volledig concentreren op de maaltijd die ik aan het koken ben”. Dan hadden ze het niet lang overleefd. 

“Fear had two meanings Forget Everything And Run OR Face Everything And Rise”

Je leeft alleen niet meer in de oertijd, dus nu kun je dat prima kiezen. Kiezen om de angst te negeren en gewoon te doen wat je moet of wil doen.

  • Sta in alle rust op, zonder telefoon of je computer.
  • Zet een kop koffie of thee.
  • Pak een pen en papier en schrijf vijf dingen op van je to do list die je het meest bang of ongemakkelijk maken. Het zijn meestal de dingen die van de ene to-dolijst naar de andere worden doorgeschoven en dus blijven liggen.
  • Stel jezelf voor elk item de volgende vraag; “Als dit het enige is wat ik vandaag doe, zou ik dan tevreden zijn met mijn dag”?
  • Pak de items waar je ja op hebt geantwoord eruit.
  • Het item wat het zwaarst weegt en de meeste weerstand oproept, neem je. Je gaat je nu maximaal drie uur alleen met deze taak bezig te houden, zet de wekker. Laat de rest van de dringende maar minder belangrijke dingen voor nu los.
  • De tijd van drie uur mag je niet opknippen in nu een half uur en vanmiddag nog een uur. Het moet in een blok.
  • Als je afgeleid wordt, of merkt dat je gaat uitstellen, bekritiseer jezelf dan niet maar pak de taak weer op. Zeg tegen jezelf; “ik wil dit doen nu”.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...
Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download