Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie en uitsluiting. Mensen die moeite hebben met het idee van ergens bij horen, kunnen dat gevoel vaak linken aan ervaringen uit hun verleden. Vooral als iemand opgroeide in een gezin waarin een ouder narcistische trekjes had, kan dit gevoel van erbij horen afwezig of verstoord zijn.
In zulke gezinnen zie je vaak een patroon van ‘pleasen’. Het kind dat niet voldoet aan de verwachtingen wordt vaak verstoten of gelabeld als het ‘zwarte schaap’ of ‘zondebok’. Soms gaan mensen zelfs over tot pleasen, waarbij ze hun eigen behoeften en zelfs hun eigen identiteit opofferen om in het gezin te passen, uit angst om te worden afgewezen.
Ik wil erbij horen
Voor het ‘favoriete kind’ (The golden child), staat erbij horen vaak gelijk aan zelfverloochening. Het leven wordt een constante strijd tussen de wens om ergens bij te horen en de angst om afgewezen te worden. Als je opgroeide als het ‘zwarte schaap’, (The scape goat), dan kan je leven een voortdurende zoektocht naar verbondenheid zijn. Uiteindelijk kan het gevoel van erbij horen in beide gevallen ontbreken, omdat het volledig afhankelijk was van het tevredenstellen van je ouder(s).
Wie ben ik?
Als je hebt geleerd dat je alleen ergens bij hoort door jezelf weg te cijferen en een aangepaste versie van jezelf te presenteren, is het gebruikelijk om je af te vragen: “Wie ben ik?” en “Wie is de persoon die ik gecreëerd heb om in de wereld te passen?” De waarheid is dat het verlangen om iemand anders te zijn om ergens bij te horen, uiteindelijk leidt tot een gevoel van onoprechtheid. Wat je eigenlijk zou moeten doen, is proberen los te laten dat je erbij moet horen. Je mag je authentieke zelf leren kennen en aan de wereld laten zien.
Als je worstelt met een zelfbeeld van schaamte of het gevoel niet goed genoeg te zijn, kun je je eenzaam voelen. Je hebt misschien het idee dat niemand verbonden met je is. Maar is dat wel echt zo? Het kan zijn dat mensen om je heen wel degelijk om je geven, maar dat je het gewoon niet zo ervaart, omdat je vastzit in je eigen overtuigingen? Wat er zelfs toe kan leiden dat je anderen onbewust afstoot.
De ander is een deel van mij
Het is een goede oefening in je relaties om het gevoel van ergens bij horen te ervaren door jezelf af te vragen: “Hoe zou ik handelen of praten als ik de ander als een deel van mezelf beschouwde?” Dit kan je helpen om een gevoel van verbondenheid te cultiveren, zelfs als de relatie zich in een fase bevindt waarin je meer de verschillen dan de overeenkomsten ziet.
Het sleutelwoord hier is ‘validatie’. Door anderen te valideren, geef je aan dat je begrijpt wat ze doormaken, zelfs als je het niet volledig eens bent met hun mening of gevoelens. Dit kan een gevoel van verbondenheid creëren en eenzaamheid verminderen.
Begrijp dat je altijd een keuze hebt tussen angst en liefde. Liefde creëert eenheid en verbondenheid, terwijl angst leidt tot eenzaamheid, uitsluiting en weerstand. Het is aan jou om te kiezen welke van de twee je wilt kiezen.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Angst, Trauma
|DISSOCIATIE; WAT KUN JE WEL OF NIET ONTHOUDEN?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!