EMPAAT, GEVOELIG VOOR GASLIGHTING TECHNIEKEN

Je bent gevoelig voor de energie van anderen, je bent een energiespons, omdat je de emotionele pijn om je heen absorbeert. Als gevolg hiervan heb je de neiging om jezelf op te offeren en ben je (onbewust) altijd bezig om het leven van iedereen beter te maken. Je bent waarschijnlijk een empaat, als je jezelf hierin herkent

“Empathy is about finding echoes of another person in yourself” –

Als empaat ben jij een makkelijk doelwit voor de gaslighting techniek, omdat je moeite hebt om jezelf te onderscheiden van een misbruiker. Je hebt te weinig persoonlijke grenzen en moeite met “nee” zeggen, waardoor je makkelijk te manipuleren bent.

Ik red je wel

Als empaat ben je vaak teveel afgesteld op de ander en wil je een ander redden. Jij zult er alles aan doen, om de situatie of de relatie te redden. Door een gebrek aan eigenwaarde, denk je dat de ander gelijk heeft, waardoor je hem of haar boven jezelf plaatst.

“The agony of the empath is feeling their pain bit being unable to save them from it”

Gaslighters gebruiken verschillende subtiele technieken om jouw waarheid te ondermijnen en je neer te zetten als de schuldige. Het gaat niet gelijk op die manier, het is een langzaam proces dat erin sluipt. Het herkennen is dus niet altijd makkelijk.

EMPAAT

Technieken waar je aan kunt denken: 

  • Ontkennen en vermijden. Door jouw gevoelens en gedachten niet te erkennen, ga jij steeds meer aan jezelf twijfelen. Denk aan een opmerking als: “dat weet ik niet meer, dat heb je vast gedroomd”, “je liegt, dat heb ik nooit gezegd”, of “ik weet niet waar je het over hebt, je verandert van onderwerp.”
  • Verdraaien van dingen. Als de gaslighter zelfverzekerd subtiel verdraait en herformuleert wat er gezegd of gedaan is, zorgen ze ervoor dat jij aan jezelf gaat twijfelen. Vooral als het ook nog samen gaat met een liefdevolle houding. Bijvoorbeeld: “ik zei dat niet, ik zei …”, of “ik probeerde je echt alleen maar te helpen”.
  • Jou in diskrediet brengen, door anderen te laten denken dat je gek of instabiel bent.
  • Vals medeleven. Ze zetten een masker in van vals medeleven, om je te laten geloven dat je er naast zit. Uiteindelijk ga je aan jezelf twijfelen en hun versie geloven. 
  • Veranderen van onderwerp. Ze leiden het onderwerp af, door een andere vraag te stellen, of door een uitspraak te doen die gericht is op jouw gedachte. Bijvoorbeeld; “dat is nooit gebeurd, dit verbeeld jij je maar“, of “ik denk dat je wat vergeetachtig bent, zo ging het niet”.
  • Bagatelliseren. Door te bagatelliseren hoe jij je voelt en wat jij denkt, krijgt de gaslighter steeds meer macht over je. Denk aan: “waarom ben je zo gevoelig?”, “je hoeft toch niet boos te worden over zoiets?”, of “ik maakte maar een grapje, waarom neem je alles zo serieus?”

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download