EMPAAT, GEVOELIG VOOR GASLIGHTING TECHNIEKEN

Je bent gevoelig voor de energie van anderen, je bent een energiespons, omdat je de emotionele pijn om je heen absorbeert. Als gevolg hiervan heb je de neiging om jezelf op te offeren en ben je (onbewust) altijd bezig om het leven van iedereen beter te maken. Je bent waarschijnlijk een empaat, als je jezelf hierin herkent

“Empathy is about finding echoes of another person in yourself” –

Als empaat ben jij een makkelijk doelwit voor de gaslighting techniek, omdat je moeite hebt om jezelf te onderscheiden van een misbruiker. Je hebt te weinig persoonlijke grenzen en moeite met “nee” zeggen, waardoor je makkelijk te manipuleren bent.

Ik red je wel

Als empaat ben je vaak teveel afgesteld op de ander en wil je een ander redden. Jij zult er alles aan doen, om de situatie of de relatie te redden. Door een gebrek aan eigenwaarde, denk je dat de ander gelijk heeft, waardoor je hem of haar boven jezelf plaatst.

“The agony of the empath is feeling their pain bit being unable to save them from it”

Gaslighters gebruiken verschillende subtiele technieken om jouw waarheid te ondermijnen en je neer te zetten als de schuldige. Het gaat niet gelijk op die manier, het is een langzaam proces dat erin sluipt. Het herkennen is dus niet altijd makkelijk.

EMPAAT

Technieken waar je aan kunt denken: 

  • Ontkennen en vermijden. Door jouw gevoelens en gedachten niet te erkennen, ga jij steeds meer aan jezelf twijfelen. Denk aan een opmerking als: “dat weet ik niet meer, dat heb je vast gedroomd”, “je liegt, dat heb ik nooit gezegd”, of “ik weet niet waar je het over hebt, je verandert van onderwerp.”
  • Verdraaien van dingen. Als de gaslighter zelfverzekerd subtiel verdraait en herformuleert wat er gezegd of gedaan is, zorgen ze ervoor dat jij aan jezelf gaat twijfelen. Vooral als het ook nog samen gaat met een liefdevolle houding. Bijvoorbeeld: “ik zei dat niet, ik zei …”, of “ik probeerde je echt alleen maar te helpen”.
  • Jou in diskrediet brengen, door anderen te laten denken dat je gek of instabiel bent.
  • Vals medeleven. Ze zetten een masker in van vals medeleven, om je te laten geloven dat je er naast zit. Uiteindelijk ga je aan jezelf twijfelen en hun versie geloven. 
  • Veranderen van onderwerp. Ze leiden het onderwerp af, door een andere vraag te stellen, of door een uitspraak te doen die gericht is op jouw gedachte. Bijvoorbeeld; “dat is nooit gebeurd, dit verbeeld jij je maar“, of “ik denk dat je wat vergeetachtig bent, zo ging het niet”.
  • Bagatelliseren. Door te bagatelliseren hoe jij je voelt en wat jij denkt, krijgt de gaslighter steeds meer macht over je. Denk aan: “waarom ben je zo gevoelig?”, “je hoeft toch niet boos te worden over zoiets?”, of “ik maakte maar een grapje, waarom neem je alles zo serieus?”

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Angst

ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden ...
UITSTELGEDRAG

UITSTELGEDRAG, LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN

Je kent het vast wel, vervelende taken die je voor ...
slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download